Sort by
Sort by

De ce este bine să alergi?

Marius Ionescu, Maratonist

De ce este bine sa alergi

 

Cu toții știm faptul că nutriția este importantă pentru organismul tău. În același timp, activitatea fizică organizată sau neorganizată împreună cu dieta sunt rețeta perfectă pentru un stil de viață echilibrat. În următoarele rânduri vom discuta de ce este bine să transformi efortul fizic sau sportul într-o rutină. 

Îți voi vorbi despre atletism-alergare pentru că este sportul pe care îl practic de peste 20 de ani și poate fi făcut de la vârste fragede, fără să afecteze negativ organismul. Este un sport pentru întregul corp, care se adresează ambelor sexe în egală măsură. Alergatul poate fi practicat până la orice vârstă, în aer liber sau la sală. Astfel, îți vei obișnui organismul cu diverse condiții, dar te vei bucura și de efecte psihologice benefice: îți vei dezvolta răbdarea, perseverența și autocunoașterea. Aceștia sunt factori importanți în creșterea capacității de adaptare la problemele vieții de zi cu zi.

Care sunt beneficiile alergării?

Alergarea îți poate schimba inima!

Fiind un sport care solicită întregul organism, alergarea ajută la o dezvoltare armonioasă, o postură corectă, inclusiv în mers. Prin urmare, ajută la îmbunătățirea stării generale de sănătate. 

Alergarea are un efect puternic asupra celui mai important organ al corpului: inima. Inima este un organ muscular și, ca oricare alt muschi, se adaptează efortului. După cum ne este recomandat, exercițiile zilnice de minim 30 de minute nu fac altceva decât să întărească inima și restul organismului. În urma antrenamentelor, sportivii dezvoltă o inimă mai mare, ceea ce înseamnă un muschi mai puternic, cu camere mai mari ce pulsează mai mult sânge. O persoană care aleargă constant are un ritm cardiac mai lent. Acest lucru se datorează faptului că atunci când inima este în repaus la fiecare contracție, ea pompează îndeajuns sânge încât nu trebuie să bată atât de repede. 

Așa cum am menționat mai sus, pe lângă beneficiile pentru corp, alergarea influențează și starea de spirit și te pregătește mental. După cum am observat cu toții, noile generații sunt din ce în ce mai sensibile, mai depresive și cu greu mai fac față unei situații sub presiune. Nu este ceva nou, dar alergarea reduce nivelul de stres și ajută la combaterea depresiei. Chiar dacă pentru unii este ceva monoton, alergând singur și fără a avea muzică în urechi te ajută să te „deconectezi” de la problemele zilnice, să petreci mai mult timp cu tine însuți sau să gândești mai clar în rezolvarea unor probleme. 

Nu este ceva neobișnuit să vezi alergători râzând, relaxați și plini de viață după un antrenament sau o competiție. Cercetătorii au descoperit că organismul eliberează endorfine în timpul efortului, substanță ce are un efect benefic pentru starea de spirit.

Sportul dezvoltă spiritul competitiv

Alergarea este un sport individual, dar chiar acest lucru ne ajută să fim și mai buni coechipieri. Întâmpinând greutăți singuri, apreciem mai mult ajutorul celorlalți, așa că este bine să te antrenezi într-un grup. Munca în echipă, chiar și în sporturile individuale, este benefică fiecărui membru, deoarece și în viața de zi cu zi poți să ai zile mai bune și zile mai puțin bune, iar cei din grup sunt alături de tine la fiecare pas. Totodată, alergarea te ajută să îți descoperi limitele, dar te învață să le și depășești, acest lucru ducând la o mai bună cunoaștere personală.

Aceasta autocunoaștere poate fi benefică și în viața de zi cu zi, deoarece ne ajută să fim atenți la nevoile celor din jurul nostru, ne face să fim mai buni la locul de muncă și să fim mai deschiși la proiecte noi. În concluzie, alergarea ne îndeamnă la autodepășire, dar ne și ajută la îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur. 

Și acum, pentru că te-am convins să alergi, sfatul meu este să te bucuri de fiecare moment și să ai răbdare. Cu timpul, fiecare kilometru va deveni mai ușor de parcurs. Iar dacă vrei ca totul să fie mai simplu, adresează-te unui antrenor, cere-i câteva sfaturi sau chiar apelează la îndrumarea lui pentru primele luni.