Sort by

Anemia feripriva si obiceiurile alimentare ale scolarilor | Nestlé

Înapoi la comunicatele de presă

Bucuresti, 1 noiembrie 2016 – Cati dintre copiii de 6 ani din Romania sufera de anemie feripriva? Cum arata mesele scolarilor din Romania si care sunt alimentele bogate in fier preferate de copii? Acestea sunt subiectele pe care Nestlé Romania le-a adus in discuție in cadrul evenimentului ”Impreuna crestem copii puternici”, ai carui invitati au fost Prof. Dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru, vicepresedinte al Societatii Romane de Pediatrie, Nicoleta Tupita, specialist in nutritie, Nestlé Romania, si vedeta TV Anca Lungu.

Cati dintre copiii din Romania sufera de deficienta de fier?

Studiile recente* arata ca 14.5% dintre copiii de 6 ani din Romania sufera de anemie feripriva. De asemenea, acestea stipuleaza ca prevalenta carentei de fier este mai mare in zonele rurale, unde 18% dintre scolari sufera de aceasta deficienta, in timp ce in zonele urbane se inregistreaza o valoare de 10.5%”, declara Prof. Dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru, vicepresedinte al Societatii Romane de Pediatrie. 

Cum arata mesele copiilor romani? 

Potrivit studiilor*, cel mai des, in meniul saptamanal al celor mici se regasesc alimente precum painea alba, pastele si cartofii. Desi recomandarile nutritionale**  sunt ca jumatate din cantitatea de fainoase consumata de cei mici sa fie din cereale integrale, 60% dintre copii nu au consumat niciodata paine integrala. În schimb, 80% dintre ei consuma zilnic paine alba.  

Ouale sunt un alt aliment consumat des de scolari, ele regasindu-se in meniul saptamanal a peste 55% dintre copiii de 6 ani. Carnea de pasare este in topul preferintelor celor mici, cand vine vorba de alimente de origine animala, 80% dintre copii consumand-o saptamanal. Pe locul doi se afla carnea de porc. Pestele este consumat foarte rar de copiii de 6 ani din Romania. Fructele si legumele ar trebui sa faca parte din alimentatia zilnica a celor mici. Cand vine vorba de fructe, ele sunt incluse frecvent in alimentatia celor mici, 56% dintre ei consumand, in fiecare zi, cel putin un fruct. Legumele nu sunt printre alimentele preferate de copii, frecventa cu care acestia le consuma fiind mai mica decat in cazul fructelor. 

Alimentatia variata si echilibrata joaca un rol important in cresterea armonioasa a copiilor. Fierul este un nutrient esential, cu rol in dezvoltarea cognitiva si fizica a celor mici, asa incat alimentele bogate in fier trebuie incluse zilnic in meniul copiilor.

Importanta fierului pentru organismul celor mici si consecintele anemiei feriprive 

"Fierul este unul dintre nutrientii care influenteaza cresterea sanatoasa a copiilor, fiind esential pentru transportul oxigenului in organism. În cazul in care cel mic nu are un aport adecvat de fier, exista riscul aparitiei anemiei feriprive, o boala cu consecinte grave asupra dezvoltarii cognitive si fizice a copilului. De asemenea, copilul se poate intalni cu senzatia de oboseala, lipsa de fier provocand scaderea nivelului de energie din organism. Cel mai adesea, deficienta de fier poate fi prevenita printr-o alimentatie echilibrata, care sa furnizeze necesarul zilnic de fier. De aceea, este important ca micutii sa beneficieze de o alimentatie cat mai variata si adaptata nevoilor nutritionale din perioada de crestere, care sa le asigure premisele unei dezvoltari sanatoase”, declara Prof. Dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru, vicepresedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Cat de des consuma scolarii din Romania alimente bogate in fier?

