Nestlé devine prima companie din industria alimentara care incheie un parteneriat cu Fair Labor Association

apr. 26, 2011

Nestlé a decis să lucreze împreună cu Fair Labor Association (FLA) pentru a investiga dacă există cazuri in care pe plantaţiile de cacao de la care se aprovizionează fabricile muncesc copii.

FLA este o iniţiativă non-profit a mai multor factori de interes care colaborează cu companiile mari pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă în cadrul lanţurilor de aprovizionare.

În ianuarie, FLA va trimite experţi independenţi în Coasta de Fildeş pentru a verifica lanţul Nestlé de aprovizionare cu cacao.

Dacă se găsesc dovezi de exploatare a copiilor prin muncă, FLA va identifica principalele cauze şi va sfătui Nestlé cum să le abordeze în mod sustenabil şi pe timp îndelungat.

Rolul FLA va fi acela de a furniza expertiză pentru a se asigura că eforturile Nestlé privind combaterea exploatării copiilor prin muncă sunt mai eficiente şi transparente.

Prima companie din industria alimentară care încheie un parteneriat cu FLA

Nestlé a făcut demersuri pentru a deveni membru al FLA. Este prima companie din industria alimentară care face acest lucru.

Colaborarea FLA cu Nestlé va demara la începutul anului în Coasta de Fildeş, cel mai mare exportator de materie primă din lume.

În prima etapă, FLA îşi va trimite echipa de experţi independenţi în ţară pentru a analiza lanţul de aprovizionare.

Rezultatele evaluării FLA, care vor fi făcute publice în primăvara anului 2012, vor ghida operaţiunile Nestlé în viitor.

“Exploatarea copiilor prin muncă nu are ce căuta în lanţul nostru de aprovizionare,” a declarat José Lopez, Vice President for Operations, Nestlé.

“Nu putem rezolva problema singuri şi, doar lucrând împreună cu un partener precum FLA, putem fi siguri că eforturile noastre de a o aborda sunt îndreptate acolo unde este cea mai mare nevoie.”

Colaborarea cu factorii de interes

FLA reprezintă o colaborare între companii responsabile social, organizaţii ale societăţii civile şi experţi, care lucrează împreună pentru a promova aderarea la standardele internaţionale ale muncii.

În a doua etapă, Nestlé va lucra împreună cu FLA şi alţi factori de interes, printre care şi guvernul Coastei de Fildeş, pentru rezolvarea problemelor identificate.

FLA va evalua impactul acestor eforturi şi va raporta public şi periodic progresele făcute.

Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă

Auret van Heerden, Preşedinte FLA, a salutat oportunitatea de a lucra împreună cu Nestlé pe probleme legate de muncă.

“Abordarea noastră mută accentul de pe auditare şi politici pe identificarea problemei,” a explicat acesta.

“Putem ajuta la consolidarea capacităţii pe teren în Coasta de Fildeş pentru a aborda aspectele identificate şi apoi pentru a măsura dacă eforturile de remediere funcţionează.”

Consolidarea Nestlé Cocoa Plan

 

Acţiunile desfăşurate împreună cu FLA vor completa eforturile Nestlé de a promova dezvoltarea durabilă şi practicile mai bune de lucru în cadrul lanţului său de aprovizionare cu cacao, pe care le-a stabilit în Nestlé Cocoa Plan .

Nestlé Cocoa Plan este un angajament pe zece ani, în valoare de 110 milioane CHF, pentru a furniza fermierilor plante de cacao de calitate superioara şi pentru a face lanţul de aprovizionare cu cacao mai uşor de urmărit.

Acest plan îi ajută pe fermieri, pe familiile acestora şi comunităţile în care trăiesc.

În Coasta de Fildeş, Nestlé lucrează împreună cu alte două organizaţii, UTZ şi Fairtrade, pentru a se asigura că fructele arborelui de cacao utilizate provin din surse responsabile si durabile.

Până în prezent, Nestlé Cocoa Plan acoperă 22 de cooperative agricole în ţară, altele noi adăugându-se în fiecare an.

Un lanţ de aprovizionare lung şi complex

Lanţul de aprovizionare cu cacao este lung şi complex.

Din această cauză, este dificil pentru companiile alimentare să stabilească locul exact de unde provin fructele de cacao şi în ce condiţii au fost culese.

Certificarea de la organizaţii precum UTZ şi Fairtrade înseamnă că fermierii care lucrează pentru cooperativă au fost instruiţi să descurajeze exploatarea copiilor prin muncă.

Cooperativa este monitorizată cu privire la conformitate şi auditată extern o dată pe an.

Deşi eforturile din cadrul Nestlé Cocoa Plan acoperă operaţiunile Nestlé din mai multe ţări, proiectul cu FLA va începe în Coasta de Fildeş, de unde compania achiziţionează cea mai mare parte din această materie primă.

În Coasta de Fildeş există peste 800.000 de plantaţii de cacao, aproape toate fiind mici ferme de familie.

“În trecut, nu am putut să găsim un partener credibil care să ne poată ajuta într-un asemenea proiect,” a declarat José Lopez. “Acum am găsit o organizaţie care ne poate ajuta să contribuim la rezolvarea problemei legate de exploatarea copiilor prin muncă.”