Sort by
Sort by

Cacao sustenabilă

Cacao sustenabilă

Cacaoa este un ingredient cheie pentru dulciurile noastre, în special pentru ciocolată. Însă cultivarea acesteia implică abordarea mai multor provocări, cum ar fi defrișarea, exploatarea prin muncă a copiilor și veniturile mici ale comunităților cultivatoare de cacao. 

Planul Nestlé Cocoa, împreună cu certificarea Rainforest Alliance, ne permite să facem pași în direcția abordării acestor probleme sociale și de mediu și crea un lanț de aprovizionare cu cacao durabil. Până în 2025, 100% din cacaoa noastră va fi cultivată conform condițiilor stipulate în Nestlé Cocoa Plan. 

Progresul nostru către cacao durabilă 

68.0 %
157157
1.47 millioane

Abordarea noastră către cacao produsă în mod sustenabil 

Prin Planul Nestlé Cocoa ne propunem să construim un lanț de aprovizionare cu cacao mai durabil. Lucrăm cu fermierii, comunitățile și organizațiile locale și internaționale pentru a dezvolta și implementa soluții și răspunde numeroaselor provocări cu care se confruntă comunitățile cultivatoare de cacao. 

Pe lângă activitățile desfășurate alături de comunitățile agricole, ne propunem să ne asigurăm că furnizorii noștri de cacao respectă Standardul nostru privind aprovizionarea din Responsible Sourcing Standard.

Nestlé Cocoa Plan își extinde acoperirea în fiecare an, având ca obiectiv să acopere 100% din aprovizionarea noastră de cacao până la sfârșitul anului 2025. 

Programul nostru de Accelerare a Veniturilor 

Programul de Accelerare a Veniturilor își propune să abordeze riscurile muncii copiilor prin stimularea și susținerea schimbării în gospodăriile care cultivă cacao și să le ajute să obțină un venit suficient pentru trai. Acest lucru se realizează prin intermediul unui stimulent financiar și a sprijinului în patru domenii: productivitatea fermelor de cacao, educația copiilor, agroforesteria și venituri suplimentare. 

Împuternicirea femeilor și egalitatea de gen reprezintă un focus important. Programul este testat în prezent la scară largă, cu peste 10.000 de gospodării care cultivă cacao în Coasta de Fildeș. Susținem productivitatea fermelor de cacao prin instruirea, echiparea și subvenționarea toaletărilor arborilor de cacao. Susținem agroforesteria prin distribuirea de arbori forestieri și pomi fructiferi, iar pentru femei oferim venituri suplimentare prin înființarea asociațiilor de economii și împrumuturi în sate, combinate cu instruire în domeniul genului și antreprenoriatului. 

Lucrăm în cadrul Nestlé Cocoa Plan Cacao pe trei piloni:

 • O agricultură mai bună:
  oferim programe de training și resurse pentru a ajuta fermierii să-și îmbunătățească recoltele, să-și mărească veniturile și să-și îmbunătățească mijloacele de trai.
  Fermierii de cacao
 • O viață mai bună:
  combaterea exploatării prin muncă a copiilor, abilitarea femeilor și îmbunătățirea educației pentru dezvoltarea comunității.
  Elev african la scoala
 • Cacao de calitate mai bună:
  îmbunătățirea trasabilității de-a lungul lanțului de aprovizionare și combaterea despăduririi.
  Culegerea manuală a boabelor de cacao

O agricultură mai bună 

Ajutăm fermierii să-și îmbunătățească culturile și mijloacele de trai prin susținerea celor mai bune practici, furnizarea de resurse și stimularea adoptării metodelor agricole regenerative. Fermierii sunt instruiți în școli de teren și prin consiliere individuală.  

Prin intermediul instruirii noastre, fermierii pot reduce bolile culturilor, îmbunătăți calitatea boabelor, rejuvena plantațiile și gestiona terenurile într-un mod mai durabil. Prin instruirea fermierilor legată de construirea și utilizarea uscătoarelor solare, de exemplu, aceștia pot usca cacao chiar și în sezonul ploios. Aceasta îi ajută să-și maximizeze veniturile pe tot parcursul anului și îmbunătățește calitatea de cacao, oferind  acces la prețuri și prime mai bune.  

