Sort by
Sort by

Angajamentul de reducere cu o treime folosirea de plastic nou | Nestlé

European Plastics Pact
Înapoi la comunicatele de presă

În ultimii 50 de ani, utilizarea materialelor plastice a cunoscut o creștere dramatică și a adus beneficii enorme, însă cu un impact semnificativ. Trebuie să implementăm măsuri stricte pentru ca ambalajele din plastic să nu mai ajungă în gropile de gunoi, în oceane, lacuri și râuri.

Acesta este motivul pentru care Nestlé semnează Pactul European Privind Materialele Plastice (European Plastics Pact). Pactul va ajuta Nestlé să utilizeze doar ambalaje 100% reciclabile sau reutilizabile și să reducă utilizarea plasticului nou cu o treime, până în 2025.

European Plastics Pact, inițiat de Franța și Olanda, are un singur obiectiv: accelerarea tranziției către o economie circulară a materialelor plastice. Acest demers va pune stop dependenței de materiale plastice noi, obținute din combustibili fosili neregenerabili.

Pactul reunește companii de top, ONG-uri și guverne care se angajează să îndeplinească obiective comune până în 2025, și chiar să depășească reglementările actuale. Aceste obiective europene includ:

  • Reducerea produselor și ambalajelor din plastic nou cu cel puțin 20%.
  • Creșterea capacității de colectare și reciclare a ambalajelor din plastic în Europa cu cel puțin 25%.
  • Creșterea utilizării materialelor plastice reciclate din ambalaje la o medie de cel puțin 30%.

Marco Settembri, CEO Nestlé pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, declară: „Suntem foarte încântați să facem parte din acest Pact European. Unul dintre obiectivele noastre comune este acela de a crea o economie circulară prin îmbunătățirea schemelor de colectare, sortare și reciclare în Europa. Producem, deja, o sticlă Vittel realizată integral din sticle reciclate. Vrem să ne asigurăm că și celelalte ambalajele ale noastre pot fi reciclate pentru obținerea de ambalaje alimentare noi”.

„Trecerea la plastic reciclat în ambalajele destinate industriei alimentare este esențială pentru îndeplinirea obiectivului Nestlé de de a obține zero emisii nete de gaze cu efect de seră, până în 2050, iar semnarea European Plastics Pact reprezintă încă o dovadă a angajamentului asumat în fața partenerilor și consumatorilor noștri. Eforturile făcute la nivel internațional pe parte de design de ambalaj sunt completate pe plan local de demersuri destinate creșterii nivelului de conștientizare a pericolelor poluării, în special pentru tânăra generație, și a gradului de implicare voluntară în proiecte dedicate”, a declarat Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager Nestlé România.

Acest lucru nu va fi simplu. Prioritatea principală a Nestlé este siguranța produselor sale. Orice materiale plastice utilizate pentru ambalarea alimentelor trebuie să fie „de calitate alimentară”, ceea ce înseamnă că nu pot conține substanțe dăunătoare pentru om. Pentru a obține materiale plastice reciclate de calitate alimentară, e nevoie de inovație în procesul de reciclare.

Provocarea pentru Nestlé și pentru industria alimentară, în general, este faptul că, în prezent, producția de ambalaje din material plastic nou este mai eficientă în ceea ce privește costurile, față de utilizarea plasticului reciclat. Pentru a depăși acest obstacol, Nestlé a anunțat recent o investiție de peste 1,5 miliarde de franci elvețieni pentru producția de materiale plastice reciclate de calitate alimentară. Se urmărește, astfel, transmiterea unui semnal clar către companiile de reciclare pentru a se concentra pe materiale de calitate alimentară reciclate și pentru a ajuta la crearea unei noi piețe.

Pentru a reduce și mai mult utilizarea plasticului nou, Nestlé reinventează modalitățile prin care își livrează produsele. În prezent, se testează un sistem fără ambalaje pentru distribuirea hranei pentru animale de companie Purina PetCare și a cafelei solubile Nescafé. Nestlé colaborează și cu LOOP, un serviciu de livrare la domiciliu care oferă ambalaje reutilizabile. Primele produse vor deveni curând disponibile în Franța.

Pentru a accelera în continuare acest proces de inovare, Nestlé a lansat un fond de ambalare sustenabilă de 250 de milioane franci elvețieni, dedicat startup-urilor care au ca scop inovația în segmentul ambalajelor, inclusiv pentru dezvoltarea de materiale noi, sisteme de reumplere și soluții de reciclare.

Mai multe detalii despre angajamentele și activitățile Nestlé legate de ambalarea cu materiale plastice: