Sort by

Cu toții în bucătărie

Șapte idei pentru a-i implica pe cei mici în activitățile din bucătărie, pentru a crește sănătoși

all in the kitchen

Fiecare părinte își dorește să insufle piticilor lor obiceiuri sănătoase -  însă acest process nu este întotdeauna ușor. Cum treziți interesul copiilor pentru o alimentație sănătoasă și, mai ales, cum îi convingeți să parcurgă pe tot parcursul vieții lor un traseu sănătos? Cei mici pot învăța cel mai ușor prin joc! Iată câteva idei:

Concepeți meniul împreună

schiteaza

Puteți proiecta meniul săptămânal, pentru toată familia, alături de cei mici. Provocați-I la sugestii și țineți cont de preferințele lor. Îndrumați-I să aleaga alimente cât mai sănătoase.

Porțiile vor trebui să predomine în legume, alături de alimente proteice (precum carnea, ouale, peștele, lintea sau fasolea) și o porție de paste fainoase integrale, orez brun sau cartofi (nu îi decojiți pentru a păstra fibrele).

Schițați împreună lista de cumpărături

lista cumparaturi

Dacă meniul este stabilit, este timpul pentru cumpărături! Apelați tot la cei mici pentru a completa împreună lista de ingredient – fiind un moment perfect pentru a le povesti despre grupele alimentare și beneficiile fiecăreia în parte.  

Pentru ca cei mici să fie și mai atrași de această idee, puteți apela la jocuri simpatico – de exemplu, puteți desena pe o foaie de hărtie fiecare aliment pe care doriți să îl treceți e lista și provocați-I pe cei mici să ghicească despre ce ingredient este vorba.

Despachetați cumpărăturile împreună

despacheteaza

După ce vă întoarceți de la magazin, implicați-I pe copii în despachetarea cumpărăturilor și transformați întregul process într-un joc: Rugați-I să ghicească ce produse vor trebui puse în frigider, în cămară sau în congelator.

E timpul să gătim!

Este foarte important ca cei mici să se simtă utili în bucătărie și să îi implicați cât de mult posibi. Cercetările arată ca dacă implicăm copii în prepararea rețetelor, ei vor fi mai capabili să-și formeze rutine și obiceiuri sănătoase pentru toată viața și vor înțelege mai ușor rolul unei alimentații sănătoase.

Gătiți cât mai des alături de cel mic și învățați-l să curețe fructele, să decongeleze carnea sau să curețe peștele – acestea fiind oportunități pentru a învăța și a dezvolta noțiuni importante despre igienă, despre păstrarea suprafețelor din bucătărie curate, despre spalatul corect pe mâini și, de asemenea, despre colectarea și selectarea deșeurilor din bucătărie.  

O lume diversă în gusturi

gusturi

Rețetele diverse, culese din bucătării internaționale, sunt deopotrivă o strategie bună pentru a-I învăța pe copii despre culture diferite, cât și pentru a le dezvolta simțurile, a-I lăsa să experimenteze texture și arome diferite, în același timp în care le prezentați alimente sănătoase. În plus, țineți minte ca resursele sunt neepuizate – rețete internaționale de tot felul se pot găsi pe internet sau în nenumărate cărți de gătit.

Dezvoltarea simțurilor

dezvoltarea simturilor

Gătitul este o experiență senzorială care implică toate simțurile. Spuneți-le copiilor să-și acopere ochii și să-și folosească celelalte simțuri - miros, gust, auz sau atingere - pentru a afla ce preparat au în față. Puteți transforma acest proces într-un concurs cu alți membri ai familiei.

Micii ospătari

micii ospatari

„Micii ospătari”este o modalitate distractivă de a-i iniția pe copii în tainele prezentării și esteticii farfuriei - fie atunci când decorați preparatele, fie când așezați masa.

Copiii se vor distra încercând să imite ospătarii și, fără îndoială, o vor considera o slujbă dificilă - nimeni nu a spus că este ușor să servești preparate sau să menții masa curate, toate acestea, cu dexteritate și eleganță!

Toate aceste activități diferite vă vor învăța copiii să aprecieze importanța alimentelor și a unei alimentații sănătoase, insuflându-le și alte valori importante, de care vor ține cont pentru tot restul vieții.

Citiți mai multe despre Nestlé For Healthier Kids -  inițiativa prin care ne propunem să ajutăm generațiile viitoare să urmeze obiceiuri nutriționale cât mai sănătoase și să conștientizeze importanța unei vieți active. Programul nostru își propune să ajute 50 de milioane de copii să ducă vieți mai sănătoase până în 2030.