Cum garantam siguranta alimentara

Calitatea şi siguranţa produselor reprezintă principala noastră prioritate. Vă prezentăm în continuare doar o parte din paşii pe care îi întreprindem pentru a ne asigura că produsele Nestlé pe care le cumpăraţi sunt sigure pentru consum.

Materiale
Abordarea noastră în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor acoperă întregul lanţ de aprovizionare, începând cu fermierii şi furnizorii. Urmăm procese stricte de achiziţii şi auditare pentru a ne asigura că selectăm materii prime sigure, de cea mai înaltă calitate. Aceasta include definirea specificaţiilor pentru materialele pe care le utilizăm şi realizarea de verificări pentru a fi siguri că acestea respectă întotdeauna cele mai stricte reglementări şi cele mai recente evoluţii ştiinţifice. Dacă materialele nu sunt conforme, nu le acceptăm.

Procese de fabricaţie

TESTAREA APEI: Garantarea siguranţei calităţii apei utilizate în procesele din fabrică.
Toate unităţile noastre de producţie, indiferent de locaţia acestora în lume, sunt proiectate pentru a asigura că produsele noastre sunt fabricate la cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă. Aceasta include prevenirea contaminării produselor cu corpuri străine, gestionarea alergenilor şi controlul paraziţilor. Fabricile noastre sunt toate construite în conformitate cu specificaţii precise, inclusiv în ceea ce priveşte alimentarea cu apă curată şi sigură, filtrarea aerului şi orice materiale care vor intra în contact cu alimentele, pentru a putea garanta că materialele, echipamentele şi mediul de producţie sunt toate concepute pentru a fabrica produse sigure.

Gestionăm cu atenţie fluxul ingredientelor şi produselor în şi din fabricile noastre pentru a asigura separarea adecvată a materiilor prime şi a alimentelor preparate. Fabricile noastre sunt prevăzute cu zone dedicate, echipamente şi ustensile pentru diferitele ingrediente pentru a preveni contaminarea. Urmăm practici certificate de curăţare şi igienizare în fiecare etapă a producţiei, iar angajaţii noştri sunt instruiţi să se conformeze în totalitate principiilor unei bune igiene alimentare.

Procesare
Reţetele şi tehnicile noastre de procesare sunt formulate ştiinţific pentru a garanta siguranţa maximă a produselor finite. Fabricăm produsele în cantităţi care asigură doza corectă şi constantă de nutrienţi, pentru a evita orice efecte nocive  rezultate dintr-o dozare excesivă sau insuficientă. De asemenea, procesăm alimentele la temperaturi optime pentru a le păstra valoarea nutritivă, eliminând în acelaşi timp microorganismele periculoase şi evitând dezvoltarea de contaminanţi chimici.

Testare

INSPECŢIA PRODUSELOR: Verificarea calităţii şi uniformităţii produselor.
Înainte ca un lot de produse să părăsească fabricile noastre, acesta trebuie să treacă un test de ‘avizare pozitivă’ pentru a confirma siguranţa produselor pentru consum. În cadrul Nestlé desfăşurăm peste 100 de milioane de teste pe an  pentru a verifica conformitatea produselor cu standardele interne şi externe, inclusiv pentru compuşi sau microorganisme nocive în materialele pe care le utilizăm, mediul în care operăm, dar şi în produsele noastre.
Noi nu testăm produsele pentru a controla dacă sunt sigure. O facem pentru a verifica acest lucru. Avem atât de multe controale stricte, integrate, pentru a garanta siguranţa, astfel încât până ajungem la ultimele etape de testare, suntem deja extrem de încrezători că produsul finit este sigur.

Ambalare şi transport

Odată ce produsele părăsesc fabrica, ne asigurăm că ajung la destinaţie în condiţii optime. Pentru produsele refrigerate sau congelate, aceasta înseamnă şi garantarea depozitării şi transportării la temperatura corectă.

AMBALARE: Teste pentru a confirma că ambalarea produselor se desfăşoară în condiţii sigure şi optime. Ambalajele joacă un rol vital în a ne asigura că produsele noastre ajung la consumatori în condiţii de siguranţă. Pe ambalaje sunt înscrise şi informaţii clare cu privire la modul de preparare, depozitare şi utilizare a produsului, precum şi informaţii cu privire la ingrediente şi orice riscuri de alergie. Ne asigurăm că perioada de valabilitate este corectă astfel încât consumatorii să înţeleagă când produsul a depăşit perioada optimă de consum şi când nu mai este sigur pentru consum. Acest lucru ajută şi la evitarea generării de deşeuri inutile.

Ambalarea ajută şi la asigurarea trasabilităţii în fabricile noastre. Utilizăm coduri unice ale loturilor, care să ne indice cu exactitate data fabricării produsului, ingredientele conţinute şi provenienţa acelor ingrediente.

Gestionarea riscurilor
Am instituit un sistem de avertizare timpurie care ne ajută să identificăm acele semnale care pot deveni problematice. Cu cât identificăm mai repede eventualele probleme, cu atât le putem preveni sau gestiona mai bine.

Siguranţa alimentară nu este niciodată un proces static. Aşteptările sunt în continuă schimbare, la fel ca reglementările şi cunoştinţele noastre. De aceea ne îmbunătăţim în permanenţă procedurile şi ne împărtăşim expertiza noastră în ceea ce priveşte siguranţa alimentară cu restul industriei, autorităţile externe şi consumatori.

Articole pe aceeasi tema: