Sort by
Sort by

Lanțurile de aprovizionare cu lactate

Lanțurile de aprovizionare cu lactate

Lactatele sunt materiile prime care ocupă volumul cel mai mare în necesarul nostru de aprovizionare, în producția produselor fiind necesare multe ingrediente din lapte sau derivate din lapte. Acestea pot fi produsele de nutriție pentru sugari, dar și înghețată, băuturi și produse de cofetărie. 

Principalele provocări care apar în lanțurile de aprovizionare cu produse lactate sunt legate de emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și de bunăstarea animalelor, pe care ne-am angajat să le abordăm, colaborând cu fermierii și furnizorii noștri. 

Cum ne aprovizionăm cu lactate în mod responsabil și sustenabil 

Ne aprovizionăm cu produse lactate în două moduri: 

 1. Ingredientele lactate precum laptele praf, zerul sau lactoza sunt cumpărate de la cooperativele de produse lactate. 
 2. Laptele proaspăt este obținut direct de la fermieri, înainte de a fi procesat în fabricile Nestlé. Lucrăm direct cu peste 200.000 de fermieri de lactate, din 27 de țări. 

Strategia noastră generală de sustenabilitate a produselor lactate este condusă de inițiativa noastră internă Dairy for You și de Sustainable Dairy Partnership (SDP). Ambele inițiative sunt esențiale pentru a determina o schimbare majoră în modul în care ne aprovizionăm și producem ingrediente lactate nutritive, ca parte a călătoriei noastre către emisii nete zero. 

Inițiativa noastră Dairy for You își propune să îmbunătățească continuu operațiunile noastre de aprovizionare și să împărtășească în mod transparent progresele noastre cu părțile interesate cheie, inclusiv consumatorii. Aceasta cuprinde: 

 • Calitate
  Trasabilitatea completă a laptelui și siguranța alimentelor
  Muncitor în fabrica de lactate
 • Agricultură
  Lucrăm cu fermierii noștri de lactate pentru a îmbunătăți continuu sistemele locale de producție, cu impact asupra mijloacelor de trai ale fermierilor și bunăstarea animalelor. Antrenăm fermieri și îi sprijinim să adopte practici care le pot optimiza productivitatea și îmbunătăți veniturile. Această îmbunătățire continuă este strâns legată de angajamentele noastre de mediu.
  Fermier care toarnă lapte în container lângă o vacă.
 • Natura
  Trecerea la sisteme sustenabile de producție de lapte, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, cu amprentă redusă asupra mediului, administrarea apei, sănătatea solului, biodiversitatea și utilizarea ambalajelor reciclabile sau reutilizabile.
  Râu care curge prin câmpuri
 • Bunăstarea animalelor
  Respectarea unor standarde riguroase de bunăstare a animalelor - Recunoaștem și împărtășim preocupările părților interesate cu privire la bunăstarea animalelor crescute pentru hrană și necesitatea de a asigura sisteme de producție animale durabile. Prin Standardul nostru de Aprovizionare Responsabilă și prin Angajamentul Nestlé privind bunăstarea animalelor de fermă, aducem schimbări pozitive la nivelul lanțurilor noastre de aprovizionare.
  Găini și capre

Sustenabilitatea – de la teorie la practică 

Lucrăm pentru a reducere emisiile în lanțul nostru de aprovizionare cu produse lactate  

Produsele lactate reprezintă cea mai mare sursă unică de emisii de gaze cu efect de seră din Scope 3 pentru Nestlé. Atunci când vacile de lapte digeră hrana, acestea produc metan, care are un potențial de încălzire globală mult mai mare decât CO2. Fermentația enterică, așa-numită, este cea mai mare sursă de emisii în producția de lapte proaspăt, urmată de producția de furaje și gunoi. 

Una dintre modalitățile prin care putem reduce aceste emisii este prin implementarea de soluții împreună cu furnizorii noștri de produse lactate. Avem mai multe ferme pilot cu emisii nete zero, inclusiv în Elveția, Africa de Sud, Statele Unite și Pakistan. Avem planuri detaliate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de jos în sus și planuri concrete pentru majoritatea piețelor noastre de aprovizionare cu lapte proaspăt, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2025 și chiar mai mult în viitor. 

