Sort by

În cadrul proiectului POPAS 2020, Nestlé România lansează primul studiu de biodiversitate pentru Parcul Național Cozia. Acest studiu a fost realizat de experții de la Manager de Mediu și vine ca o urmare firească a proiectului început anul trecut, în cadrul căruia peste 500 de voluntari Nestlé au realizat o acțiune de ecologizare în Parcul Național Cozia, de unde au fost colectate 40 de tone de deșeuri, trimise către reciclare sau valorificare. 

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, a avut loc și o acțiune de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, pe o suprafață de 5 hectare. Salcâmii vor ajunge la maturitate în 30 de ani și vor ajuta la extinderea arealului de hrănire pentru albine, favorizarea polenizării speciilor autohtone, precum și remedierea vegetativă a solului în anumite zone din parc. Între 2020 și 2050, vor neutraliza, în total, 2.135.250.000 kg CO2.

Studiul a fost realizat de către o echipă de ingineri și ecologi condusă de Msc. Ing. Valentin Dragomir, Director General Manager de Mediu. Acest raport conține o prezentare a parcului, o secțiune dedicată amenințării reprezentate de deșeuri, măsurile de conservare a Parcului Național Cozia, modul în care au fost prezervate habitatele din parc în urma acțiunii de ecologizare, precum și propuneri de acțiuni viitoare.

Parcul Național Cozia adăpostește o adevărată bogăție națională: 
• 75 de specii de plante, 
• 20 de habitate naturale protejate, 
• 122 de specii de nevertebrate, 
• 14 specii de pești, 
• 25 de specii de amfibieni și reptile, 
• 35 de specii de mamifere, 
• 164 de specii de păsări (dintre care 69 cu interes conservativ). 

Problema deșeurilor

Administratorii parcului au identificat un număr de 32 de tipuri de deșeuri:
• materiale plastice, 
• ambalaje din plastic, hârtie, lemn, metal, sticlă, textile, 
• anvelope scoase din uz, 
• echipamente electrocasnice,
• materiale de construcție (beton, cărămizi, țigle, ceramică). 

Tocmai de aceea, în 2019, cu ocazia Zilei Mondiale a Curățeniei, echipa Nestlé Romania, parteneri privați, reprezentanți ai autorităților locale, precum și voluntari din București și din localitățile riverane parcului au participat la acțiuni de ecologizare de-a lungul râului Olt și pe nouă trasee turistice din Parcul Național Cozia. Peste 500 de voluntari aflați sub coordonarea rangerilor de la Parcul Național Cozia au colectat 40 de tone de deșeuri, care au fost trimise către reciclare sau valorificare.

Am aflat cu reală bucurie că, după opt luni de la realizarea activității, pe traseul turistic ce traversează habitatele naturale de pe Valea Lotrișorului aproape ca nu au fost observate deșeuri, astfel că habitatele și peisajul pot fi admirate în întreaga lor măreție. 

Măsuri de conservare

Specialiștii propun și o serie de măsuri de conservare, cum ar fi: instituirea unui sistem de evacuare a deșeurilor din parc și realizarea de coșuri de gunoi anti-urs, care să evite atragerea animalelor sălbatice și dependența lor de resturi menajere. Administrația Parcului Național Cozia a luat în considerare parteneriate cu autoritățile publice locale, proprietarii și administratorii de terenuri. 

Implicarea Nestlé în sustenabilitate

În contextul în care schimbările climatice au un impact global major și reprezintă o amenințare care necesită acțiuni urgente, compania Nestlé acționează în toate direcții posibile: s-a angajat ca până în 2050 să ajungă la zero emisii nete, folosește cercetarea și inovația în domeniu pentru a face diferența în sectorul său de activitate, reduce emisiile cu efect de seră, țintește spre energie regenerabilă 100%, transformă toate produsele, abordează problema defrișărilor peste tot în lume, promovează noi practici agricole, și dezvoltă ambalaje alternative.

Nestlé își bazează strategia de schimbare a ambalajelor pe trei piloni: dezvoltarea de noi ambalaje, modelarea unui viitor fără deșeuri și campanii de conștientizare. Compania derulează o serie de acțiuni de transformare a ambalajelor sale în ambalaje 100% reciclabile sau reutilizabile și de reducere a utilizării materialelor plastice noi cu o treime, până în 2025. De asemenea, cercetătorii de la Nestlé Institute of Packaging Sciences, primul institul de acest gen din industria alimentară, dezvoltă soluții inovatoare pentru ambalajele celor peste 2.000 de branduri Nestle la nivel global.

Campaniile de sustenabilitate dezvoltate de Nestlé sunt adaptate nevoilor comunităților locale, de la proiecte pilot de reciclare pentru 100.000 de familii în Australia, la dezvoltarea unui program împreună cu Project Stop pentru comunitățile din Indonezia sau dezvoltarea de acțiuni de ecologizare în peste 66 de locații împreună cu 5.000 de angajați Nestlé cu ocazia World Oceans Day 2019. 

Din 2010 și până în prezent, Nestlé a redus emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu peste 30% pe tona de produs. În același timp, la nivel global, Nestlé derulează peste 500 proiecte de economisire a apei în fabricile sale, economisind 3,7 milioane m3 de apă pe an, echivalentul a 1.500 de bazine olimpice de înot. Indicatorii de sustenabilitate pentru România arată o scădere de 88% a consumului de apă începând cu 2011, o scădere de 85% în ceea ce privește cantitatea de deșeuri și o scădere de 72% în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon.