Combaterea poluării: top 3 cele mai eficiente măsuri pe care le poți lua
Combaterea poluării se află pe primul loc în topul priorităților de mediu pentru Nestlé, cea mai mare companie producătoare de alimente și băuturi din lume, care își propune recuperarea deșeurilor și îmbunătățirea performanței de mediu la toate categoriile de ambalaje pentru a atinge obiectivul impact zero asupra mediului prin utilizarea durabilă a resurselor și perfecționarea continuă a tehnologiilor utilizate pentru susținerea unui mod de viață sustenabil.
Prin proiectele și campaniile derulate de Nestlé pentru un viitor mai bun acționăm constant pentru combaterea poluării cu plastic, soluționarea schimbărilor climatice și deschiderea drumului către zero emisii
În acest context, cele mai eficiente măsuri pentru combaterea poluării sunt următoarele:
Utilizarea de materiale alternative pentru ambalaje
Zilnic pe planetă se produc, se consumă și se aruncă imense cantități de ambalaje, iar cele mai multe dintre ele sunt din plastic, un material care poluează masiv planeta și are impact nociv asupra sănătății umane și a mediului înconjurător. Pentru combaterea poluării cu plastic, Nestlé a creat Institute of Packaging Sciences unde se proiectează și se dezvoltă soluții alternative pentru materiale de ambalare sustenabile.
Printre acestea se numără materiale reciclabile noi, pe bază de hârtie și polimeri biodegradabili. Obiectivul Nestlé este să elimine până în anul 2025 toate materialele plastice nereciclabile sau greu de reciclat pentru toate produsele pe care le produce și le comercializează. Un pas important spre atingerea acestui obiectiv îl reprezintă demararea procedurilor de eliminare la nivel global a paielor de plastic utilizate împreună cu produsele Nestlé.
Alte direcții de acțiune pentru trecerea la utilizarea de materiale alternative sunt creșterea procentului de PET reciclat în sticlele de băuturi (apă, sucuri, răcoritoare) și semnarea unui parteneriat cu Danimer Scientific pentru crearea unei sticle biodegradabile și reciclabile în mediul marin, destinată îmbutelierii apei.
Asumarea angajamentului pentru un viitor fără deșeuri
Pentru combaterea poluării la nivel global Nestlé participă activ la proiecte care susțin un viitor fără deșeuri, fiind printre semnatarii fondatori ai noului Angajament la nivel Global privind Economia în domeniul Materialelor Plastice.
La nivel practic, Nestlé reduce constant utilizarea de materiale plastice de unică folosință, introduce ambalaje reutilizabile și sisteme noi de livrare. În parteneriat cu Veolia au fost demarate campanii de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor de materiale plastice, cu accent deosebit pe ambalajele din plastic flexibil și tehnologiile de reciclare chimică.
Inaugurarea în anul 2019 a Institutului de Științe ale Ambalajelor cu sediul în Elveția, primul de acest fel din industria alimentară, reprezintă o confirmare a implicării Nestlé la nivel global pentru combaterea poluării și protejarea mediului înconjurător prin soluții de ambalaje reutilizabile obținute din materiale reciclate, bio sau materiale compostabile și biodegradabile.
În plus, Nestlé investește în start-up-uri care dezvoltă plastic biodegradabil, un material diferit de plasticul obținut din petrol, și care este produs din rumeguş, reziduuri agricole sau carton.
Nestlé se numără printre primele companii din lume la semnarea New Plastics Economy Global Commitment, stabilind obiective concrete în direcția eliminării deșeurilor de plastic și poluarea la sursă, pentru a atinge obiectivul de zero emisii până în 2050.
Dezvoltarea unor noi obiceiuri de consum
Ca lider mondial în domeniul producerii de băuturi și alimente, Nestlé are un impact major asupra modului de alimentație al oamenilor și reprezintă un trendsetter în materie de viață sănătoasă și consum sustenabil.
Conștientă de rolul său și de responsabilitatea socială la nivel global, prin cele peste 2000 de produse și mărci, Nestle lansează branduri noi, cu o amprentă redusă asupra mediului, care totodată contribuie la o dietă echilibrată, pe bază de ingrediente naturale, fără aditivi, coloranți și conservanți chimici.
Prin reducerea consumului irațional, încurajarea agriculturii eco și folosirea energiei electrice regenerabile în fabrici, depozite, rețea logistică și sedii de birouri Nestlé, sunt puse bazele unei dezvoltări sustenabile de durată.
Combaterea poluării cuprinde o gamă largă de aspecte și acțiuni pe termen scurt, mediu și lung, iar Nestlé își propune să utilizeze ambalajele cu impactul cel mai mic impact posibil asupra mediului, să elaboreze scheme funcționale de colectare, sortare și reciclare a materialelor plastice și să-i ajute pe oameni să-și formeze obiceiuri de consum care să cuprindă reciclarea corectă a ambalajelor pentru toate tipurile de produse.