Sort by

Cereal Partners Worldwide (CPW) susține promovarea unor sisteme alimentare sănătoase cu grad ridicat de sustenabilitate cu ocazia Zilei Internaționale a Cerealelor Integrale

La nivel global, unul din cinci decese este asociat cu o dietă necorespunzătoare2. 88% dintre țări sunt afectate de malnutriție și boli netransmisibile legate de dietă3. În România, 92% din decese sunt cauzate de bolile netransmisibile, asociate cu stilul de viață nesănătos, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul sau alte boli cronice4. La nivel global, consumul de cereale integrale rămâne relativ scăzut, în ciuda numeroaselor beneficii pentru sănătate ale acestora1

În acest context, Cereal Partners Worldwide (CPW), producătorul cerealelor Nestlé pentru micul dejun, şi-a declarat sprijinul pentru Ziua Internaţională a Cerealelor Integrale şi susține necesitatea unor recomandări clare din partea specialiștilor privind includerea cerealelor integrale într-o alimentație sănătoasă şi sustenabilă.  Scopul CPW este de a oferi un mic dejun mai bun în fiecare zi. De aceea, produce peste 100 de tipuri de cereale pentru micul dejun, oferind opțiuni variate pentru un început de zi delicios, ușor, rapid și hrănitor. Până la sfârșitul anului 2020, toate cerealele Nestlé care poartă simbolul Banner-ului Verde vor avea cel puțin 8g de cereale integrale la fiecare porție (30g) și nu vor conține coloranți și arome artificiale.

În ultimii 10 ani, la nivel global, cerealele Nestlé au beneficiat de îmbunătățirea continuă a rețetelor menite a contribui la un mic dejun mai nutritiv. Compania și-a luat angajamentul de a crește conținutul de cereale integrale și fibre și de a reduce semnificativ cantitățile de zaharuri și sare din toate produsele pentru micul dejun din portofoliu. Astfel, din 2003, cerealele Nestlé au*:  
•    Cu 50% mai multe cereale integrale
•    Cu 25% mai puțină sare 
•    Cu 20% mai puține zaharuri
•    Produse fără coloranți și arome artificiale

În cadrul portofoliului Nestlé România, toate cerealele Nestlé cu simbolul Banner-ului Verde sunt făcute din cereale integrale[1] și reprezintă o sursă de fibre[2], iar cerealele integrale sunt ingredientul nr. 1 în toate produsele pentru copii și adolescenți[3].

David Clark, CEO CPW, a declarat: „Cerealele integrale s-au dovedit a avea o serie de beneficii pentru sănătate. Există o mulțime de dovezi care sugerează că pași simpli, cum ar fi campaniile de conștientizare și informațiile clare cu privire la beneficiile cerealelor integrale pot face o diferență reală în ceea ce privește nivelurile de consum și impactul asupra sănătății. Vrem să susținem partenerii din industrie și guvernele pentru a ne asigura că cerealele integrale devin o parte esențială a alimentației în întreaga lume”

CPW susţine următoarele trei măsuri esenţiale pentru a contribui la creșterea consumului de cereale integrale:
• Consecvență în recomandările alimentare, cu accent pe cerealele integrale. La nivel global, există peste 100 de recomandări diferite în ceea ce priveşte consumul de cereale. Este nevoie de o mai mare aliniere între specialiştii din diferite ţări la nivel de recomandări.
• Etichete clare pe fața ambalajului, care recunosc contribuția importantă a cerealelor integrale la un regim alimentar sănătos. Etichetele de pe fața ambalajului au fost recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca instrument pentru prevenirea bolilor netransmisibile, ajutând consumatorii să identifice produse alimentare mai sănătoase5. În prezent, cerealele integrale sunt rareori luate în considerare, în ciuda beneficiilor pentru sănătate. 
• Campanii de conștientizare și informare privind beneficiile cerealelor integrale. Campania pentru cereale integrale condusă de Danish Whole Grain Partnership (DWGP) în colaborare cu guvernul danez și alte organizații non-profit din domeniul sănătății a dus la creșterea aportului mediu de cereale integrale de la 32 g la 82 g/zi. 53% dintre danezii chestionați au căutat în mod activ să cumpere cereale integrale. 

