Pizza, de exemplu, este una dintre mâncărurile preferate în America - potrivit unor studii, americanii mănâncă 3 miliarde de porții de pizza pe an. Aceasta înseamnă 350 de felii de pizza pe secundă!
Dar ar putea fi pizza mai sănătoasă? Și dacă da, cum?
Numeroși producători de pizza încearcă, desigur, dar să jonglezi cu ingredientele bine stabilite ale unei reţete preferate este o soluţie riscantă, iar unul dintre aceste riscuri este acela de a periclita aroma pe care multă lume o cunoaște deja și o preferă. Toate alimentele și ingredientele alimentare respectă reguli stricte, dar există și anumite alimente care trebuie să se conformeze standardelor de identitate.
Americanii mănâncă 3 miliarde de pizza pe an. Asta ar însemna 350 de felii de pizza pe secundă!Standardele de identitate sunt, în esență, rețetele Administrației Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) sau ale Departamentului American al Agriculturii (USDA) pentru o gamă extrem de largă de produse alimentare. Aceste standarde au fost create încă din anii 1930, ca o modalitate de a asigura populația că produsele alimentare pe care le cumpără sunt într-adevăr ceea ce se spune că sunt. Nu uitați că aceasta se întâmpla cu zeci de ani înaintea normelor privind etichetarea produselor alimentare cu specificarea ingredientelor și informațiilor nutriționale, pe care le cunoaștem astăzi.
Așadar, să revenim la pizza. După cum știm cu toții, cele mai multe produse au deasupra un strat de brânză - un aliment care trebuie să respecte un anumit standard de identitate. Diversele tipuri de brânză au standarde diferite. Pentru a eticheta produsul și a specifica tipul de brânză, trebuie să te asiguri că acesta se înscrie în parametrii stabiliți în standard.
Pizza poate fi mai sănătoasă
De ce acest lucru complică problema de a produce o pizza mai sănătoasă? Ei bine, reducerea sării și a grăsimilor din pizza înseamnă reducerea acelor elemente din fiecare ingredient al acesteia. Pentru a reduce grăsimile, te-ai putea gândi la stratul de brânză de pe deasupra pizzei și ai putea lua decizia de a reduce cantitatea de grăsime din acea parte a produsului. Dacă iei această hotărâre, trebuie să te asiguri că nu exagerezi.
Grăsimea face, în mod normal, parte din lapte și, în consecinţă, și din brânză. Eliminând prea multă grăsime din brânză înseamnă că produsul alimentar nu mai corespunde standardelor de identitate care impun adesea o cantitate minimă de grăsime din lapte. Atunci, pizza ta cu brânză ar avea instantaneu nevoie de o modificare a listei de ingrediente prin menționarea „produs cu conținut redus de grăsimi” - nu sună la fel de bine ca brânza, nu-i așa?
Dacă ai redus toată grăsimea posibilă din brânză, atunci trebuie să vezi unde poți face îmbunătățiri din punct de vedere nutrițional pentru produsul tău. Poate în stratul de carne de deasupra, în sos sau în aluat. Indiferent cum, nu poți merge mai departe fără a compromite caracteristicile esențiale ale produsului.
Având în vedere că branduri renumite precum DiGiorno, TombStone, Jack’s și California Pizza Kitchen se orientează către reducerea aromelor artificiale și a sodiului, există numeroși inovatori în spatele scenelor care găsesc cele mai bune căi de a efectua aceste reduceri, fără a încălca standardele sau a afecta grav gustul.
Brânza face pizza
Companiile producătoare de alimente precum Nestlé au sprijinit obiectivele din orientările recente ale FDA din SUA cu privire la reducerea sodiului - iar aceste obiective sunt într-adevăr ambițioase. Pe parcursul a 10 ani, oamenii de știință din domeniu vor trebui să identifice soluții sănătoase pentru a reduce conținutul de sare al produselor alimentare fără a le afecta gustul. Așadar, cu toții avem aceeași provocare!
Este provocarea de a reformula alimentele. Să facem reale schimbări pentru o sănătate mai bună, dar să menținem integritatea și aroma deosebită a produsului alimentar.
La urma urmei, oricât de mult am dori ca pizza să fie mai sănătoasă pentru noi, nu vrem cu toții ca brânza să fie… brânză adevărată?