Sort by
Sort by

Prima zi, prima impresie...

Cariera  

Vrei să faci o impresie excelentă în prima zi la noul job? Sau măcar să nu faci prea multe gafe? Îţi vine să crezi sau nu, este posibil să te bucuri de această experiență și să ai un start bun pentru următoarele zile, săptămâni și luni. Aceste sfaturi te vor ajuta să treci cu bine de acea importantă „primă zi”.

1. Ești ceea ce porți

Este bine să verifici care este codul vestimentar al companiei, dacă acesta există. Cu siguranță îți dorești să fii prezentabil deoarece acest lucru îți va da un plus de încredere și te va ajuta să-ți impresionezi noii colegi. Din acest moment tu te reprezinți atât pe tine, cât şi echipa și noua companie, astfel încât este indicat să acorzi atenție acestui aspect.

2. Fii punctual

Poate suna banal, dar este bine să testezi ruta la ora de vârf pentru a vedea de cât timp vei avea nevoie pentru a ajunge la timp. Nu vrei să începi cu scuze că ești blocat în trafic. Planifică această parte și vei avea mai puţine pe cap în acea zi.

3. Fii încrezător

Primul loc de muncă poate fi intimidant, dar amintește-ți că toată lumea se simte la fel atunci când este într-o situaţie nouă printre oameni noi. Nimeni nu se așteaptă să le știi pe toate, așa că arată-te prietenos și apucă-te imediat să înveți!

4. Salută

Vei fi prezentat noilor colegi de către manager, dar salută și dacă întâlnești alți oameni atunci când folosești aparatul de cafea sau te-ai pierdut în căutarea bucătăriei. Păstrează contactul vizual, zâmbește și dă mâna cu ei. Dacă ai pregătit un mic intro despre tine folosește-l pentru a crea o primă impresie bună.

5. Pune întrebări

Cu cât afli mai multe informații din timp, cu atât mai bine. Un nou loc de muncă este cel mai bun prilej să pui întrebări despre orice nu înțelegi și vei face o impresie bună dacă reușești să reții cât mai multe informații. Încearcă să fii organizat pentru a acumula cât mai multe cunoștințe încă de la început.

6. Amintește-ți ce ai spus la interviu

Compania a avut motive bune pentru a te angaja, așa că demonstrează că poți să faci ceea ce ai declarat la interviu! Ai putea să-ți faci un obicei din a ține evidența contribuțiilor și realizările tale, astfel vei ști cât de bine te-ai descurcat atunci când vine vorba de evaluarea performanței.

7. Social media

Nu uita să-ți actualizezi poziția pe platformele de socializare și să începi să urmărești noua companie și noii colegi, asta dacă nu o faci deja. Pe măsură ce întâlnești oameni noi, caută-i pe LinkedIn sau Twitter şi dacă ţi se par interesanţi, urmăreşte-le activitatea virtuală publică.

8. Dezvoltă relații

Fii drăguț, prietenos, fii tu însuți - dar amintește-ți întotdeauna că cele mai bune relații de muncă se bazează pe respect și încredere, iar respectul și încrederea au la bază acțiuni și performanțe, nu doar cuvinte. Poate nu vei avea contactele, competenţele sau experiența pentru a face o mulțime de lucruri de la bun început, dar nu ai nevoie de competenţe pentru a fi dispus să ajuți și să lucrezi serios.

9. Bucură-te de această experiență!

Prima ta zi poate fi foarte plăcută dacă te organizezi și te arăți dornic să înveți. Nimeni nu se va aștepta să fii genial de cum intri pe ușă, așa că nu te da peste cap să impresionezi pe absolut toată lumea și amintește-ți să te şi simţi bine.