Sort by

Nutritie la pisici

 

Pentru a mentine o conditie fizica optima, hrana oferita pisicii tale trebuie sa atinga echilibrul optim al celor sase grupe majore de nutrienti: proteine, grasimi si uleiuri, minerale, vitamine, carbohidrati si apa. Cu exceptia cazului in care pisica este gestanta sau alapteaza, nu exista niciun motiv pentru a tulbura acest echilibru din primele zile ale stadiului de adult (dupa 12 luni) si pana la stadiul de senior (7 ani si peste).

Spre deosebire de caini, pisicile sunt carnivore. Au nevoie de carne in hrana oferita si pot sa se imbolnaveasca daca nu consuma acest ingredient. Importanta carnii este data de faptul ca pisicile nu pot sintetiza singure taurina, un aminoacid esential, care ajuta la sustinerea unei inimi sanatoase si la o vedere buna. Pisicile, spre deosebire de caini, au nevoie de un nivel mai ridicat de proteine si de o proportie diferita de nutrienti. Nivelul optim de proteina ajuta la mentinerea mobilitatii si flexibilitatii musculaturii.

Unii posesori de animale uita faptul ca, la fel ca si oamenii, pisicile au nevoie de o varietate de nutrienti, care contribuie la oferirea unui regim alimentar echilibrat. O hrana de calitate special produsa pentru pisici ofera toti nutrientii de care acestea au nevoie, precum si un gust satisfacator. Combinarea hranei umane cu hrana special produsa pentru pisici poate conduce la un dezechilibru nutritional.

 

Proteinele

Proteinele sunt nutrienti fundamentali, responsabili pentru eliberarea energiei si pentru formarea muschilor, pielii, blanii, anticorpilor, enzimelor, cheagurilor de sange, hemoglobinei si a hormonilor. Spre deosebire de caini, pisicile au nevoie de cantitati mai mari de proteina, deoarece procesele enzimatice se desfasoara mai rapid. Surse de proteine de buna calitate: carnea de vita, de pui si ficatul.

 

Grasimile

Grasimile sunt surse excelente de energie, oferind o cantitate de doua ori mai mare decat proteinele si carbohidratii, contribuind in acelasi timp la imbunatatirea gustului si a digestiei.

 

Carbohidratii

Carbohidratii sunt impartiti in carbohidrati simplii (cum ar fi zaharurile care elibereaza energia rapid) si carbohidrati complecsi (cum ar fi amidonul si fibrele care elibereaza energia treptat). Surse de carbohidrati: cereale, orez si legume care contin amidon.

 

Mineralele

Mineralele sunt importante pentru structura oaselor si a dintilor, mentinand echilibrul fluidelor in corp si procesele metabolice vitale. Mineralele trebuie oferite intr-o proportie optima, deoarece excesul unui mineral poate conduce la deficitul altui mineral.

 

Vitaminele

Vitaminele, ca si mineralele, sunt esentiale pentru o crestere sanatoasa. Un exces sau deficit de vitamine poate conduce la probleme de sanatate. Vitaminele liposolubile (A,D,E si K) sunt depozitate in tesuturile grase ale pisicii, iar vitaminele hidrosolubile (complexul vitaminic B si vitamina C) sunt eliminate prin urina.

 

Apa

Pisicile nu pot trai fara apa. Aceasta regleaza temperatura corpului, transporta nutrientii si este implicata in reactiile chimice, in digestie si in eliminarea substantelor reziduale. Asigura-te ca pisica are in permanenta la dispozitie apa proaspata si curata, de preferat intr-un vas mare din ceramica sau metal. Aceasta mentine rinichii sanatosi si reduce riscul aparitiei afectiunilor tractului urinar inferior (ATUI).

 

Adesea, unele pisici ignora castronul cu apa pregatit special pentru ele in favoarea picaturilor de la robinet, a baltilor din gradina sau chiar in favoarea vasului de toaleta! (Dar trebuie sa fii foarte atent daca pisica ta bea apa din vasul de toaleta, deoarece produsele chimice pentru curatarea acestuia pot cauza probleme gastrice cum ar fi ulcerul).

 

Hrana umeda

Conservele deschise trebuie acoperite si pastrate in frigider si pot fi oferite pisicii in primele 24 de ore de la deschidere. Ofera intotdeauna continutul conservei la temperatura camerei pentru a face hrana mai gustoasa si mai usor de digerat. Nu oferi niciodata hrana pentru caini.

 

Hrana uscata completa

Hrana uscata este foarte apreciata de pisici avand un continut de proteine de inalta calitate, echilibrul optim de nutrienti si o textura crocanta pentru a mentine dintii sanatosi. Hrana uscata este mai concentrata decat cea umeda, motiv pentru care portiile oferite sunt mai mici.

Asigura-te ca hrana uscata oferita pisicii este „completa” si nu „complementara”, altfel ai putea achizitiona o tratatie si nu o hrana echilibrata. Daca doresti sa schimbi hrana umeda cu cea uscata, introdu noul tip de hrana treptat intr-o perioada de 7-10 zile. Deoarece hrana uscata are doar 10% umiditate, trebuie sa oferi pisicii mai multa apa proaspata.

 

O solutie buna ar fi sa oferi pisicii un regim alimentar mixt, compus din hrana uscata si umeda. De exemplu, poti oferi pisicii hrana umeda dimineata si hrana uscata seara, pentru diversitate.

 

Carne proaspata si alte alimente

Carnea cruda poate contine paraziti, iar carnea gatita poate fi bogata in grasimi si nu contine proportia optima de nutrienti.

Daca iti hranesti pisica cu carne sau peste proaspat, inlatura intotdeauna oasele, deoarece fragmentele ascutite se pot bloca in gatul pisicii. Nu oferi niciodata oase moi si mici (cum ar fi coastele de porc sau oasele de pui) deoarece acestea se pot bloca in gatul sau gura pisicii.

De asemenea trebuie sa eviti sa oferi ficat ca tratatie deoarece poate crea dependenta. O cantitate prea mare poate cauza boli severe, din cauza unui surplus de vitamina A.

Unele pisici adora cascavalul, iaurtul si omleta – dar nu uita ca hrana umana este neechilibrata din punct de vedere nutritional si nu trebuie oferita frecvent. Adaugarea, in repetate randuri de oua crude in alimentatia pisicii poate provoca o deficienta de vitamina B7 (biotina), care poate provoca dermatita (inflamatie a pielii), caderea parului si o dezvoltare inadecvata.

 

Suplimente alimentare

Acestea nu sunt necesare in cazul unei pisici dezvoltate normal si sanatoase hranita in mod complet si echilibrat. Factori precum resturile de la masa, lipsa de miscare si anumite stari medicale pot genera nevoi nutritionale speciale.

 

Unii proprietari de pisici considera ca trebuie sa ofere mai mult calciu femelelor gestante sau care alapteaza si puilor de pisica. Desi este adevarat ca in aceste conditii sunt necesare mai multe minerale, acestea ar trebui sa fie obtinute printr-o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional si de calitate inalta. Excesul poate conduce la deformarea scheletului si la alte probleme de sanatate.