Istoricul Inghetatei

O plimbare prin timp

Se stie ca originea inghetatei a pornit in secolul 2 i.Hr, desi nu exista o data specifica sau un inventator ce poate fi indisputabil creditat cu aceasta descoperire. Stim ca Alexandru cel Mare se delecta cu zapada si gheata amestecata cu miere si nectar. Alte referinte biblice arata ca regele Solomon aprecia bauturile racite in timpul recoltei. De asemenea, in timpul Imperiului Roman, Nero Claudius Caesar trimitea frecvent alergatori in munti pentru a-i aduce zapada la care adauga fructe si sucuri. Rezultatul era probabil ceva asemanator inghetatei. 

O mie de ani mai tarziu, Marco Polo s-a intors in Italia cu o reteta ce era asemanatoare sorbetului de astazi. Istoricii estimeaza ca aceasta reteta a evoluat in inghetata undeva in secolul 16. Se pare ca Anglia a descoperit inghetata in acelasi timp sau chiar mai devreme de secolul 16. „Gheata cremoasa” (Cream Ice) cum era initial numita, aparea regulat la masa regelui Charles I in timpul secolului 17. 

Francezii au fost si ei initiati in deserturi inghetate in 1553 de catre Catherine de Medici cand a devenit sotia lui Henry II al Frantei. Totusi,  aceasta a devenit disponibila publicului larg abia in 1660. Sicilianul Procopio a introdus o reteta, prin intermediul careia combina lapte, smantana, unt si oua, si pe care a comercializat-o in Café Procope, prima cafenea din Paris. 

Industrializarea inghetatei

In America,  inghetata a fost introdusa in 1744 de catre un oaspete al guvernatorului din Maryland, William Bladen. Primul anunt publicitar pentru inghetata a aparut in 1777, cand producatorul Philip Lenzi a anuntat ca „inghetata este disponibila aproape in fiecare zi”. 

Chitantele pastrate de un comerciant din New York au dezvaluit ca presedintele George Washington a cheltuit 200 de dolari in vara anului 1790 pe inghetata.  Totusi, pana in 1800, inghetata a ramas un desert rar si exotic de care se puteau bucura doar elitele. 

O data cu inventarea aparatelor frigorifice, producerea inghetatei a devenit foarte rapid o industrie infloritoare in America, iar noile inventii au inlesnit creativitatea comerciantilor in dezvoltarea numeroaselor variante de inghetata. 

Astazi am ajuns sa vorbim de inghetata la un nivel “industrial” ce a fost creata pentru a acoperi cererea in continua crestere pentru inghetata. Inghetata produsa la nivel industrial respecta standardele de calitate si siguranta mentinand in acelasi timp traditia si imbunatatind gustul unic ce s-a dezvoltat de-a lungul ultimulelor secole.