Consumul crescut de cereale integrale poate aduce beneficii în dietele zilnice individuale în mod sustenabil. Cercetări recente ale World Wide Fund (WWF) sugerează că trecerea la o „dietă sustenabilă” (o dietă echilibrată care să conțină mai multe cereale integrale, fructe și legume și mai puțin zahăr, grăsimi saturate și carne6) poate contribui la oprirea defrișărilor și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură cu cel puțin 30%7.

Sprijinul CPW face parte dintr-o campanie în curs de desfășurare din preajma Zilei Internaționale a Cerealelor Integrale, celebrată pe 19 noiembrie 2020. Aceste idei vor fi discutate detaliat în cadrul unei întâlniri virtuale globale găzduite de Whole Grain Initiative, pe 19 noiembrie. Mai multe detalii pe: www.wholegraininitiative.org.

Despre Cereal Partners Worldwide
Cereal Partners Worldwide este una dintre principalele companii producătoare de cereale pentru micul dejun și producătorul Nestlé Breakfast Cereals, incluzând brandurile apreciate NESQUIK®, FITNESS®, CHEERIOS® și CHOCAPIC®. Cu peste 50 de branduri care se potrivesc tuturor vârstelor și stilurilor de viață, CPW se străduiește să îmbunătățească micul dejun cu alimente accesibile, gustoase și nutritive, care îi ajută pe oameni să își înceapă ziua în cel mai bun mod posibil. 

Fondată în 1990, CPW este un parteneriat de lungă durată între Nestlé și General Mills, reunind capacitățile de producție de referință internațională ale celor două companii. Cu sediul central în Elveția, CPW are o prezență internațională puternică, cu peste 3.800 de angajați, 15 unități de producție și echipe de vânzări în peste 130 de țări. 
Pentru informații suplimentare, vizitați: www.nestle-cereals.com. 

Despre micul dejun
Un exemplu de mic dejun echilibrat ar putea fi un bol de cereale cu lapte sau iaurt, fructe și un pahar cu apă. Cercetările au arătat că: 
•    Micul dejun energizează corpul și creierul și oferă nutrienții esențiali pentru începutul zilei8
•    Persoanele care iau micul dejun au un risc mai mic de a fi supraponderale decât cele care nu iau micul dejun9
•    Consumatorii de cereale tind să aibă o greutate corporală normală și un aport mai mare de nutrienți importanți10
•    Pe baza cercetărilor privind aportul alimentar, cerealele gata de consum care conțin cereale integrale sunt unul din factorii principali care contribuie la aportul de cereale integrale în diferite zone geografice.11,12,13,14,15,16.

Despre cerealele integrale 
Cerealele integrale sunt cereale complete. Cerealele integrale conțin toate substanțele nutritive găsite în bobul de cereale - fibrele din înveliș, vitaminele și mineralele din germeni și carbohidrații cu amidon și proteinele din partea din mijloc a bobului sau endosperm.

Pe lângă faptul că sunt o sursă de vitamine și minerale importante, cerealele integrale sunt asociate și cu un risc redus de anumite boli. Un studiu comandat de Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că aportul de fibre de 25-29g pe zi are ca rezultat o reducere cu 15-30% a riscului de diabet, boli cardiovasculare și cancer intestinal. Conform studiului, aporturile mai mari pot aduce beneficii mai mari. Rezultate similare au fost observate pentru cerealele integrale17.

Despre Whole Grain Initiative
Whole Grain Initiative (Inițiativa pentru Cereale Integrale) reunește actori implicați din întreaga lume, printre care Whole Grains Council, Grains & Legumes Council Australia, EUFIC (The European Food Information Council), EPHA (European Public Health Alliance), European Cancer Leagues, Malaysia Nutrition Society, Health Grain Forum și multe alte ONG-uri, academicieni și asociații.

