Împreună, separăm și reciclăm!
Viziunea noastră: Niciun ambalaj Nestlé să nu ajungă la groapa de gunoi sau aruncat în mediul înconjurător. Ne propunem să realizăm acest obiectiv prin ambalaje inteligent proiectate, materiale noi și inovatoare, contribuind la o infrastructură de reciclare îmbunătățită și la creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor noștri.
Angajamentul Nestlé pentru sustenabilitate
Campania „ReciCLARea e TOTUL!” reflectă angajamentul Nestlé pentru sustenabilitate și educație, implicând comunitatea locală, școlile și autoritățile pentru a transforma colectarea separată pentru reciclare într-o practică obișnuită și eficientă. Prin eforturile noastre comune, putem face o diferență semnificativă în protejarea mediului înconjurător. „ReciCLARea e TOTUL!” reafirmă angajamentul nostru global pentru sustenabilitate și reciclare, susținut prin inițiative locale importante.
Nestlé for a Waste Free World
Produsele noastre sunt concepute pentru a fi mai bune pentru planetă, pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător atât cand vine vorba de ambalaje, cât și de risipă alimentară.
Pădurea de Miere
În ultimii 3 ani, am plantat 90.000 de copaci în România în Pădurea de Miere, contribuind la obiectivul nostru de net zero emisii de carbon până în 2050 și sprijinind comunitatea locală de apicultori.
Implicarea tuturor este esențială!
Campania „ReciCLARea e TOTUL!“ îi ajută pe adulți și pe copii deopotrivă să înțeleagă mai bine limbajul colectării separate de pe produsele noastre, astfel încât ambalajele flexibile, hârtia și cartonul, sticlele și borcanele, metalul si plasticul să aibă șanse cât mai mari de a ajunge în stațiile de reciclare.
Proiect pilot din școlile din București
În 2024, am implementat campania în 6 școli din București, câte una din fiecare sector al Capitalei, precum și la Primăria Sector 6. Acest proiect de educare și informare implică participarea școlilor, concentrându-ne pe elevi din ciclul gimnazial din Liceul Ion Neculce, Școala Gimnazială nr. 39, Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Școala Gimnazială nr. 190, Școala Gimnazială nr. 150 și Liceul „Tudor Vladimirescu”.
În fiecare locație am amplasat o stație de reciclare, designul acestora fiind rezultatul unui concurs organizat pentru studenți de la Universitatea Națională de Arte București. În cadrul stațiilor se face colectare de plastic și metal, hârtie și carton, sticlă, dar și ambalaje de plastic flexibile (folie de plastic), esențiale pentru industria alimentară.
Ateliere educaționale au fost susținute de reprezentanți ai organizației Green Resources Management pentru elevi despre colectarea selectivă și semnalizarea corectă a materialelor reciclabile.
ReciCLARea e TOTUL!
Concurs
Elevii din școlile proiectului-pilot participă la concursul „ Împreună cu Nestle pictăm un viitor verde!”, creând postere de promovare a inițiativei de reciclare și ajutând la creșterea gradului de conștientizare pentru colectare separată și reciclare.
Vezi aici Regulamentul oficial al concursului.
GHIDUL ReciCLARea e TOTUL!
Să reciclezi e mai simplu atunci când cunoști simbolurile de pe ambalaje. Îți prezentăm în continuare informații care să te ajute să colectezi separat mai ușor!
AMBALAJELE FLEXIBILE DIN PLASTIC
Ambalajele flexibile din plastic sunt unele dintre cele mai folosite ambalaje pentru industria alimentară și ne păstrează produsele preferate în siguranță.
Cum se colectează corect AMBALAJELE FLEXIBILE DIN PLASTIC?
Nu uita să arunci aceste folii după ce ai curățat toate resturile alimentare de pe ele, cu cât sunt mai curate, cu atât cresc șansele să fie reciclate!
Limbajul ambalajelor flexibile din plastic
Polietilena și Polipropilena sunt cele mai comune tipuri de plastic flexibil, având calități care ajută la protecție, igienă și siguranță alimentară.
PE-LD (Polietilena) - folii de plastic care protejează batonul de ciocolată sau cereale preferat, paste sau tăiței instant.
PP (Polipropilena) - pungi de plastic pentru aliment. Are un grad ridicat de siguranță alimentară datorită netoxicității sale și rezistenței la temperatură ridicată.
HÂRTIE ȘI CARTON
Ce fel de HÂRTIE și CARTON putem colecta?
- Ambalaje de hȃrtie și carton de la produsele preferate
- Reviste, ziare, plicuri
- Cutii de carton, inclusiv cele "încrețite"
- Pungi de hârtie, părți curate din cutii de pizza sau alte alimente
NU arunca:
- Hârtie și carton cu resturi alimentare sau grăsime
- Șervețele, hârtie de bucătărie folosită, bonuri fiscale
- Hârtie cerată sau plastifiată, pahare de carton pentru cafea
Cum se colectează corect?
- Pune în container doar carton curat și uscat.
- Dacă o parte a cartonului este murdară, îndepărteaz-o!
- Împăturește pentru a reduce volumul.
LIMBAJUL HÂRTIEI ȘI CARTONULUI
PAP 22 - hârtia simplă, care este cel mai ușor de reciclat: ziare, cărți, reviste, hârtie de împachetat, tapet, pungi de hârtie și paie de hârtie.
PAP 20 - cutii de carton
PAP 21 - carton mai subțire, precum cel din care sunt confecționate cutiile de cereale.
STICLĂ
Ce fel de STICLĂ putem colecta?
- Sticle pentru lapte, lapte bătut și iaurt sau alte băuturi
- Borcane de sticlă (fără capac)
- Pahare și carafe pentru apă
NU arunca:
- Geamuri, oglinzi
- Ceramica
- Becuri, lămpi
Cum se colectează corect?
- Clătește cu puțină apă sticlele și borcanele.
- Capacele de metal și dopurile de plută trebuie îndepărtate și colectate separat.
- Ai grijă să nu spargi sticla pentru siguranța tuturor.
LIMBAJUL STICLEI
GL 70 - sticlă transparentă – borcane, becuri, pahare, sticle.
GL 71 - sticlă verde - sticle de vin, damigene etc.
GL 72 - sticlă maro - sticle de bere, borcane pentru siropuri etc.
PLASTIC ȘI METAL
Cum se colectează corect PLASTICUL?
- Clătește recipientele din plastic cu puțină apă.
- Cutiile Tetra Pak se colectează în coșurile galbene, nu în cele pentru hârtie și carton.
Cum se colectează corect METALUL?
- Asigură-te că dozele sunt curate pentru a nu contamina.
- Clătește bine dozele și conservele.
- Obiectele din aluminiu, cum ar fi folia, pot fi strânse în formă de bilă.
LIMBAJUL PLASTICULUI ȘI METALULUI
PET 01 - tereftalatul de polietilenă (PET), cel mai folosit tip de plastic.
ALU 41 - aluminiu: doze băuturi, folii şi ambalaje alimentare.