Sort by

Nestlé Romania este Membru Fondator al miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos!”– SETS in Romania, proiect national ce se inscrie in programul „Healthy Kids” desfasurat la nivel global de catre Nestlé.
Cea de a patra editie anuala a miscarii nationale “Si eu traiesc sanatos!” – SETS initiata de Fundatia PRAIS alaturi de partenerii sai in martie 2011 s-a incheiat cu seria de ceremonii de premiere ale celor mai active Cluburi SETS - Miscare si Distractie din orasele Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Roman si Otopeni.

SETS a devenit un model de buna practica in cadrul EPODE International Network1 – EIN, cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii, care reuneste astazi 42 de programe cu metodologii similare din 29 de tari. Potrivit expertilor EIN reuniti recent la Forumul anual EPODE al Obezitatii de la Toronto, Canada, progresele realizate in acest domeniu sunt la inceput, un pas important fiind recunoasterea la nivel mondial a obezitatii ca problema majora, cu consecinte importante pentru sanatate.

De la lansare si pana in prezent, SETS a angrenat in cele 5 orase unde este prezenta, peste 116.340 de elevi din ciclul primar, 3.000 de cadre didactice si peste 200.000 de parinti, 2 milioane - public larg/anual. Pe langa interventiile directe in scoli, miscarea nationala SETS a dezvoltat portalul de informare publica dedicat parintilor si copiilor - www.sets.ro, precum si propria platforma social media (continand pagini si conturi SETS de Facebook, Twitter, YouTube, Instagram) totalizand peste 34.000 de prieteni in prezent.

“Alaturi de partenerii nostri institutionali si privati, de consiliul stiintific SETS, am creat in acesti 4 ani o puternica alianta nationala, prin care ne aliniem planului OMS de actiune globala pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile adoptat in 2013 in cadrul OMS Global Health Summit de la Geneva, unde s-a propus ca obiectiv pentru perioada 2010 -2025 stoparea cresterii prevalentei obezitatii2. Prevenirea obezitatii infantile este esentiala pentru o viata sanatoasa la varsta adulta si pentru inversarea prevalentei acesteia. Parteneriatul public privat este un pilon important, peste tot in lume astazi. Promovam un tip nou de dialog si de colaborare prin actiune care conduce la rezultate, impreuna! Nu separat! ” a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.

Margaret Chan, Director General OMS a afirmat in deschiderea celei de a doua reuniuni la nivel inalt a Comisiei privind solutionarea obezitatii infantile in ianuarie 2015, ca "eradicarea obezitatii infantile este una dintre provocarile cele mai complexe de sanatate cu care se confrunta comunitatea internationala in acest secol3."

Potrivit studiului Global Burden of Disease publicat in mai 2014, 37% dintre barbati si 38% dintre femei au un indice de 25 kg/m² sau mai mare, ceea ce reprezinta o crestere de masa corporala de 28% la adulti si de 47% la copii, raportat la 19804. La nivel mondial, aproximativ 2,1 miliarde de oameni sunt supraponderali.5 In timp ce unele tari dezvoltate au inregistrat o incetinire aparenta a cresterii prevalentei obezitatii din 2006, nicio tara nu a raportat insa o scadere semnificativa in ultimele decenii6.

Miscarea nationala SETS are la baza metodologiile EPODE, recunoscute de DG Sanco. In cei patru ani de implementare, un numar record de peste 13.355 de elevi au creat si au inscris voluntar 344 de Cluburi SETS, desfasurand 5.800 de activitati fizice si sportive, esentiale in asociere cu informarea acestora extracurricular si a parintilor cu privire la beneficiile alimentatiei echilibrate, hidratarii, somnului, igienei, armoniei in familie, intr-o abordare holistica: minte, trup, spirit.

Institutiile si organizatiile partenere ale miscarii SETS sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Cluj, Neamt si Timisoara, Facultatile de Educatie Fizica si Sport din Cluj-Napoca si Timisoara, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Miscarea SETS este posibila datorita Membrilor sai Fondatori si Parteneri Privati: Federatia Romalimenta prin 5 companii membre si de un lant important de retail.

Despre Fundatia PRAIS Fundatia PRAIS a fost creata in 2002 de catre PRAIS Corporate Communications. In cadrul proiectelor sale nationale, sustine 4 mari cauze: accesul la resurse, educatie si la dezvoltare personala, o economie sustenabila bazata pe inovatie, competitivitate si etica, promovarea stilului de viata sanatos, grija fata de mediu.

Recunoscuta local si international, Fundatia PRAIS s-a implicat cu succes timp de 13 ani in proiecte educationale nationale din domenii precum: promovarea miscarii si a nutritiei sanatoase; siguranta produselor alimentare; protectia mediului; promovarea tinerelor talente. Programele au angrenat milioane de elevi, familii, cadre didactice, public larg si au creat aliante de valori intre parteneri publici si privati, lideri de opinie, specialisti locali si internationali, reuniti pentru a servi impreuna cauze sociale globale dedicate viitorului tinerei generatii.

Referinte:

  • EPODE International Network a fost desemnata de catre Directoratul General pentru Sanatate si Consumatori al Comisiei Europene drept "Best Health Promotion European Project", iar interventiile pe activitati fizice din cadrul miscarii “Si eu traiesc sanatos!” - SETS au fost apreciate ca un model de buna practica.
  • WHO.Global action plan for the prevention and control of noncommunicable diseases 2013–2020. Geneva: World Health Organization, 2013. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/94384/1/9789241506236_eng.pdf?ua=1(accessed Jan 26, 2015). 
  • Chan M. WHO Director-General addresses childhood obesity commission. Jan 13, 2015. Geneva: World Health Organization, 2015. http://www.who.int/dg/speeches/2015/ending-childhood-obesity/en/ (accessed Jan 26, 2015).
  • Ng M, Fleming T, Robinson M, et al. Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet 2014; 384: 766–81.
  • Idem
  • Rethinking and reframing obesity, Lancet, February 19, 2015

Articole pe aceeasi tema: