Sort by
Sort by

O cafea sustenabilă

O cafea sustenabilă

Cafeaua este una dintre cele mai comercializate mărfuri din lume și exportul acesteia este vital pentru multe țări. Pentru a produce unele dintre cele mai emblematice branduri ale noastre, Nescafé  și Nespresso, ne aprovizionăm cu boabe de cafea de la fermierii din întreaga lume, bucurând zilnic milioane de consumatori. 

Ne aprovizionăm cea mai mare parte a cafelei de la micii agricultori, o parte cheie a lanțului nostru global de aprovizionare. Lanțul de aprovizionare în sine se extinde în peste 20 de țări, fiecare regiune prezentând condiții unice și riscuri specifice. 

În vreme ce la nivel global cererea de cafea continuă să crească, alte culturi concurează pentru terenul arabil limitat. Acest lucru înseamnă că fermierii se confruntă cu provocări majore, cum ar fi profitabilitatea, riscurile privind drepturile omului și efectele schimbărilor climatice în regiunile cultivate de cafea din întreaga lume. 

De aceea, Nestlé depune eforturi pentru a îmbunătăți continuu lanțul nostru de aprovizionare cu boabe de cafea verde, dar și pentru a face fiecare ceașcă de cafea mai sustenabilă. 

 

Progresul nostru către o producție de cafea mai durabilă 

88 %
87.0 %
93.1 %

Abordarea noastră de a ne îmbunătăți aprovizionarea cu boabe de cafea prin programele Nescafé și Nespresso 

În urmă cu peste un deceniu, am lansat o inițiativă globală de sustenabilitate a cafelei numită Planul Nescafé. Apoi ne-am definit obiectivul de sustenabilitate pentru următorul deceniu. Prin Planul Nescafé 2030, prin care accelerăm tranziția către un viitor al industriei de cafea mai incluziv și mai durabil, valorificând punctele noastre forte și puterea de influență a companiei noastre pentru a crește veniturile și calitatea vieții tuturor celor implicați în călătoria cafelei de la fermă, până în ceașcă. În centrul Planului se află agricultura regenerativă. Colaborăm cu fermierii pentru a-i ajuta să adopte practici agricole regenerative care vor contribui la reducerea emisiilor de carbon și vor ajuta îmbunătățirea productivității fermelor, îmbunătățindu-le veniturile. 

De asemenea, susținem și implementăm diferite tipuri de programe de training adresate fermierilor, pentru a stimula redresarea economică și a le oferi un ansamblu de cunoștințe despre bunele practici din agricultură. 

Cursurile de formare abordează teme legate de respectarea drepturilor omului, cum ar fi disparitatea de gen. Ne angajăm în acțiuni colective prin inițiative la nivel de sector, cum ar fi the International Coffee Organization’sPublic–Private Taskforce, Global Coffee Platform și the Sustainable Coffee Challenge

În plus, de aproape 20 de ani Nespresso ajută fermierii să-și reconstruiască viețile prin mijloace de trai durabile cu Programul Nespresso AAA Sustainable Quality™

Lansat în 2003, în colaborare cu Rainforest Alliance, programul Nespresso se asigură că boabele de cafea obținute sunt de cea mai înaltă calitate, creând în același timp mijloace de trai durabile pentru fermieri și comunitățile acestora și protejând mediul înconjurător. 

Plantarea arborilor nativi - Nespresso țintește să ajungă la 32 de milioane de copaci plantați în și pe lângă plantațiile de cafea în 9 țări până în 2030 - aduce multe beneficii importante, cum ar fi reducerea eroziunii solului, furnizarea de apă și reglarea temperaturii. De aceea, este o parte importantă a strategiei Nespresso de a ajuta cultivatorii de cafea să se adapteze la schimbările climatice. 

Află mai multe despre eforturile Nespresso pentru sustenabilitate.

Aprovizionarea transparentă cu boabe de cafea 

Nestlé și-a luat angajamentul ca până în 2025 să producă 100% din cafea în mod durabil. Trasabilitatea cafelei noastre este o prioritate constantă pentru noi. A ști de unde provine cafeaua noastră este vital pentru a evalua furnizorii și fermierii de la care ne aprovizionăm și pentru a-i susține să adopte practici agricole regenerative, făcând astfel parte dintr-un lanț de aprovizionare mai sustenabil. 

