Sort by

Hidratarea felinelor

Florin Ghietau, Medic Veterinar

Foto Hidratarea felinelor

 

Felina… este stilată, independentă, manierată, șireată, vine la mângâiat doar când vrea ea nu când vrem noi, uneori agresivă, sofisticată… cam așa se caracterizează o felină.

La începuturile ei, a existat felină sălbatică, cu trăsături de nevăstuică. În 2004, săpăturile pe un sit au dezvăluit un mormânt în care există atât un schelet uman, cât și unul felin plasat intenționat, ceea ce a confirmat domesticirea lor. Un studiu recent publicat în Science susține că toate pisicile domesticite provin dintr-o rasă de pisică sălbatică din Orientul Apropiat, Felis Sylvestris, ea a fost îmblânzită de egipteni, care o foloseau pentru a-și proteja rezervele de mâncare de șoareci.

Pisica are nevoie de apă, pentru procesul de metabolism și evacuare a toxinelor din organism. Trebuie să ne asigurăm ca pisica este mereu bine hidratată, pentru că asta înseamnă că este o felină sănătoasă. 

O pisică are nevoie, în medie, de 30 de ml/kilogram de apă proaspătă zilnic pentru a-și menține la un nivel eficient funcțiile organismului. Această medie este calculată din greutatea pe care o are felina noastră.

Putem fi creativi în ceea ce privește hidratarea lor. Pentru ca felinele să aibă acces la apă oriunde, sfatul este să lăsăm câteva boluri mici prin casă, mai ales că pisicile sunt atât de leneșe încât nu se duc să bea apă dacă aceasta este prea departe de ele. Apa trebuie schimbată zilnic, iar dacă ai o pisică ce iese afară din casă constant, atunci trebuie să faci acest lucru de minimum două ori pe zi. În plus, pisicilor le place apa curată și o beau cu mai multă plăcere.

Unele pisici iubesc să bea apă de la robinet. Probabil că nu vei putea ține în permanență robinetul deschis, așa că, dacă bugetul îți permite, poți achiziționa o fântână specială de pisici-o mică instalație care oferă apă curgătoare, recirculabilă. 

Legat de hrană, sunt doar păreri împărțite, când vine vorba de hidratarea pisicii. Medicii veterinari recomandă hrana uscată cu aport crescut de sare. În acest fel felina va bea mai multă apă. În același timp, alți medici susțin că e bine să le dai hrană umedă, pentru că dacă nu bea suficientă apă, își ia, în cele din urmă, și din hrană. Părerea mea este că noi, proprietarii de pisici, vedem cel mai bine în casă câtă apă bea, dacă bea și cum bea. Este util să mergem la vizite medicale pentru a învăța cum să ne îngrijim corect animăluțele. Trebuie o strânsă colaborarea între doctor și stăpân în ceea ce privește sănătatea felinei. Dacă suntem toată ziua plecați de acasă, îi schimbăm apa dimineață înainte de a pleca și seara când venim. Dacă știm câtă cantitate de apă intră într-un bol, putem măsura câtă apă a băut pisica noastră peste zi. Tot în funcție de asta putem schimba alimentația. O hrană mai bogată sau mai săracă în sodiu. Nici să bea foarte multă apă nu este bine, așa că țineți-o sub observație.

Pisicile care sunt cel mai supuse riscului de deshidratare sunt cele care suferă de diferite afecțiuni, precum dereglări renale, cancer și hipertiroidism. Pisicile bătrâne și cele care alăptează au și ele nevoie de un consum mai mare de apă, la fel ca și cele care suferă de diabet.  

Dacă vedem semne de deshidratare, apelează rapid la veterinar. Aceste semne sunt:

  • oboseală
  • letargie
  • gingii uscate
  • ochi tulburi.