Sort by

Beneficiile muzicii pentru copii

Foto Beneficiile muzicii pentru copii

 

Ca părinte, îți dorești ce e mai bun pentru prichindelul tău. Muzica poate face o diferență. De la dezvoltarea intelectului, la insuflarea perseverenței și răbdării, muzica poate face minuni în viața copilului. Muzica e omniprezentă în viața unui om-de la cea mai fragedă vârstă, când adoarme însoțit de note muzicale dulci și gingașe, până la o vârstă înaintată, odată trecut prin o complexitate de stiluri, ritmuri, contexte și experiențe muzicale. 

Muzica are efecte diferite asupra bebelușilor în comparație cu cele asupra copiilor mai mari. Dacă primii sunt încă în creștere și în plină adaptare la lumea înconjurătoare, cei mai mari sunt gata să dea piept cu ea și să interacționeze în mod proactiv. 

Bebeluși si copii mici

Fiecare părinte a interacționat cu muzica măcar o dată pentru a-și liniști pruncul. Iată beneficiile muzicii asupra puiului tău: somn mai liniștit, stres diminuat, dezvoltare motorie armonioasă, recunoașterea mai ușoară a vocii și stabilizarea stării emoționale. 

Cum să le faci cunoscută muzica bebelușilor:  

  • ascultă muzică clasică în timpul sarcinii; 
  • ia-le jucării muzicale cu care să se joace; 
  • cântece de adormit copiii; 
  • ritmuri și stiluri muzicale diferite; 
  • dansează cu ei pentru a le capta atenția. 

Pe copiii mici, peste 2 ani, muzica îi ajută să-și creeze rutine și obiceiuri, să ardă calorii, ajută la dezvoltarea vocabularului și, de asemenea, creează o relație strânsă părinte-copil. 

Copii peste 4-5 ani

Muzica este stimulent pentru intelect, creativitate și imaginație.

Câți dintre noi nu-și amintesc coloana sonoră de la Pantera Roz? Toți copiii au văzut măcar o dată aceste desene animate și au auzit coloana sonoră deosebită, care te poate transpune foarte ușor în pielea unui detectiv, cu un pic de imaginație.  

În ceea ce privește creativitatea, muzicienii sunt unii dintre cei mai creativi oameni. Muzica este un mod de a induce copilul într-o stare de fericire, facilitând crearea unei lumi proprii, relaxându-i și ajutându-i să-și exprime emoțiile într-un mod creativ.

Muzica e matematică. Cei mai mari matematicieni erau și muzicieni și invers. Studiile au arătat că după 15 luni de studiu al muzicii, învățăceii s-au schimbat: intelectul lor era mai alert, puteau distinge notele muzicale mai bine și chiar și funcțiile motorii erau îmbunătățite. De asemenea, cei care studiază muzica tind să aibă note mai bune la școală decât cei non-muzicali, și să se realizeze din punct de vedere academic. 

Când privești un muzician, totul pare să comunice armonie și relaxare, însă în interior, creierul e supus unui exercițiu foarte intens. Nu în ultimul rând, muzica ajută memoria și procesele ei cognitive. 

Muzica educă stima de sine în copil 

Cântecele, melodiile și notele muzicale în general schimbă modul în care puiul tău percepe lumea exterioară. Când copilul realizează abilitatea lui de a cânta la un instrument, stima de sine crește și are mai mare încredere, lucru foarte delicat îndeosebi în perioada adolescenței. 

Muzica e o limbă universală 

Muzica ajută copiii să se integreze mai bine din punct de vedere social: muzica e un limbaj pe care toți îl pot vorbi, poate apropia oameni, indiferent de cultură, context sau principii personale. Oferă-i copilului tău șansa de a se împrieteni mai ușor și de a lega relații strânse cu cei din jur. 
  
Muzica îl învață pe copil răbdarea și perseverența 

Te-ai întrebat vreodată de ce încă din clasele primare puiul tău studiază muzică? Disciplinele artistice sunt la fel de importante precum cele reale sau umane. Iată de ce: muzica stimulează aceeași zonă a creierului care susține și citirea, calculele matematice și dezvoltarea emoțională-iată un argument puternic să asiguri ore de muzică prichindeilor tăi. 

Mai mult, exersând răbdarea în ce privește gratificarea efortului muzical și perseverența, copiii au parte de un studiu distractiv și unic. Cu timpul și în urma muncii depuse, muzica poate ajunge ușor un mod de viață. 

Muzica îmbie la relaxare și eliberare 

Prin intermediul muzicii copiii se pot exterioriza, își pot exprima mai bine sentimentele și, de asemenea, se relaxează. Notele muzicale bine așezate pot oferi sens lumii înconjurătoare. 

Prin muzică, prichindelul tău se poate relaxa și bucura prin cântec și dans. Rezultatul final? Fericirea. 

Cum interacționează copilul tău cu muzica? Iată câteva moduri în care să te apropii de prichindelul tău prin intermediul muzicii:

  • cântă-i înainte de culcare, pe lângă cititul poveștilor; 
  • kit karaoke; 
  • învață-l cântece despre rutina zilnică - și le va aminti pentru totdeauna; 
  • mergi cu el la concerte; 
  • ia-i mici instrumente muzicale: cutie muzicală, xilofon etc.