„Alimentatia echilibrata si variata este esentiala pentru dezvoltarea celor mici, perioada de crestere fiind una cu nevoi nutritionale deosebite. Fierul este parte esentiala a unei alimentatii echilibrate. Copiii de 6 ani din Romania consuma mai ales alimente bogate in fier precum carnea de pasare, carnea de porc, ouale, dar neglijand de multe ori alte surse de fier ca leguminoasele (doar 12% dintre copii mananca leguminoase cu o frecventa recomandata  – de 2 sau 3 ori pe saptamana), organele, cum este ficatul (40% dintre copiii de 6 ani nu consuma niciodata organe), legumele cu frunze verzi (30% dintre copii consuma foarte rar sau niciodata legume cu frunze verzi) si pestele (doar 8.4% consuma peste de 2-3 ori pe saptamana, asa cum este recomandat**). Astfel, se poate observa un dezechilibru in varietatea si frecventa de consum a alimentelor bogate in fier”, declara Nicoleta Tupita, specialist in nutritie, Nestlé Romania.

Nestlé Romania continua lupta impotriva anemiei feriprive, inceputa in 2014

Pentru a sublinia consecintele deficientei de fier din alimentatie si pentru a trage un semnal de alarma asupra unei probleme de sanatate ce poate influenta cresterea si dezvoltarea copiilor, Nestlé Romania a lansat, in 2014, campania de constientizare ”Impreuna crestem copii puternici”. Mai mult decat atat, Nestlé isi aduce contributia si prin produsele cu adaos de fier din portofoliu, care pot completa necesarul zilnic de fier al copiilor. Cerealele si batoanele de cereale Nestlé Nesquik sunt o sursa de fier, vitamine si alte minerale. De asemenea, si cacaua instant Nesquik Opti-Start furnizeaza per portie 17% din necesarul zilnic de fier.
”Rezultatele curente ne arata ca este nevoie sa continuam campania educationala, inceputa in urma cu doi ani, si sa venim in sprijinul parintilor din Romania atat prin oferirea de recomandari nutritionale, cat si prin produse cu adaos de fier. Împreuna crestem copii puternici”, declara Eduard Gongonie, Director de Marketing si Comunicare, Nestlé Romania.  

Nestlé, la nivel global

Nestlé este lider mondial in industria alimentara, fiind prezent in 86 de tari, cu un numar de 468 de fabrici si 333.000 de angajati. Prin misiunea companiei "Good Food, Good Life", Nestlé isi ia angajamentul de a imbunatati calitatea vietii consumatorilor in fiecare zi, in intreaga lume, oferindu-le o varietate de produse, ca parte dintr-un stil de viata sanatos.

Nestlé in Romania

Nestlé a intrat pe piata din Romania in 1995, in momentul de fata avand 1.000 de angajati in Bucuresti si in Timisoara, unde este localizata fabrica Nestlé.

In Romania, Nestlé este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata alimentara, cele mai multe dintre brand-uri fiind lideri in categorie (locul 1 sau 2 pentru majoritatea segmentelor in care acestea sunt prezente). Portofoliul Nestle Romania are o gama larga de produse din diverse categorii, pentru a raspunde cererii consumatorilor: bauturi (Nescafé, Nesquik, Lion), dulciuri (JOE, Nesquik, Kit Kat, Lion, After Eight, Smarties, Nestle Dessert), produse pentru gatit (Maggi), produse alimentare pentru sugari si copii mici (Nestlé Nutrition), Nestlé Professional, divizia de solutii “out of home”, batoane si cereale pentru mic dejun (Nestlé Fitness, Musli, Nesquik, Chocapic etc) si hrana pentru animale (Purina). Nespresso, nume de referinta la nivel mondial in domeniul cafelei de lux ambalata in capsule, este prezent oficial in Romania ca divizie de lux a Grupului Nestlé incepand din 2014.

Napolitanele JOE si Nesquik, precum si specialitatile de cafea NESCAFÉ 3in1 sunt produse in Romania, la fabrica din Timisoara.


* Studiu: „Prevalenta anemiei si obiceiurile de alimentatie ale copiilor de 6 ani din Romania”, Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului - Alessandrescu-Rusescu, Bucuresti, 2016

** Pediatric Nutrition in Practice, Berthold Koletzko, 2008