Rezultatele studiilor noastre pilot au fost extrem de pozitive. După doar un an, ferma noastră de testare principală din Africa de Sud a redus numărul de vaci din turmă cu 100, dar a crescut producția totală de lapte cu 12%. De asemenea, a redus emisiile de electricitate cu 24% datorită măsurilor de economisire a energiei și a înregistrat o creștere cu 53% a carbonului activ în sol, captând 4700 de tone suplimentare de CO2 și cu un potențial semnificativ pentru captarea ulterioară a carbonului.   

Intervențiile noastre pilot sunt replicate de alți fermieri de produse lactate care vizitează aceste ferme. Aceasta este o abordare care are cu adevărat potențialul de a contribui la un impact semnificativ asupra schimbărilor climatice, nu doar pentru Nestlé, ci pentru întreaga industrie. 

Explorăm, de asemenea, utilizarea de suplimente alimentare noi, dispozitive purtabile, îmbunătățirea nutriției și abordări imunologice care reduc producția de metan enteric, fără a afecta negativ producția de lapte nutritiv și sigur sau bunăstarea și sănătatea animalelor. 

De exemplu, în Statele Unite, facilităm cercetări pentru a evalua eficacitatea și aspectele legate de sănătatea și siguranța umană, animală și a mediului în ceea ce privește un supliment alimentar pe bază de alge marine, care are potențialul de a reduce semnificativ emisiile de metan enteric.  

De asemenea, în Statele Unite, implementăm vermicompostarea, care utilizează viermi pentru a descompune natural gunoiul cu o producție mai mică de metan, înlocuind necesitatea de a captura și depozita gazul. Viermii elimină, de asemenea, până la 99% din contaminanții din apele uzate și generează excremente care pot fi utilizate ca îngrășământ pentru îmbunătățirea sănătății solului. 

Asigurarea trasabilității 

Efectuăm evaluări de risc ale fermelor din sectorul lactatelor, implicate în lanțul nostru de aprovizionare, în conformitate cu standardul nostru de aprovizionare responsabilă, concentrându-ne pe bunăstarea animalelor, practicile de muncă și impactul asupra mediului. Fermierii noștri sunt evaluați de auditori independenți. De asemenea, investim în proiecte care sprijină practicile durabile în domeniul produselor lactate. 

Pentru a ne responsabiliza atât pe noi, cât și fermierii noștri, și pentru a asigura transparența la nivel de industrie, am publicat lista furnizorilor noștri de ingrediente lactate de Nivel 1 (PDF, 917Kb) și lista furnizorilor noștri de lapte proaspăt (PDF 389Kb) din lanțul nostru de aprovizionare, împreună cu țările de origine. 

Tehnologii digitale care pot transforma industria lactatelor. Am digitalizat trasabilitatea laptelui, de la ferme la fabrici, folosind o soluție denumită Global Milk Solution. Aceasta include servicii de payroll, urmărire GPS și optimizarea transportului pentru a asigura nivelul maxim de transparență și eficiență. În prezent, testăm noi instrumente, inclusiv calcularea emisiilor de GES pe fermă sau pe litru de lapte, pentru a urmări progresul și a asigura îmbunătățirea continuă. Aceleași practici se aplică si pentru agricultura regenerativă.  

Sprijinirea practicilor de muncă sigure în sectorul produselor lactate  

Asigurarea unui mediu de lucru echitabil, sigur și sănătos pentru muncitorii agricoli este o prioritate pentru Nestlé. Timp de mai mulți ani, Nestlé a colaborat cu numeroși parteneri și stakeholderi din întregul lanț de aprovizionare cu lactate pentru a îmbunătăți ocuparea forței de muncă din fermele de lactate din SUA. 

Federația Națională a producătorilor de lapte din SUA a dezvoltat, de asemenea, o soluție de evaluare a fermelor pentru a ajuta fermierii să înțeleagă cele mai bune metode de management al resurselor umane și al siguranței. Această soluție contribuie la punerea în aplicare a bunelor practici, urmărind în timp și evoluția înregistrată. 

Nestlé finanțează, de asemenea, mai multe proiecte pentru a implica muncitorii din sectorul lactatelor, managerii și proprietarii în acțiuni de îmbunătățire a culturii de lucru. Proiectele se concentrează pe construirea încrederii și creșterea satisfacției la locul de muncă, a siguranței muncitorilor și a productivității. 

Nestlé depune eforturi pentru a implica lucrătorii din industria laptelui, managerii și proprietarii în îmbunătățirea în colaborare a culturii de lucru din fermă.
CSV 2023