Importanța nutriției pentru organismul nostru
Mihaela Bilic, Medic nutriționist
De când eram mică am vrut să mă fac doctoriță. Deși nimeni nu mă încuraja, eu am simțit că asta îmi e menirea: să vindec oamenii, să le alin suferința, să-i fac fericiți. Înainte de serialele „Doctor Quinn” sau „Spitalul de urgență”, dorința mea era să lucrez în Spitalul Municipal. Deși dorința mi-a fost îndeplinită, promisiunea mi-am respectat-o parțial, pentru că nici azi, după 20 de ani de la absolvirea facultății, n-am reușit să scap omenirea de boli și întristare.
Fetița cu armură de Ioana d’Arc și apucături de Don Quijote a înțeles într-un final că răul face parte din viață, nu poate fi eliminat - și atunci a ales să devină Amelie. „Am să vorbesc oamenilor despre plăcere”,mi-am propus, „am să-i ajut să înțeleagă relația cu mâncarea, am să-i învăț să-și hrănească simțurile și să-și asculte sufletul! ”
Deși am pierdut o parte din idealismul și naivitatea copilăriei, credința mi-a rămas aceeași: suntem creați de natură ca să ne fie bine, mâncarea ne-a fost dată ca să ne placă, iar iubirea și fericirea există, sunt în noi. Formula prin care putem avea acces la toate astea? Pe cât de simplu sună, pe atât e de complicat de pus în practică: să ne vedem, să ne ascultăm, să ne acceptăm și să avem curajul să trăim așa cum simțim.
Într-o lume în care nimeni nu vorbește despre asta, într-o societate în care contează doar aparențele, cu tradiții bazate pe verbul „trebuie” și prea puțin pe „vreau”, într-o țară fără abecedare de nutriție și nici de emoții, mi-a fost greu să găsesc metoda prin care să ajut oamenii cu adevărat astfel încât ei să zâmbească din nou. Așa că am apelat instinctiv la un element care mie mi-a adus mereu bucurie și stare de bine: mâncarea.
Ce a urmat? Doctorița absolventă de medicină și specializată în boli de nutriție, a ales să părăsească Spitalul Municipal și să plece în căutarea răspunsului la cea mai grea dintre întrebările civilizației moderne: „Noi de ce mâncăm?”. Ce rol joacă mâncarea în viața noastră de am ajuns să o iubim și să o urăm în acelasi timp? Ce gol încercăm să umplem cu mâncare și de ce am ajuns așa neputincioși, pierduți în prezența ei?
Universul meu s-a lărgit când am descoperit cât de veche și complexă e relația dintre om și aliment, că pe lângă medicină e nevoie de psihologie,filozofie, istorie, sociologie și artă culinară ca să înțelegem de ce ne confruntăm în prezent cu o epidemie de obezitate, diabet și boli de inimă.
În urma acestei „revelații” am ales să fiu mai mult decât un medic nutriționist și am decis să mă adresez oamenilor sănătoși, care aparent nu aveau decât cel mult o problemă de kilograme în plus, și pentru care nu vorbea nimeni. Am ales să fac educație într-o lume care abundă de reguli, mituri și interdicții alimentare și să pledez pentru moderație și diversitate într-o societate obsedată de cure de slăbire.
Ce am aflat mult mai târziu a fost că nu mâncarea e problema din viața noastră, nu ea ne îngrașă și ne îmbolnăvește, ci stresul, necazurile, sărăcia, nemulțumirea. Că nu lupta cu mâncarea trebuie să ne preocupe, ci lipsa de timp, atenție și grija pentru propria persoană. Că diagnosticul corect nu e obezitate ci frică, însingurare, lipsă de iubire, de afecțiune.
Mâncăm ca să nu ne mai doară și ca să nu plângem, mâncăm ca să putem mâine să o luăm de la capăt. Și dacă kilogramele în plus sunt o boală a sufletului, atunci promit să nu mă las până nu aflu cu ce se hrănește o inimă flămândă. Pentru că numai atunci pot fi un terapeut cu adevărat! Nu știu dacă ceea ce fac eu în prezent este psiho-nutriție, dar știu sigur că nu sunt un nutriționist ca toți ceilalți.
Din simplu motiv că ei spun mereu NU (nu e voie, nu e bine…) în timp ce eu spun mereu DA (da, e voie orice, dar cu măsură. Acolo unde am ajuns să fiu nutriționist, psihoterapeut, coach, scriitor și om de televiziune, ce promisiune aș putea face pentru un „better me”? Provocarea este mare, dar și ambițiile mele pe măsură!
În primul rând promit să rămân ceea ce sunt, să scriu, să spun ce cred și să nu renunț la luptă. Și aici nu vorbesc de lupta cu mâncarea, ci cu principiile goale și absurde vehiculate în media, cu miturile, informațiile bombă și știrile manipulatoare despre alimente, cu pseudo-știința care otrăvește farfuriile oamenilor și îi face să-și piardă încrederea în mâncare.
Promit să fiu alături de medicii din alte țări care încearcă să desființeze curele de slăbire și dietele bazate pe meniuri fixe, care se împotrivesc infantilizării populației și transformării comportamentului alimentar într-o dictatură impusă de vânzătorii de iluzii. Cred că obiectivul este să fim liberi, responsabili și autonomi din punct de vedere alimentar, în armonie și echilibru cu nevoile corpului nostru, nu niște bieți roboți cărora li se spune când să înghită și când să respire.
Promit să sprijin producătorii și industria alimentară în efortul lor de a ne oferi produse hrănitoare, accesibile și sigure. Vreau să punem capăt neîncrederii și bănuielilor, nimeni nu ne vrea răul, niciun pericol nu ne paște din farfurie. Din contră, omenirea nu a avut parte niciodată de așa o abundență și o siguranță alimentară!
Nu diabolizând sau acuzând industria alimentară vom fi mai sănătoși, ci învățând și informându-ne cu adevărat: campanii de educație care să promoveze simplitatea, moderația, diversitatea, cărți și manuale cu ABC-ul nutriției care să definească noțiuni de bază, porția corectă și farfuria ideală, produse cu etichete clare și termeni simpli despre ingrediente, ateliere și seminarii despre alimentația sănătoasă, cursuri de gătit etc.
E mai mult decât nutriție, e vorba de stil de viață. Și e mai mult decât poate face un singur om. Eu am făcut câte puțin din toate astea și promit să mai fac. Însă obiectivul nu este un „better me”, ci un „better us”. De unii singuri nu putem: nici să mâncăm, nici să fim fericiți. Însă împreună sigur reușim! Un „better us” pentru un „better life”. Haideți să punem tot ce e mai bun în noi, să ne implicăm, să vrem, să facem un prim pas... valorează mai mult decât o promisiune.:)
Noi promitem să comunicăm transparent pentru a te ajuta să faci cele mai bune alegeri.
Știai că?
- Stabilirea porțiilor potrivite și comunicarea lor într-un mod intuitiv pentru a ajuta consumatorii să se bucure de produsele Nestlé într-o alimentație echilibrată este o prioritate pentru noi.
Află mai multe despre promisiunile Nestlé!