Sort by

GREENRECOVERY - Repornirea și restabilizarea economiei, pentru un viitor durabil

În contextul crizei coronavirusului, alături de miniștri, europarlamentari, ONG-uri și alte companii de renume, Nestlé se alătură Alianței Green Recovery și se angajează să lucreze la crearea, sprijinirea și implementarea de soluții pentru a pregăti economiile pentru lumea post-criză.

Sperăm ca acest prim apel pan-european de mobilizare pentru investiții verzi să contribuie la construirea planurilor de redresare și transformare, ca partea luptei împotriva schimbărilor climatice, și că va face ca biodiversitatea să devină nucleul strategiei economice europene.

Alianța Europeană pentru o Redresare Economică Verde a fost lansată la inițiativa lui Pascal Canfin, Președintele Comisiei de Mediu din cadrul Parlamentului European, și reunește 11 miniștri europeni, 79 de europarlamentari din 17 state membre, 37 Directori Generali Executivi, 90 de organizații sindicale naționale, 7 ONG-uri și 6 instituții de cercetare. Printre companiile semnatare se regăsesc L’oreal, Danone, Coca Cola, Unilever, LEGO, Ikea, SNCF și Volvo.

Apel pentru mobilizare

Criza pandemiei zguduie întreaga lume, având consecințe devastatoare în toată Europa, testând limitele sistemului nostru. Autoritățiile sunt supuse unui test al solidarității și acționează rapid, încă de la începutul crizei, pentru a implementa măsuri care să ne protejeze. Criza este încă în desfășurare, însă luptând împreună vom putea depăși această perioadă dificilă.

Nu ne-am confruntat niciodată cu o provocare atât de mare, în timp de pace. Lupta împotriva pandemiei este prioritatea noastră și trebuie sa depunem eforturi comune pentru limitarea efectelor virusului și combaterea sa. Aplaudăm toate acțiunile dezvoltate de guverne, instituții ale Uniunii Europene, autorități locale, oamenii de știință, personal medical, voluntari, cetățeni și actori economici.

Însă, în același timp, această situație extrem de dificilă aduce cu sine o nouă criză: cea economică. Spre deosebire de contextul crizei din 2008, șocul economic major creat de pandemie necesită coordonare puternică și rapidă. Restabilizarea economică va fi posibilă doar cu investiții masive pentru protejarea și crearea de locuri de muncă și pentru sprijinirea tuturor companiilor, regiunilor și sectoarelor care suferă, din punct de vedere economic, și sunt nevoite să se oprească brusc din activitate.

Momentul de recuperare post-criză va fi o oportunitate de a dezvolta un nou model economic european: mai rezistent, independent și inclusiv, construit în jurul principiilor ecologice. Trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic, protejarea biodiversității și transformarea sistemelor agroalimentare au potențialul de a asigura rapid locuri de muncă și de a îmbunătăți modul de viață al cetățenilor din întreaga lume, și poate contribui la construirea unei societăți mai rezistente.

Toate acestea nu fac referire la crearea de la zero a unei noi economii. Avem deja la dispoziție toate instrumentele necesare, întrucât, în ultimii 10 ani, s-au înregistrat progrese extraordinare în majoritatea sectoarelor de tranziție, prin dezvoltarea unor noi tehnologii și a lanțului valoric, dar și prin reducerea dramatică a costurilor de tranziție către o economie verde (inclusiv energie regenerabilă, mobilitate cu emisii zero, agroecologie, eficiență energetică).

Există voință din partea autoritățiilor și a actorilor politici. Avem deja planurile puse la punct, și o strategie bună. Proiecte precum European Green Deal și alte planuri naționale de dezvoltare a unei societăți cu zero emisii de carbon au un potențial semnificativ de a reface economia noastră și de a contribui la crearea unui nou model de prosperitate.

Lupta împotriva schimbărilor climatice este nucleul strategiei economice. Prin urmare,  trebuie să pregătim Europa pentru viitor și să proiectăm planuri de redresare la nivel local, national și la nivelul Uniunii Europene, planuri care să pună lupta împotriva schimbărilor climatice în centrul strategiei economice.

Impactul social al pandemiei Covid-19 este deja imens, iar rezistența față de investiții suplimentare pentru tranziția către o economie neutră din punct de vedere al impactului climatic nu este calea pe care să o urmăm. Pentru ca inițiativele precum European Green Deal să continue să fie implementate la scară largă, ele trebuie să răspundă mai mult decât oricând nevoilor sociale ale societății noastre.

S-au înregistrat progrese în identificarea provocărilor sociale potențiale ale tranziției, iar instrumente necesare au fost și pot fi dezvoltate în continuare, pentru a asigura o dezvoltare corectă a unei economii sustenabile.

Avem nevoie de o alianță europeană între partide politice cu putere de decizie, lideri financiari și de business, sindicate, ONG-uri și parteneri, care să sprijine și să pună în aplicare pachetele de investiții Green Recovery pentru accelerarea tranziției spre neutralitate climatică și ecosisteme sănătoase. Prin urmare, ne angajăm să colaborăm, să împărtășim cunoștințe, să facem schimb de expertize și să creăm sinergii pentru a livra deciziile de investiții de care avem nevoie.

Covid-19 nu va face ca schimbările climatice și degradarea naturii să dispară. Nu vom putea să câștigăm lupta împotriva Covid-19 fără o bază economică solidă. Aceste două provocări nu sunt deloc opuse – sunt două bătălii pe care le putem câștiga deodată. Astfel, suntem mai puternici, împreună.