Sort by

Ce faci la al doilea interviu?

Cariera 

Ai primit o veste bună: ești chemat la cel de al doilea interviu! Poate că potențialul tău angajator are nevoie și de părerea unei persoane aflate pe un nivel ierarhic superior. Poate că dorește să cunoști și alți membri ai echipei pentru a vedea cât de potrivit ești pentru job. Sau a redus selecția la câțiva candidați și dorește să aleagă persoana căreia să-i facă oferta. Oricare ar fi motivul, va trebui să abordezi cel de al doilea interviu într-un mod ușor diferit față de primul.

1. Pregătește-te

Trebuie să începi prin analizarea primului interviu, pentru ca mai apoi să identifici ceea ce i-a impresionat și ceea ce nu i-a impresionat. În acest fel poți să evidențiezi mai mult aspectele considerate de ei drept puncte forte și să exersezi întrebările la care ai avut dificultăți în a răspunde. În cazul în care ți se spune numele intervievatorilor, poți face unele de cercetări pentru a afla de cât timp lucrează în companie, care sunt realizările lor și la ce companii au lucrat înainte.

2. Fii încrezător

Al doilea interviu este de obicei puțin mai intens. În cadrul acestuia ar putea fi prezente persoane aflate pe poziții manageriale înalte care să te întrebe despre abilități specifice. În acest caz trebuie să fii încrezător să vorbești despre părțile relevante din experiența ta. Pregătește câteva exemple pentru a ilustra acele abilități astfel încât să poți fi mai precis atunci când răspunzi la întrebări.

3. Ai grijă la întrebările dificile

Unii intervievatori utilizează întrebări „capcană”, alții nu. Cu toate acestea, este indicat să fii pregătit pentru întrebări din senin, prin care intervievatorii doresc să vadă cum te descurci în situații inedite.

4. Nu uita să adresezi propriile tale întrebări

Cel de al doilea interviu reprezintă o ocazie mai bună pentru a pune mai multe întrebări deoarece le poți face mai relevante. Întreabă-i întotdeauna pe manageri ce le place în cadrul companiei, care sunt obiectivele acesteia și cât de bine sunt duse la îndeplinire.

5. Află dacă ești omul potrivit

De multe ori, al doilea interviu poate include întâlnirea cu alte persoane din departament sau un tur scurt al companiei. Principalul motiv este ca managerul să se asigure că te potrivești cu acea echipă și companie. Dacă ceea ce vezi corespunde așteptărilor tale, fă cunoscut acest lucru; dar dacă nu, cel mai probabil nu ai fi fericit să lucrezi acolo. Aceasta este șansa ta să îți dai seama dacă te-ai înțelege cu viitorii colegi de echipă și dacă ai accepta o viitoare ofertă.

6. Acceptarea ofertei

Dacă nu primești o ofertă imediat, întreabă care este următorul pas și când vei primi un răspuns. Dar dacă ți se face oferta, indiferent de cât de mult vrei să spui da, mulțumeste și cere timp pentru a lua o decizie. Nu are rost să-ți petreci următoarele câteva luni din viață într-un rol care nu este potrivit pentru tine, de aceea este indicat să te gândești foarte bine la această decizie.

7. În cele din urmă

Nu uita să trimiți întotdeauna mulțumiri după interviu. Chiar dacă nu obții acel loc de muncă, ai reușit să-ți dezvolți noi contacte care și-ar putea aminti de tine în alte procese de recrutare.