Sort by
Sort by

Spălați-vă pe mâini

O simplă cișmea contribuie la formarea unei comunități puternice și sănătoase
Spălați-vă pe mâini

Apa curată reprezintă unul dintre puținele lucruri din viață care reușește să se ridice la înălțimea așteptărilor.

Este greu de spus cât de important este să o avem. Foarte greu. De fapt, este probabil imposibil. Apa curată schimbă aproape totul.

Beneficii palpabile

Să începem cu lucrurile evidente. A avea apă curată și salubră înseamnă a putea evita expunerea la nenumărate boli. Anual, milioane de oameni mor din cauza bolilor provocate de apă, salubrizare sau igienă necorespunzătoare. În afară de pneumonie, diareea este principala cauză de deces la copiii cu vârste mai mici de cinci ani.

Fetitele care petrec timp colectând apă pot fi în școală în schimb

Apa nesigură provoacă aproape 20% din decesele la locul de muncă (pdf. 450Kb), ceea ce ne costă anual 260 miliarde CHF ca urmare a pierderii productivității.

Dar beneficiile unei surse de apă curată existente într-o comunitate sunt mult, mult mai mari. Dacă femeile și fetele nu mai trebuie să meargă zilnic pe jos kilometri întregi ca să aducă apă, ele au mai mult timp să învețe. Ratele de alfabetizare cresc. Iar dacă școlile își construiesc propriile grupuri sanitare, fetele stau mai mult timp la școală și mai puțin acasă.

ONU estimează că fiecare franc elvețian investit în apă și salubrizare atrage 4 CHF ca rentabilitate economică. Din acest motiv, investițiile în această zonă reprezintă o modalitate atât de eficientă de creare a unor comunități mai puternice, mai rezistente.

Conectarea comunităților

În Coasta de Fildeş, Africa de Vest, 63% din populație nu are acces la salubrizare adecvată. Deseori, oamenii trebuie să meargă pe jos kilometri pentru a lua apa care ar putea chiar să nu fie sigură de băut, și folosesc toalete comune în aer liber, neigienice.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) acționează în Coasta de Fildeş în direcția extinderii accesului la programe de alimentare cu apă curată, salubră și igienică.

fete care se spala pe maini
Copii din școli sunt învățați despre importanța spălatului pe mâini

În calitate de partener tradiţional al IFRC, Nestlé contribuie de 10 ani la asigurarea alimentării cu apă curată și a serviciilor de salubrizare pentru un număr de 110.000 de persoane din comunitățile producătoare de cacao din Coasta de Fildeş.

În total, au fost construite sau renovate 181 de pompe de apă și 93 de grupuri sanitare școlare, dar și peste 7.000 de latrine familiale.

De asemenea, educația a reprezentat o parte esențială a acestor eforturi. Din anul 2007 până în prezent, s-au înființat peste 200 de comitete comunitare pentru apă și salubrizare și 93 de cercuri școlare de igienă.

Membrii acestor comitete promovează igiena în zonele lor locale. Îi învață pe oameni cum să stocheze apa în condiții de siguranță, cum să își construiască instalații sigure de salubrizare și pe copii să se spele bine pe mâini. Uneori spălarea mâinilor constituie cea mai simplă măsură, cu cel mai mare efect.

„Nepoții noștri nu vor suferi…”

Adjoua este o văduvă în vârstă de 55 de ani, care locuiește în satul Ndri Koffikro, situat în sudul Coastei de Fildeş. Își amintește că, încă de când era tânără, cea mai arzătoare dorință a comunității sale a fost să aibă acces la apă potabilă sigură. În mod tradițional, pentru a-și procura apa, locuitorii se bazau pe iazuri și pe un râu dintr-o pădure aflată la doi kilometri de sat.

110.000 de locuitori din Coasta de Fildeș
au acum acces la apă curată pentru băut și la servicii de salubrizare

Înainte de a se angaja să construiască o stație de alimentare cu apă în sat, IFRC s-a asigurat că este posibilă crearea unui sistem de management viabil împreună cu membrii comunității. Un comitet de gestionare, format din șase femei și doi bărbați, locuitori ai satului, supraveghează funcționarea și întreținerea stației și gestionează conturile aferente veniturilor generate de vânzarea apei.

Comitetul se asigură că investițiile efectuate în stația de alimentare cu apă vor funcționa pentru generații de acum încolo.

„Acum eu și membrii comunității din care fac parte vom avea mai mult timp și energie pentru a ne ocupa de familie și de activitățile noastre agricole,” spune Adjoua. „Nepoții noștri nu vor mai îndura toate greutățile prin care am trecut noi”.

Apa sigură și igiena mai bună reduc greutățile familiilor cauzate de boli, astfel încât femeile au mai mult timp la dispoziție pentru a-și obține propriul venit. Dispariţia toaletelor în aer liber înseamnă mai multă siguranță pentru oameni – în special noaptea, un pământ mai curat şi recolte mai sănătoase.

Progres semnificativ

În cadrul programelor de educație copii sunt învățați despre igienă

Aproximativ 768 de milioane de oameni încă nu au acces la o sursă mai bună de apă potabilă, 40% din aceștia locuind în Africa Sub-Sahariană. Mai avem un drum lung de parcurs. Totuși, se fac reale progrese.

După lansarea și derularea cu succes a programului în Coasta de Fildeş, următoarea etapă a proiectului a început deja în Ghana, unde nu se mai construiesc fântâni. Peste 76.000 de oameni din comunitățile producătoare de cacao cu care colaborează Nestlé, vor avea un acces mai bun la apă curată și salubrizare până la sfârșitul anului 2017.

Oferind, odată cu apa curată, și cunoștințe de bază despre igienă, programul IFRC se asigură că beneficiile pentru sănătate realizate prin eforturile sale vor fi durabile.