Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Gunoiul de grajd și cafeaua

Cum gunoiul de grajd și cafeaua unesc această comunitate
Gunoiul de grajd și cafeaua
„Lucrez la fermă de la 16 ani. Acum am 55.”, spune Christian Boeuf senin, în ochii săi albaștri și în zâmbetul larg citindu-se mândria de a fi lucrat din greu timp de patru decenii.

„Înainte era a tatălui meu. Firește, a fost tradiția familiei. Dar în viitor?” Se oprește și dă din cap. „Nu știu dacă generația tânără o va duce mai departe. Este o situație delicată.”

fermier
Fermierul elvețian Christian Boeuf

Planificarea este un lucru pe care Christian îl consideră o parte fundamentală a muncii sale. Și deși nu este sigur că nepotul va prelua ferma familiei, se poate asigura că pământul va rămâne la fel de sănătos și de fertil ca întotdeauna.

Așadar, când i s-a oferit șansa de a participa la o nouă schemă de transformare a gunoiului de grajd de la vite în energie verde și fertilizator, nu a stat pe gânduri.

Vitele sale continuă, pur și simplu, să facă ce fac toate vacile. Dar gunoiul de grajd face acum parte dintr-o schemă de vârf pentru generarea de energie verde.

Contribuția cafelei

Înțelegerea a intervenit după ce Nestlé Waters a efectuat un studiu asupra potențialelor prejudicii care ar putea fi provocate sursei de apă de la Henniez, în Elveția.

Având în vedere posibilitatea unei poluări cu amoniac din cauza excesului de gunoi de grajd, au fost elaborate planuri pentru a oferi o alternativă. În urma colaborării cu Groupe E Greenwatt, a fost construită o capacitate de producere a energiei regenerabile, lângă fabrica de îmbuteliere a Nestlé.

25.000 tone
de bălegar sunt transformate în energie în fiecare an

Anual, o rețea de 27 de producători elvețieni de produse lactate generează peste 25 de mii de tone de bălegar pentru uzină. Acesta este amestecat cu deșeurile de cafea de la fabricile locale Nespresso și Nescafe, înainte de a fi transportat la uzina de biogaz. Pe măsură ce materialul se descompune, se produce gaz natural care apoi este folosit pentru a genera electricitate.

Pe lângă faptul că asigură toată căldura necesară fabricii de îmbuteliere, surplusul de electricitate generat de acest proiect este vândut în rețeaua de electricitate a Elveției.

De la deschiderea uzinei de biogaz, capacitatea de la Henniez și-a redus la jumătate emisiile de CO2.

Un schimb cinstit

Ceea ce rămâne după descompunerea materialului constituie un îngrășământ foarte căutat, organic și bogat în nutrienți, care este oferit fermierilor pentru a-l utiliza la culturi, astfel încât aceștia cumpără mai puține îngrășăminte chimice.

Îngrășământul natural este ușor absorbit de plante și produce mai puține emisii de amoniac în mediu. Christian Boeuf a descoperit că, datorită calității organice a îngrășământului, nu mai are nevoie să folosească fungicide pentru culturile sale.

Acest schimb este neutru din punct de vedere al costurilor și contribuie la crearea unei agriculturi durabile – recuperând substanțe nutritive valoroase care, în alte condiții, s-ar pierde.

Domnul Boeuf descrie parteneriatul cu Nestlé Waters ca fiind unul extrem de fructuos, știind că bălegarul este utilizat la producerea de energie verde.

Proiectul are deja un impact pozitiv. Apreciem un îngrășământ care este mai puțin dăunător. Christian Bœuf, Fermier

„Proiectul are deja un impact pozitiv. Apreciem un îngrășământ care este mai puțin dăunător. Putem avea culturi mai bune și, de asemenea, putem economisi electricitate și gaze”.

Reciproc avantajos

Un alt fermier local care furnizează tone de bălegar este Laurent Gentil care își lucrează pământul de 30 de ani.

fermier Laurent Gentil
Fermierul local Laurent Gentil și fiul său verifică vacile

Acesta spune că este mândru să participe la acest proiect de cooperare care ar trebui să sporească recoltele și diversitatea agrobiologică a terenului său.

„Nu mai avem probleme cu evacuarea rapidă a gropilor de bălegar, pentru că este ridicat de uzina de biogaz”, spune domnul Gentil.

Sprijinirea agriculturii durabile în acest proiect ecologic este importantă pentru fermieri, pentru mediu și pentru menținerea curată a sursei de apă de la Henniez. De asemenea, proiectul unește comunitatea într-un mod benefic pentru toată lumea.

„La început nu a fost ușor”, afirmă Michel Marchuard, Manager pentru Durabilitate la Henniez.

„A trebuit să câștigăm încrederea fermierilor și să îi convingem că nu vrem să afectăm cu nimic mijloacele lor de subzistență. Dar acum avem un parteneriat extraordinar – unul reciproc avantajos”.

 

Urmăriți-ne pe Facebook pentru mai multe noutăți.