Sustenabilitatea gestionarii apei si mediului
„Schimbarile mici pot face marea diferenta. Am introdus sticle confectionate din 25% plastic reciclat si, prin intermediul unui parteneriat cu GreenOps, care a construit statii de reciclare in magazine precum acesta, am incurajat mai multi oameni sa recicleze.”
Monique Mims, Senior Manager pentru Inovatii, Nestlé Waters N.A., SUA
„Reciclarea este una din valorile noastre de baza, avand o traditie veche de 30 de ani, din perioada cand a inceput Whole Foods. Aici este vorba despre ce facem noi in comunitatile proprii si spune multe despre ceea ce facem de fapt ca si companie. Colectam sticle de plastic returnabile in masini puse la dispozitie de catre partenerul nostru, GreenOps, care le proceseaza la randul sau”
Tony Banuelos, Lider de Echipa al Magazinului, Whole Foods Market, West Hollywood, LA, California, SUA
Context
La nivel global, combinatia dintre cresterea populatiei, afluenta sporita si tiparele stilurilor de viata depaseste capacitatea planetei de a suporta efectele activitatii umane. Consideram ca ne vom confrunta cu o severa criza de apa in urmatorii ani, fapt ce va avea consecinte majore asupra siguranteii alimentare. Lantul hranei, pornind de la agricultura, productie si consum, contribuie in mod semnificativ asupra calitatii si disponibilitatatii apei, schimbarilor climatice, consumului de energie, biodiversitatii si calitatii solului, precum si calitatii aerului. In acelasi timp, este strans legat de toate aceste resurse naturale. Ca un exemplu, disponibilitatea si accesibilitatea la resursele de apa potabila afecteaza deja activitatea noastra si ne asteptam de asemenea sa vedem consecintele schimbarilor climatice asupra operatiunilor noastre in urmatoarele decenii.
Obiectivele noastre
Telul nostru este sa producem alimente si bauturi nutritive si gustoase si, de asemenea, sa avem un impact benefic asupra mediului, astfel incat ne straduim sa imbunatatim continuu eficienta noatra operationala si grija fata de mediu. Aplicam o abordare a ciclului de viata pentru a estima impactul operatiunilor noastre si acela produs pe parcursul lantului mai larg al valorii „de la ferma la furculita”, astfel contribuind la un viitor mai bun.
Actiunile noastre
Am continuat sa identificam si sa implementam proiecte pentru a reduce consumul propriu de apa, de energie neregenerabila si alte resurse naturale pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera (GHGs), pentru a elimina deseurile si pentru a imbunatati calitatea mediului privind ambalajele noastre. Am colaborat de asemenea, impreuna cu furnizorii nostri pentru a promova mai multe practici sustenabile in cadrul lantului de distributie propriu.
Dezvoltarea noastra
Am continuat sa efectuam imbunatatiri asupra consumului propriu de apa si reducerii emisiilor de CO2 prin intermediul consumului redus de energie, prin masuri de eficientizare energetica operationala si o deplasare catre sursele de energie regenerabile. Doua spatii de productie suplimentare, din Marea Britanie, au fost adaptate sa identifice utilizari alternative pentru fabricarea produselor secundare, astfel deviindu-le de la evacuarea catre gropile de gunoi si incineratoarele comune fara recuperare de energie. O concentrare continua asupra optimizarii ambalajelor ramane o prioritate.
In 2020, am lansat in Romania campania Nu risipi cat poti iubi/Less Waste More Love, un demers de responsabilitate sociala menit sa atraga atentia asupra importantei protejarii resurselor naturale.
Accepta si tu provocarea #LessWasteMoreLove, si invata cum poti folosi apa in mod constiincios, in activitatile tale de zi cu zi.
Iata sfaturile noastre:
- Fii maestrul robinetului! Cu antrenament n-o sa-l mai lasi deschis prea mult si o sa-l inchizi din reflex.
- Gandeste-te mereu la principiile sustenabilitatii: Reduce/Reuse/Recycle si recircula cat mai mult apa in fluxurile din bucataria ta: la prepararea retetelor, la clatirea legumelor/fructelor, la limpezirea recipientelor/ustensilelor etc.
- Nu folosi detergent in exces pentru clatirea/spalarea vaselor de lucru. Astfel eviti incarcarea chimica a apelor menajere si le poti oferi acestora o reutilizare: udatul florilor, stropirea unor suprafete, curatarea unor suprafete etc.
- Nu porni masina de spalat vase, daca aceasta nu este incarcata la capacitatea sa si foloseste cu grija programele care au un consum ridicat de apa. Vasele pot fi curatate la o temperatura optima de 50˚C si astfel reduci consumul energetic si de apa.
- Daca NU ai masina de spalat vase, acumuleaza apa in chiuveta atat cat este necesar, pentru a le cuprinde si foloseste responsabil detergentii de vase, astfel incat dintr-un singur volum sa reusesti spalarea tuturor vaselor. Ulterior elibereaza apa din chiuveta, apoi blocheaza scurgerea si reumple chiuveta cu apa curata pentru a le clati. In functie de detergentii utilizati, apa acumulata in etapa II poate fi reutilizata pentru stropirea unei suprafete in gradina, pentru florile sau plantele de apartament.
- Schimba cursul apei! N-o lasa sa ajunga la scurgere, strange apa care ti-a ramas de la fiert sau spalat intr-o galeata si foloseste-o la udat flori, doar daca apa este curata (fara detergent, sare, ulei sau substante ce pot dauna mediului inconjurator). Asadar, clateste si reutilizeaza apa conventional curata in cat mai multe feluri posibile.
- Rasfata-ti legumele la sau! Gatitul la abur nu numai ca scade consumul de apa, dar reuseste sa retina mai multi nutrienti pentru tine si cei dragi
- Daca trebuie sa fierbi, totusi, legumele, recomandarea este sa fierbi/incalzesti apa separat, iar intr-un recipient separat sa lasi legumele sa astepte apa fiarta. Ulterior acestea vor atinge punctul de fierbere mult mai rapid. Fierbe inteligent. De multe ori este nevoie de mult mai putina apa decat crezi. Apa fiarta si racita, daca este curata, poate fi buna de baut pentru pasarile care viziteaza curtea sau balconul tau.
- Incearca sa iti montezi un aerator-economizor la robinetul din bucatarie, astfel poti reduce cu 50% fluxul de apa consumata si implicit poti avea o eficienta sporita in clatirea/limpezirea legumelor/fructelor.
- Nu dezgheta carnea altfel decat in mod natural. Orice dezghetare fortata a acesteia cu ajutorul apei calde, atrage dupa sine pierderea calitatilor nutritive.