Pentru a diversifica veniturile fermierilor, oferim instruire și acces la cultivarea de cassava și plantane, creșterea animalelor și apicultură pentru producerea de miere. De asemenea, predăm tehnici inovatoare de cultivare, cum ar fi cultivarea de roșii fără sol. Acest lucru reduce consumul de apă și necesită mai puțin spațiu, în timp ce ajunge mai rapid la etapa de recoltare. 

Cacao durabilă - Componente
Aceste imagini au fost filmate cu un telefon mobil, ceea ce poate afecta calitatea audio-vizuală.

O viață mai bună 

Abordarea riscului de exploatare prin muncă a copiilor în lanțul nostru de aprovizionare cu cacao 

Riscurile de exploatare prin muncă a copiilor reprezintă o problemă complexă și dificilă în lanțul nostru de aprovizionare cu cacao și sunt afectate de mulți factori, inclusiv sărăcia, demografia, educația, infrastructura și cultura locală. Colaborăm cu International Cocoa Initiative, parteneri din lanțul de aprovizionare și comunități locale din Africa de Vest pentru a aborda aceste riscuri. 

Începând din 2012, un element cheie în munca noastră a fost Child Labor Monitoring and Remediation System (CLMRS) care ne ajută să identificăm copiii expuși la risc, să creștem gradul de conștientizare și să oferim remedieri. Activitățile noastre de remediere includ susținerea copiilor către acces la educație prin construirea și renovarea școlilor, furnizarea de materiale școlare și sprijinirea în obținerea certificatelor de naștere. Mai multe informații despre succesele și provocările în implementarea CLMRS în Coasta de Fildeș pot fi găsite în raportul nostru Tackling Child Labor și în raportul nostru Creating Shared Value and Sustainability din 2022

Citiți mai multe despre abordarea noastră în privința riscurilor de exploatare prin muncă a copiilor.

Ajutăm comunitățile de cacao să economisească bani și să se dezvolte 

Multor persoane, comunități și sate din zonele de cultivare cacao le este greu să economisească bani. Susținem eforturile de a-i ajuta printr-o abordare comunitară.  

Schema Village Savings and Loans Association (VSLA) asigură vizibilitatea completă asupra sumelor depuse într-un seif securizat și asupra sumelor retrase, în cazul în care cineva are nevoie de asistență. La sfârșitul fiecărui ciclu anual, economiile acumulate sunt distribuite înapoi membrilor, cu dobândă. 

Acest lucru demonstrează că membrii comunităților pot economisi și oferi sprijin indivizilor atunci când este necesar, crescând nivelul de încredere și întărind comunitatea locală. De asemenea, le permite oamenilor să pună bani deoparte pentru a face achiziții mai mari sau pentru a-și începe propriile afaceri. Odată instruite, comunitățile își pot gestiona singure fondurile, permițând întregului sat să devină mai rezistent din punct de vedere economic. 

Cacao de calitate mai bună 

Lucrăm îndeaproape cu furnizorii și partenerii direcți pentru trasabilitatea cantității de cacao pe care o achiziționăm până la fermierul individual și implementăm practici precum plantarea de arbori pentru umbră, contribuind la combaterea defrișărilor. 

Creșterea trasabilității într-un lanț complex de aprovizionare cu cacao 

Cacaoa noastră este cultivată în mare parte de micii proprietari. Abordarea noastră este de a lucra cu cooperativele de fermieri - grupul de fermieri asigură trasabilitatea și furnizează date cu privire la achizițiile ficărui fermier în parte. 

Ne propunem să obținem o trasabilitate completă și segregare a produselor noastre din cacao, de la origine până la fabrică. 

Acest lucru va conduce la o mai mare transparență și responsabilitate în lanțul nostru de aprovizionare, atât intern, cât și la nivelul întregii industrii. Acest aspect este crucial pentru abordarea eficientă a riscurilor muncii copiilor și defrișării în producția de cacao.  

Furnizorii noștri de nivelul 1 gestionează relația comercială cu cooperativele și majoritatea activităților lor de sustenabilitate, inclusiv certificarea Rainforest Alliance, acolo unde este relevantă. 

