Fibrele se găsesc în alimentele de origine vegetală: cereale integrale, fructe, legume, semințe.
Cu toate că nu sunt nutrienți care furnizează energie, fibrele au roluri funcționale importante, fiind esențiale în alimentația zilnica.
Pintre cele mai importante roluri ale fibrelor în organism:
- Contribuie la buna funcționare a tractului digestiv
- Ajută la menținerea unui nivel constant de energie după mesele principale
- Contribuie la menținerea unor nivele normale ale colesterolului și glicemiei
- Oferă o mai mare senzație de sațietate după mese
- Contribuie la atingerea sau menținerea unei greutăți corporale ideale
25g de fibre pe zi reprezintă un aport adecvat care prezinta beneficii asupra sănătății, în principiu asupra funcționarii sistemului digestiv.
Consumul a 3 porții de cereale integrale (1 felie de pâine sau ½ cana orez brun sau paste fierte sau 30g de cereale pentru micul-dejun), 3 porții de legume( 1 cana zarzavaturi crude sau ½ cana legume gătite sau 3/2 cana suc de legume) și 2 porții de fructe (1 fruct de mărime medie sau ¾ cana suc de fructe sau ½ cana fructe de pădure sau cireșe) în fiecare zi, asigura necesarul de fibre al organismului.
Cerealele integrale și toate produsele derivate din acestea (pâine, cereale pentru micul dejun, paste) sunt o sursă importantă de fibre în alimentație.
Cerealele integrale, după cum le spune și numele, includ toate componentele bobului, și anume:
- Straturile exterioare- bogate în fibre și minerale
- Partea interioara- bogata în amidon
- Germenele- bogat în vitamine (mai ales vitamina E) și minerale
Este important să fie inclusă o sursă de fibre în alimentația încă de la micul-dejun, cum ar fi cerealele integrale pentru micul-dejun. Astfel se menține un nivel de energie constant până la următoarea masă, organismul putând face astfel față provocărilor dimineții.
O alimentație variată și echilibrată, care să conțină cereale integrale, fructe și legume proaspete poate asigura necesarul zilnic de fibre, fără prea mult efort.