Sort by

Importanța unui somn odihnitor într-o viață agitată

Foto Importanța unui somn odihnitor într-o viață agitată

 

Abia te-ai trezit și îți dai seama că ți-ai mai odihni ochii încă vreo jumătate de oră peste programul stabilit. Ești contra timp, dar tot cobori leneș din pat. Te pregătești în grabă, uiți pachetul deja pregătit în frigider și ieși val-vârtej din casă. Încă o oră petrecută în trafic, cu stres acumulat. Pe drum te oprești să îți iei o cafea NESCAFÉ Selezione & Intenso, doza ta de energie zilnică, iar ziua deja arată mai bine.

Ajuns în cele din urmă la serviciu, te concentrezi la muncă, sorbi din când în când din pahar până se termină și rămâi absorbit în sarcinile tale. Fără să îți dai seama a venit pauza, așa că ieși ca să te răsfeți puțin cu un capuccino cu vanilie.

Revii la treabă. Încă jumătate de zi în fața monitoarelor, cu telefonul în dreapta pentru urgențe și vreun alt gadget pe birou. Alergi într-o lume virtuală pentru o carieră de succes. Ți-e gândul doar acasă, aștepți cu nerăbdare să te întorci la cei dragi și, când ajungi în cele din urmă, te apuci de treburile casnice. Seara, târziu, ca să recuperezi mesele ratate din timpul zilei, te ospătezi cu două feluri de mâncare, desert și respiri ușurat. Puținul timp care ți-a mai rămas, dacă îl mai ai, e al tau. Televizorul se aude în fundal. Te așezi în fotoliu și sorbi liniștit dintr-un ceai. Ce mai zi!
 

De ce este important să dormi corespunzător?

Timp nu e nicicând destul. Vrei să stai mai mult cu familia, mai mult timp pentru sarcinile de la serviciu, mai mult timp să dormi, mai mult timp pentru tine. Însă o zi nu are decât 24 de ore. Succesul unei zile roditoare cu o stare de bine este dat de un somn bun și odihnitor.

Pe timpul zilei acumulezi multă oboseală, iar somnul este important pentru a-ți recăpăta energia. Calitatea acestuia îți influențează atât bunăstarea fizică, cât și psihică. În ultimii ani specialiștii au constatat o creștere a problemelor legate de somn. Acest fapt este, în principal, din cauza expunerii tot mai mari la lumina artificială precum cea de la televizor, calculator, lumina interioara de la bec.

Somnul este perioada în care întregul organism se reface, iar sistemul imunitar se reglează. De aceea este foarte important să fie cât mai odihnitor. Un somn îndelungat nu este neapărat unul liniștit. Pentru un somn odihnitor pe durata nopții este important să ții cont de câțiva factori.

 

Sfaturi pentru un somn odihnitor

  1. Investește într-un pat confortabil și o pernă de calitate. Alege un pat cu o saltea de calitate și o lenjerie de bumbac care să te facă să te cuibărești în ea.
  2. Fă regulat exercitii fizice, dar nu exact înainte de culcare. Încearcă să dedici ultimele 2-3 ore înainte de somn unor activități relaxante (citit, băi relaxante, o discuție cu cei dragi).
  3. Evită cinele copioase și la ore târzii. Pentru seară alege o gustare ușoară, o salată, o supă rece sau caldă.
  4. Stabilește o rutină de mers la culcare. Culcă-te și trezește-te mereu la aceleași ore.
  5. Culcă-te înainte de ora 12 pentru a avea un somn mai odihnitor.
  6. Elimină, în timpul somnului, sursele de lumină și toate sunetele. Dă drumul la draperii sau jaluzele astfel încât să intre cât mai puțină lumină în casă. De asemenea, este indicat să nu dormi cu televizorul sau laptopul deschis.
  7. Evită consumul de cafeină cu 6 ore înainte de somn.
  8. Pune telefonul deoparte cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Evită să petreci timp pe internet. În schimb, poți petrece câteva ore citind sau făcând alte lucruri care te relaxează.
  9. Evită conflictele și problemele legate de muncă cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Elimină gândurile negative și concentrează-te pe aspectele pozitive din viața ta.
  10. Citește sau ascultă muzică înainte de a merge la somn. Sunt activități relaxante și te vor ajuta să adormi mai repede.
  11. Încearcă să nu bei multe lichide cu o oră înainte de somn, astfel încât să nu te trezești în timpul nopții.
  12. Ai grijă ca în camera în care dormi să fie o temperatură adecvată (nici prea cald, nici prea rece), iar încăperea să fie regulat aerisită.
  13. Dacă stai pe partea stângă te ajută să adormi mai repede și este benefic pentru organism.
  14. Evită dormitul pe burtă.
  15. Tehnicile de respirație te vor ajuta să adormi mai repede. Încearcă să respiri adânc înainte de somn.
  16. Dacă nu adormi în 30 de minute, ridică-te din pat și fă alte activități.
  17. Evită să lucrezi în pat.
  18. Dacă obișnuiești să dormi ziua, nu dormi mai mult de 45 de minute.

Știai că?

  • Astăzi, 75% dintre oameni visează în culori. Când existau televizoare alb negru, doar 15% dintre oameni visau color, iar restul în alb negru.
  • Oamenii își petrec 1/3 din viață dormind.
  • Oamenii sunt singurele mamifere care amână ora de culcare intenționat.
  • Teama nu este cea mai întâlnită emoție din timpul unui coșmar, ci sentimentele de tristețe, vină și confuzie.
  • Vidrele de mare se țin de mână în timpul somnului ca să nu se îndepărteze una de alta.
  • Oboseala atinge cota cea mai mare de două ori pe zi: la 14.00 si la 02.00. De aceea după prânz productivitatea este mai mică.
  • În secolul XVII era ceva obișnuit să te trezești în timpul nopții. Oamenii aveau 2 segmente de somn împărțite de 1-2 ore de activitate (citit, rugăciune, socializare).
  • În vechile orașe fabrici din Anglia, există cineva a cărui slujbă era să bată în ferestrele oamenilor pentru a-i trezi pentru muncă.
  • Cea mai mare distragere de la somn este accesul la internet 24/24.
  • Somnul cel mai profund este între orele 3 si 4 dimineata.