Grasimile saturate sunt un tip de grăsimi care se găsește, în principal, în produsele de origine animala, precum carnea roșie, carnea de pui și produsele lactate integrale. Sunt și surse vegetale de grăsimi saturate, precum uleiul de palmier și cel de cocos. Grăsimile saturate sunt, de obicei, solide la temperatura camerei.
Organismul are nevoie de grăsimi pentru o funcționare normala. Pentru o alimentație echilibrata, 30% din necesarul zilnic de calorii trebuie să fie reprezentat de grăsimi.
Se pot consuma o varietate de tipuri de grăsimi, din diferite surse, atât timp cât se limitează aportul celor saturate sub 10% din necesarul zilnic de energie, ceea ce este echilvalentul a ~20g de grăsimi saturate pe zi.
Un consum mare de grăsimi saturate crește colesterolul “rău” sau LDL, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2.
Printre alimentele cu un conținut mare de grăsimi saturate se numără: brânzeturi și alte lactate integrale, unt, carne grasa, produse de patiserie, prăjituri și creme, ulei de palmier și cocos.
Pentru a reduce consumul de grasimi saturate:
- Citiți etichetele produselor alimentare
- Alegeți carnea slaba
- Îndepărtați grăsimea vizibila din preparate (ex. supe) înainte de reîncălzire
- Optați pentru produsele lactate degresate
- Alegeți gustările cu conținut redus de grăsimi
Pentru o alimentație echilibrata, optați pentru sursele vegetale de grăsimi (ulei de măsline, ulei de în, nuci, migadale, avocado, arahide), ori de cate ori este posibil și fiți atenți la grăsimile ascunse din alimente.
Urmăriți-ne pe Facebook pentru mai multe noutăți.