Nespresso publică în mod regulat Raportul de evaluare Positive Cup, detaliind munca pe care o desfășoară Nespresso în America Latină pentru a se aproviziona cu boabe de cafea din surse durabile, precum și impactul Programului de aprovizionare responsabilă a cafelei, Nespresso AAA Sustainable Quality™

boabe de cafea așezate pe podea pentru a se usca

Ajutăm fermierii să obțină recolte mai bune prin educație și arbori de cafea cu randament ridicat 

Suntem de părere că între oameni și natură trebuie să existe armonie. De aceea, apelăm la expertiza agronomilor din întreaga lume, pentru a sprijini fermierii care cultivă cafea să obțină recolte productive și sustenabile. 

Timp de mai bine de un deceniu, am susținut fermierii cu care lucrăm să adopte bunele practici agricole prin training. Datorită cunoștințelor acumulate, aceștia pot crește productivitatea și calitatea recoltelor lor și își pot diversifica planurile de culturi. Acest lucru contribuie la reducerea riscurilor economice, la îmbunătățirea biodiversității și la reducerea amprentei de carbon asupra mediului, cum ar fi prin metode de irigare mai eficiente. 

De asemenea, ajutăm fermierii să își revitalizeze culturile de cafea, prin distribuirea de arbori de cafea de calitate superioară. Lucrăm îndeaproape cu fermierii de cafea de pe tot globul, în locuri precum Brazilia, Columbia, Côte d'Ivoire, Kenya, Mexic, Filipine și Vietnam. Din 2010, suntem mândri că am distribuit fermierilor mai mult de  270 de milioane de plante de cafea cu randament ridicat, rezistente la boli, ceea ce a contribuit la revitalizarea a mai mult de 130 000 de hectare ale fermelor de cafea din întreaga lume.

Dezvoltarea de soiuri de cafea noi și superioare este, de asemenea, o prioritate pentru noi. Pentru a ajuta la creșterea productivității, rezistenței și calității, programul nostru de cercetare și reproducție a dezvoltat și lansat 15 soiuri noi și performante de cafea Arabica și Robusta în Mexic, Columbia, Ecuador, Filipine și Thailanda. În Mexic, noile soiuri de cafea oferă randamente cu 50% mai mari, rezultând într-o reducere de aproximativ 30% a amprentei de carbon. 

Susținem protejarea mediului 

Creșterea cererii de cafea la nivel global, fără a utiliza mai eficient suprafața actuală dedicată cultivării cafelei, poate determina o creștere a suprafeței de teren necesar pentru cultivarea acesteia. În unele cazuri, acest lucru crește riscul defrișării pădurilor, afectând negativ biodiversitatea, dăunând habitatelor și amplificând efectele dăunătoare ale schimbărilor climatice. Nestlé colaborează cu fermierii de cafea pentru a contribui la un impact pozitiv asupra mediului. Astfel, îi ajutăm să devină mai eficienți, cultivând mai multă și mai bună cafea pe suprafețe mai mici de teren și îi susținem să colaboreze cu membrii comunității pentru a sprijini acțiunile de reîmpădurire a regiunilor afectate. 

Ajutăm comunitățile agricole să implementeze practici agricole regenerative în mai multe țări, inclusiv cele șapte din care obținem 90% din cafeaua noastră - Brazilia, Columbia, Coasta de Fildeș, Honduras, Indonezia, Mexic și Vietnam. Ca parte a Planului Nescafé 2030, susținut de investițiile Nestlé în agricultura regenerativă și zero emisii nete, investim 1 miliard de franci elvețieni până în 2030 într-o strategie integrată pentru a ajuta fermierii să treacă la o agricultură regenerativă și rezistentă în cultivarea cafelei. 

În unele regiuni, inițiem programe pentru protejarea și îmbunătățirea biodiversității în jurul zonelor de cultivare a cafelei, cum ar fi schemele din trei zone din Brazilia unde au fost introduse colonii de albine. Acest lucru ajută la polenizarea plantelor și crește randamentul, în timp ce reduce amprenta de carbon a cafelei noastre și susține populațiile locale de albine. 

Expert care explică cultivatorilor cele mai bune practici pentru culturi

Respectarea protejării drepturilor omului și a mijloacelor de trai ale muncitorilor și tinerilor 

Suntem foarte hotărâți să ținem departe abuzurile privind drepturile muncii de lanțul nostru de aprovizionare cu cafea și să luptăm împotriva exploatării prin muncă a copiilor și împotriva altor  forme de încălcare a drepturilor muncii. Lucrăm pentru a promova și încorpora cele mai bune practici , respectând și susținând oamenii fermierii din spatele boabelor noastre de cafea. 

