Sort by
Sort by

Alimentatia sanatoasa pentru copii - 5 principii de baza (template articol)

Nicoleta Tupiță, Specialist in nutritie Nestlé România

Alimentatie sanatoasa pentru copii

 

Timp necesar pentru citire: 4 minute

Alimentatia sanatoasa se formeaza in copilarie. Ca parinte, iti doresti sa  oferi copilului tot ce este mai bun, de la educatie la alimentatie, construind astfel o fundatie solida pentru o viata fericita si sanatoasa. Bombardati de informatii, parintii sunt adesea confuzi si ingrijorati. Recomandarea noastra pentru parinti este sa caute sfatul unui specialist daca intampina probleme nutritionale cu cel mic. Noi iti venim in ajutor cu cateva sfaturi simple.

1. O alimentatie sanatoasa pentru intreaga familie

Copiii preiau adesea multe dintre obiceiurile pe care le vad in familie. Daca vrei ca cel mic sa manance legume cu pofta, toti membrii familiei ar trebui sa aiba legume in farfurie pe care sa le consume firesc. Nu este recomandat sa se puna un accent deosebit pe legume, nu trebuie sa spui “Ce gustoase sunt legumele acestea!”, doar mananca-le in mod firesc si ai mari sanse sa le manance si prichindelul fara mofturi sau intrebari.

2. Implica-i la cumparaturi si gatit

Copiii trebuie sa inteleaga de mici de unde vine mancarea noastra si cum se prepara. Implica-ti copilul in tot ce inseamna achizitionarea, depozitarea si gatirea alimentelor. Ca rezultat, acesta va cunoastea mult mai bine marea varietate a alimentelor, va sti cum se depoziteaza in conditii de siguranta si va intelege care sunt combinatiile cele mai potrivite pentru o alimentatie sanatoasa. Incearca sa-i explici in timp ce gatiti impreuna care este rolul garniturii, salatei sau a desertului. Toate aceste actiuni il vor ajuta sa-si formeze obiceiuri sanatoase pana la varsta adulta. Mancarea trebuie sa ramana una dintre marile placeri ale vietii, dar placerea ar fi bine sa vina din ritualul dedicat prepararii si servicii mesei si nu din tipul si cantitatea alimentelor pe care le consumam.

3. Nu trebuie sa manance tot din farfurie

Majoritatea copiilor percep mult mai bine senzatia de foame si satietate decat noi, adultii. Multi dintre noi, ne-am “deformat” aceste senzatii fiziologice urmand diete drastice, mancand in excesul sau printr-un slab management al stresului. Este responsabilitatea parintilor sa puna in farfurie alimente de calitate si a copiilor sa manance conform senzatiei de satietate. In ziele noastre, “mananca tot din farfurie” este un indemn la obezitate. Atunci cand se observa deviatii de la greutatea normala (fie in plus, fie in minus), se va consulta un specialist care va stabili cu o mai mare exactitate cantitatea de alimente potrivita pentru fiecare masa, in functie de varsta copilului si de greutatea pe care acesta trebuie sa o atinga.

4. Dulciurile au locul lor in alimentatie

Oricarui copil ii plac fie dulciurile, fie alimentele mai sarate sau mai grase, fie toate la un loc. In dieta optima pentru copii, OptimiX, definita de ghidurile din Germania, aceste alimente mai putin sanatoase sunt premise, dar nu trebuie sa contribuie cu mai mult de 20% la necesarul energetic zilnic al copilului. 80% din necesarul zilnic trebuie sa provina din alimente nutritive (cereale integrale, fructe, legume, lactate, carne slaba, peste, nuci, seminte).

5. Orarul  meselor

Copiii trebuie sa urmeze un orar al meselor cat mai uniform de la o zi la alta. In randul adultilor, nutritionistii nu s-au pus inca de acord daca sa recomande trei mese si doua gustari sau doar trei mese principale pe zi. In randul copiilor, recomandarile sunt mai bine conturate, copiii avand nevoie de mese mai frecvente si mai reduse cantitativ. Trei mese principale, dintre care cel putin doua luate in familie (mic dejun si cina), la care se adauga 2-3 gustari sunt ideale in perioada cresterii. De ce? Pentru ca in copilarie, procesul de crestere consuma multa energie, dar stomacul copiilor este inca mic. Singura optiune de acoperire a necesarului energetic fiind mesele frecvente, dar in cantitati mici. Cu toate acestea, este o greseala mare sa “izolam” copiii si sa-i punem pe un program de mese separat de restul familiei.

 

Retineti ca o masa in familie este tot timpul mai sanatoasa, indiferent de meniu, decat cea mai sanatoasa mancare consumata singur. Acest principiu se aplica deopotriva copiilor si adultilor si sta la baza unei alimentatii sanatoase.

Stiai ca?

  • Stresul influenteaza in mod negativ miscarile intestinale?
  • 80% din problemele digestive sunt provocate de o alimentatie dezechilibrata?
  • Pentru o digestie mai buna, fructele pot fi mancate cu cel putin 30 min inainte de masa sau la gustari?
  • Cafeaua cu lapte si putina miere stimuleaza peristaltismul intestinal, dar dupa masa este recomandata o cafea neagra neindulcita pentru a favoriza digestia
  • Cerealele integrale contribuie semnificativ la aportul de fibre, alaturi de fructe si legume?
background 2