Un gest valorează cât o mie de cuvinte
Ai ajuns în etapa interviului; ești gata să arăți că ești persoana potrivită pentru job? Limbajul corpului joacă un rol foarte important în modul în care suntem percepuți - poziția aplecată sau încrucișarea brațelor sunt acțiuni pe care știm că este bine să le evităm, dar cum rămâne cu pozițiile mai puțin evidente? A face aceste mici schimbări îți vor crește cu siguranță șansele de a obține locul de muncă dorit!
1. Ce spun mâinile tale?
Dacă te joci cu părul sau cravata, sau strângi în mână geanta sau un pahar prea mult timp, vei arăta tensionat și nervos. Ține palmele deschise și la vedere pentru a sugera onestitate și receptivitate și amintește-ți că o strângere de mână fermă și sinceră este cel mai rapid mod de a stabili o conexiune.
2. Menține contactul vizual
Persoanele relaxate și încrezătoare își adaptează expresiile faciale la ceea ce spun și mențin un contact vizual bun pentru a transmite interes, deschidere și ascultare activă. Din contră, candidații nesiguri evită contactul vizual și tind să fie rigizi, ceea ce poate sugera timiditate și neîncredere. Dar, a privi direct în ochii interlocutorul poate fi intimidant. Un truc este să te relaxezi și să asculți. Concentrându-te 100% pe ceea ce intervievatorul îți spune vei reuși să te axezi în mod natural pe privirea lui. Cu toate acestea, nu exagera! O privire care durează mai mult de 10 secunde poate provoca disconfort.
3. Înclină-te ușor pentru a asculta
Așază-te într-un mod relaxat, ușor aplecat în față, într-un unghi de aproximativ 10 - 15 grade în fața intervievatorului. Această postură sugerează că ești interesat și implicat.
4. Vorbește natural și concis
Când încerci să afișezi un limbaj nonverbal adecvat în timpul interviului, modalitatea în care spui ceva este de multe ori mai importantă decât ceea ce spui. Controlează-ți vocea pentru a te asigura că transmiți mesajul corect. Persoanele încrezătoare folosesc tonuri relaxate și se simt confortabil vorbind. În schimb, persoanele nesigure nu-și pot controla tonul și volumul vocii. Ei vorbesc ezitant, își dreg glasul, folosesc excesiv „ăăăă” și „hmmmm” sau se exprimă folosind fraze complexe, nereușind să vorbească la subiect.
5. Alege-ți un model!
Ce personalități media crezi că au un limbaj al corpului deosebit de bun? Urmărește interviurile lor pentru a vedea dacă există ceva ce poți învăța. De cele mai multe ori, un zâmbet face cât o mie de cuvinte!
6. Îmbracă-te pe potriva jobului
Înainte de interviu află codul vestimentar al companiei (casual/business) și îmbracă-te în conformitate cu el. Dacă te îmbraci prea sofisticat, șansele de a obține locul de muncă nu îți vor fi afectate, dar dacă te îmbraci necorespunzător, mai mult ca sigur șansele îți vor fi diminuate semnificativ.
7. Exersează
Stând în fața unei oglinzi, exersează modul în care te prezinți și răspunzi unei întrebări din cadrul interviului. Îți vei da seama imediat când este nevoie să-ți modifici limbajul nonverbal într-un mod pozitiv. Dacă ți se pare complicat, un alt sfat util este să preiei subtil orice limbaj nonverbal pozitiv pe care îl face intervievatorul. În cazul în care acesta zâmbește și este relaxat, ar trebui să încerci să faci același lucru. În timp ce un limbaj al corpului adecvat nu garantează obținerea locului de muncă dorit, acesta te ajută să afișezi o imagine încrezătoare, competentă și profesionistă.