Lanțul nostru de aprovizionare cu cafea este o rețea globală complexă, cu furnizori din mai multe țări, așadar trebuie să ne conformăm și să respectăm o gamă diversă de standarde și de reglementări. Lucrăm continuu pentru a ne asigura că drepturile la locul de muncă sunt respectate, indiferent de originea cafelei, concentrându-ne atenția asupra punctelor sensibile identificate. 

De exemplu, pe lângă diligența necesară a programelor de auditare sau certificare, avem programe intensive de monitorizare, implicare și remediere în Mexic și Filipine-continuate chiar și în pandemia de COVID-19 lucrând cu Certificadora de Productos Sostenibles din Mexic și cu Maquindanaon Development Foundation Inc. (MDFI) din Filipine. 

bărbați care inspectează cafeaua

Împuternicirea femeilor din Africa de Est  

Mulți dintre fermierii cu care lucrăm sunt femei. Vrem să le ajutăm sa aibă  un acces mai bun la terenuri, credite și informații pentru acestea. 

Începem prin a aborda prejudecățile de gen. Și ne angajăm să susținem programe de formare pentru partenerii noștri agricoli și agronomi, contribuind astfel la promovarea unei industrii mai diverse și mai echitabile. Am ajutate peste 15 000 de femei din Africa de Est în ultimii opt ani, împărtășind acces la cunoștințe despre bunele practici agricole, programe de alfabetizare financiară și leadership. Acestea învață bunele practici în agricultură și cum să își vândă recoltele. 

Prin dobândirea de noi cunoștințe, femeile își pot îmbunătăți veniturile. Dobândirea independenței financiare ajută atât femeile din prezent, cât și fetele și viitoarele femei, pregătindu-le pentru viitor.

Susținem tinerii să-și câștige traiul prin agricultură 

Pe lângă sprijinirea fermierilor consacrați, suntem pasionați de generațiile viitoare. Obiectivul Nestlé  este de a ajuta 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces, până în 2030, la oportunități economice și de carieră. Ca parte a acestui angajament, am înființat Nescafé Youth și am lansat un Centru de competență pentru calitatea cafelei în colaborare cu guvernul local din Honduras și un partener furnizor. 

Această inițiativă le oferă tinerilor posibilitatea de a învăța mai multe despre producția de cafea, bunele practici agricole și calitatea cafelei. De asemenea, aceștia dobândesc competențe digitale, simțul afacerilor și încredere în sine, ceea ce ar putea duce la oportunități mai bune de angajare și de carieră sau la stimularea antreprenoriatului. Prin această inițiativă, ne-am angajat ca până în 2025 să formăm aproximativ 25 000 de tineri în Honduras și ne extindem cursurile pentru tineri în Mexic, Columbia și Brazilia. 

Toate aceste acțiuni vor sprijini tranziția către un sistem alimentar regenerativ. Dorim să stârnim creativitatea și spiritul inovator al tinerilor, de aceea, interacțiunea cu aceștia este foarte importantă. Le oferim instrumentele necesare pentru a-i ajuta să construiască modele de cultivare a cafelei mai durabile, să sporească producția de cafea și să promoveze următoarea generație de lideri în comunitățile de cafea. 

Nestlé se angajează să sprijine și să permită femeilor să își construiască mijloace de trai în producția de cafea

Abordarea prețurilor scăzute la cafea 

Prețurile globale de pe piața cafelei au crescut semnificativ începând din 2020, atingând niveluri maxime în ultimii ani, ca răspuns la evenimente meteorologice nefavorabile din Brazilia și alte cauze importante. În perioada 2021-2022, COVID-19 a continuat să aibă un impact semnificativ asupra fermierilor și lucrătorilor din industria cafelei, precum și asupra costurilor, logisticii și transportului acestora. Majoritatea fermierilor de cafea au înregistrat o creștere binevenită a nivelului de venituri; totuși, acest lucru doar întărește hotărârea Nescafé și Nespresso de a menține și îmbunătăți programele și inițiativele lor care susțin reziliența pe termen mediu a cultivatorilor și lucrătorilor din industria cafelei. 

Pe lângă inițiativele noastre prin branduri, Nescafé și Nespresso continuă să sprijine o serie de acțiuni colective, cum ar fi forța de lucru a Coffee Organization pentru dezvoltarea unei mai bune vizibilități și unor instrumente pentru abordarea nivelurilor de venit ale fermierilor de cafea către un venit decent. Inclusiv un grup de lucru condus de organizația non-profit Sustainable Food Lab, aceasta este una dintre modalitățile prin care continuăm să fim activi în industrie pentru a cultiva parteneriate care pot genera schimbări pozitive la scară largă.

Nestlé se angajează să ajute zece milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități economice până în 2030
Citește raportul Creating Shared Valued 2023