Echipa Nestlé gestionează direct unele aspecte, inclusiv supravegherea pepinierei de arbori de umbră, instruirea pentru cooperative și dezvoltarea de materiale video de instruire. Subvenționăm grupurile de toaletare pentru a îmbunătăți productivitatea și testăm idei noi pe care furnizorii noștri le pot extinde la scară largă. Ne propunem să dezvoltăm relații pe termen lung cu cooperativele, iar câteva dintre acestea lucrează cu noi de peste opt ani. 

Cultivarea de cacao într-un mediu forestier 

Arborii de cacao cresc mai bine și produc recolte mai bune atunci când sunt cultivati sub coroana copacilor mai mari, care oferă umbră. În cadrul Net Zero Roadmap și al Programului nostru de Accelerare a Veniturilor, încurajăm fermierii să planteze mai mulți arbori forestieri și pomi fructiferi pentru a-și proteja culturile de stresul termic și ploile excesive. Acești copaci contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea gestionării apei, biodiversității locale, materiei organice din sol și captarea carbonului, în timp ce există potențialul de a genera surse suplimentare de venit pentru fermieri. 

Prin intermediul Nestlé Cocoa Plan, am distribuit 1,47 milioane de arbori forestieri și pomi fructiferi la nivel global. 

Creșterea trasabilității într-un lanț complex de aprovizionare cu cacao

Raportarea transparentă privind defrișarea 

Începând din 2020, raportăm anual modul în care abordăm defrișarea (pdf, 10,3Mb) și promovăm practici regenerative printre fermierii de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana. 

Raportul nostru privind Forest Positive Cocoa face parte din angajamentul nostru față de Cocoa & Forests Initiative (CFI) și este modul în care raportăm progresul către CFI Action Plan (pdf, 860Kb). 

Această lucrare face parte din strategia noastră Forest Positive, lansată în 2021 pentru a construi pe baza muncii noastre de a pune capăt defrișării în lanțurile noastre de aprovizionare. Forest Positive înseamnă să depășim simpla gestionarea a riscurilor de defrișare în lanțul nostru de aprovizionare și să avem un impact pozitiv asupra peisajelor noastre mai largi de aprovizionare. 

Transformarea producției de cacao prin colaborare 

Nestlé Cocoa Plan contribuie la transformarea lanțurilor de aprovizionare cu cacao dincolo de Nestlé. De exemplu, am implementat Child Labor Monitoring and Remediation System (CLMRS), pe care multe companii l-au adoptat acum ca un instrument principal pentru abordarea riscurilor asociate exploatării prin muncă a copiilor. Abordarea acestor riscuri și accesul la educație reprezintă una dintre cele 10 probleme majore privind drepturile omului - planul nostru de acțiune stabilește abordarea noastră. 

Suntem un membru dedicat al Cocoa & Forests Initiative - un grup industrial și interguvernamental ce și-a propus să puncă capăt defrișării și dedicat restaurării zonelor forestiere – încă de la înființare. Lucrăm cu Rainforest Alliance pentru a certifica eforturile noastre în conservare, în protejarea drepturilor omului ale comunităților agricole și în îmbunătățirea mijloacelor de trai ale fermierilor.  

În aprilie 2020, ne-am alăturat coaliției Child Learning and Education Facility. Prin intermediul acestei organizații, susținem dezvoltarea unei educații de calitate în comunitățile rurale din Coasta de Fildeș. Coaliția a fost promovată de Jacobs Foundation, cu care Nestlé colaborează deja pentru dezvoltarea de programe de formare pentru tineri în cadrul programului Transforming Education in Cocoa Communities.  

În plus, lucrăm cu parteneri din industrie pentru a solicita politici mai puternice. Împreună cu diverse companii producătoare de cacao și ciocolată și organizații ale societății civile, am publicat un document comun de poziție privind abordarea politică și reglementară a Uniunii Europene în ceea ce privește cacao. În acest document, solicităm stabilirea unei diligente obligatorii privind drepturile omului și mediul înconjurător, alături de parteneriate mai puternice cu guvernele producătoare pentru a asigura o cacao durabilă. 

Fermierii de cacao discută cele mai bune practici
Citește raportul Creating Shared Valued 2023