Pe 19 noiembrie 2020, aceștia vor găzdui o întâlnire virtuală globală intitulată „Crearea unor sisteme alimentare sănătoase, sustenabile și rezistente”. Printre vorbitori se numără:

•    Michaela Pichler, Secretar General, International Association for Cereal Science and Technology
•    Patrizia Fracassi, Senior Nutrition and Food Systems Officer, FAO
•    Kelly Toups, Director of Nutrition, Oldways, Whole Grain Council
•    Roberto Volpe, MD, PhD, cercetător la National Research Council of Italy și Italian Society for Cardiovascular Prevention (SPIREC). Reprezentant al European Heart Network (EHN)
•    Gitte Laub Hansen, Project Manager, Danish Cancer Society WholEUGrain
•    Sara Grafenauer, General Manager, Grains & Legumes Nutrition Council
•    Chris Seal, profesor emerit, Universitatea Newscastle

Evenimentul va avea loc în intervalul orar 15:30 – 17:00. Vă puteți înscrie la eveniment pe site-ul Whole Grain Initiative: wholegraininitiative.org.  
 

1https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/tl-tlg040219.php (29g average intake per day, compared with 125g recommended per day)
2https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext 
3http://www.fao.org/nutrition/education/food-dietary-guidelines/background/en/
4World Health Organization - Noncommunicable Diseases (NCD) Country Profiles, 2018. 
5https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723811/
6https://www.worldwildlife.org/stories/eating-for-our-planet
7WWF (2020). Bending the Curve: The Restorative Power of Planet-Based Diets. Loken, B. et al. WWF, Gland, Switzerland
8Barton: Longitudinal – 3-day food records n= 2379 black and white girls ages 9 to 19 years
9Szajewska H, Ruszczynski M. Systematic review demonstrating that breakfast consumption influences body weight outcome in children and adolescents in Europe. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010;501(2):113-119. doi:10.1080/10408390903467514
10Deshmukh-Taskar PR, Nicklas TA, O’Neil CE, Keast DR, Radcliffe JD, Cho S. The relationship of breakfast skipping and type of breakfast consumption with nutrient intake and weight status in children and adolescents: The National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2006. J Am Diet Assoc. 2010;110(6):869-878.
11Devlin NFC, McNulty BA, Gibney MJ, Thielecke F, Smith H, Nugent AP(2013) Whole grain intakes in the diets of Irish children and teenagers Br JNutr 110: 354-362 doi: 10.1017/S0007114512004989
12Mann KD, Pearce MS, McKevith B, Thielecke F. and Seal CJ (2015)Whole grain intake and its association with intakes of other foods, nutrients and markers of health in the National Diet and Nutrition Survey rolling program 2008-2011. British Journal of Nutrition DOI: 10.1017/S0007114515000525
13Bellisle F, Hébel P, Colin J, Reyé B, Hopkins S (2014) Consumption of whole grains in French children, adolescents and adults. Br J Nutr, 112:1674-1684doi:10.1017/S0007114514002670
14Alexy U, Zorn C, Kersting M (2010) Whole grain in children's diet: intake, food sources and trends. Eur J Clin Nutr 64:745-751
15Neo JE, Binte Mohamed Salleh, S, Toh YX, How KYL, Tee M, Mann K, Hopkins S, Thielecke, F, Seal CJ & Brownlee IA. Wholegrain food consumption in Singaporean Children aged 6-12. Journal of Nutritional Sciences ACCEPTED FOR PUBLICATION.
16Sette S, D’Addezio L, Piccinelli R, Hopkins S, Le Donne C, Ferrari, Lorenza M, Mistura L, Turrini A (2015) Intakes of whole grain in an Italian sample of children, adolescents and adults. European Journal of Nutrition (DOI) 10.1007/s00394-015-1097-5
17Reynolds A. et al. (2019) Carbohydrate Quality and Human Health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet, published online ahead of print. Available at https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31809-9/fulltext

*În medie, în rețetele noastre între 2003 și 2018, la nivel global. Pe baza volumului total din 2018 de cereale și batoane pentru micul dejun produse sub marca Nestlé. Nivelurile de zaharuri se bazează pe valorile de pe etichete.
[1] Conținut de minimum 8g de cereale integrale pe porție.
[2] Toate produsele care conțin cel puțin 3g de fibre la 100g conform tabelului nutrițional de pe ambalaj.
[3] Cantitatea de cereale integrale este mai mare decât conținutul oricărui alt ingredient și decât cantitatea de cereale rafinate din rețetă.