Sort by
Sort by

Îmbunătățim mijloacele de trai ale fermierilor de cacao

Familie de fermieri africani

Un program inovator de accelerare a veniturilor fermierilor, pentru a aborda riscurile legate de exploatarea prin muncă a copiilor în producția de cacao a fost anunțat în Ianuarie 2022.

Comunitățile fermierilor de cacao se confruntă cu provocări imense, inclusiv sărăcia rurală pe scară largă, creșterea riscurilor climatice și lipsa accesului la servicii financiare și la infrastructura de bază, cum ar fi apa, asistența medicală și educația.

Acești factori contribuie la creșterea riscului de exploatare prin muncă a copiilor în fermele familiale. Prin sprijinirea familiilor să reducă decalajul către veniturile de trai, programul își propune să abordeze riscurile legate de munca copiilor și defrișarea. Programul reprezintă o componentă importantă a planului nostru de acțiune pentru îmbunătățirea veniturilor de trai (pdf, 2Mb), una dintre cele 10 probleme majore de drepturi umane. 

copil african

Ajutăm fermierii să obțină un venit de trai

Programul de accelerare a veniturilor își propune să îmbunătățească mijloacele de trai ale familiilor cultivatoare de cacao. Prin acest program, familiile de fermieri sunt recompensate nu numai pentru cantitatea și calitatea boabelor de cacao pe care le produc, ci și pentru beneficiile pe care practicile lor le aduc mediului și comunităților locale.

Abordarea noastră holistică vizează un impact de lungă durată prin stimularea înscrierii copiilor la școală, promovând în același timp practicile agricole regenerative și egalitatea de gen. Programul recompensează practicile care cresc productivitatea culturilor și ajută la asigurarea unor surse suplimentare de venit, care au scopul de a elimina decalajul dintre venituri și costuri, și de a ajuta la protejarea copiilor.

Practici pe care Nestlé le stimulează prin plăți:

  • Înscrierea la școală pentru toți copiii din gospodărie cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani;
  • Punerea în aplicare a bunelor practici agricole, cum ar fi tăierea lăstarilor, care sporesc productivitatea culturilor;
  • Efectuarea de activități agroforestiere pentru a crește rezistența la schimbările climatice, cum ar fi plantarea de copaci pentru umbră;
  • Generarea de venituri diversificate, de exemplu prin cultivarea altor culturi, creșterea animalelor, apicultura sau vânzarea legumelor din grădinile comunitare.

Aceste stimulente se adaugă primelor oferite fermierilor de cacao certificată. 

Construim acest program folosindu-ne de cunoștințele dobândite pe parcursul programului Nestlé Cocoa Plan

Programul de accelerare a veniturilor actual se bazează pe eforturile de lungă durată ale Nestlé Cocoa Plan, de mai bine de un deceniu, de a îmbunătăți condițiile de trai ale micilor fermieri din lanțurile noastre de aprovizionare cu cacao. Ne folosim de cunoștințele dobândite, concentrându-ne pe inițiative care au dovedit deja că au un impact tangibil asupra familiilor de fermieri și că reduc riscurile exploatării prin muncă a copiilor.

Pe măsură ce continuăm să ne extindem eforturile de sustenabilitate în producția de cacao, intenționăm să investim un total de 1,3 miliarde de franci între 2022 și 2030, triplând investiția noastră anuală actuală.

copil african

Rezultatele incipiente sunt promițătoare

Ultimele date - adunate și verificate de KIT Royal Tropical Institute - ale pilotului nostru care acoperă 1.000 de familii de cultivatori de cacao arată că:  

  • Programul nostru de accelerare a veniturilor are un impact pozitiv asupra ratei de înscriere la școală în rândul gospodăriilor care participă la proiectul pilot. Aceste rezultate sunt încurajatoare în eforturile noastre de a aborda cauzele profunde ale muncii copiilor în cacao.    
  • Programul are, de asemenea, un efect pozitiv asupra implicării femeilor în luarea deciziilor privind investițiile și veniturile agricole, inclusiv prin intermediul Village Saving Loan Associations (VSLA) care au fost înființate ca parte a proiectului pilot în Coasta de Fildeș. Acest lucru poate duce la o alocare și utilizare mai bună a resurselor, deoarece femeile tind să prioritizeze investițiile care aduc beneficii bunăstării generale a gospodăriei, cum ar fi îmbunătățirea securității alimentare, accesul la educație și asistență medicală sau diversificarea surselor de venit.  
  • Primele plătite către gospodăriile de cacao în cadrul programului au un impact în principal asupra diversificării veniturilor, costurilor de cultivare a cacao și cheltuielilor de sănătate ale copiilor. Peste 96% dintre gospodăriile eligibile au acces acum la un cont în care primesc banii, oferind un mijloc sigur și fiabil de gestionare și utilizare a resurselor financiare, contribuind la un mai mare control și flexibilitate financiară pentru gospodării.  
  • Tăierea are un efect pozitiv asupra productivității plantațiilor de cacao în rândul gospodăriilor care participă la pilot și crește nivelurile medii de recoltă cu aproape 20%.

Avem parte de rezultate încurajatoare, care vor fi valorificate în cadrul extinderii programului nostru (vezi cronologia de mai jos), comparând gospodăriile participante cu grupul de control. 

Extinderea programului de accelerare a veniturilor pentru 160.000 de familii cultivatoare de cacao

Început ca un pilot cu 1.000 de fermieri în Coasta de Fildeș inițiat în 2020, proiectul Nestlé Cocoa Plan se află acum în proces de extindere pe parcursul următorului deceniu. Până în 2030, obiectivul nostru, acolo unde e relevant, este de a ajuta toate familiile cultivatoare de cacao din lanțul nostru global de aprovizionare. 

2020
2022
2024
2030

Stimulente directe în numerar pentru creșterea substanțială a veniturilor

În primii doi ani de participare în program, familiile cultivatoare de cacao pot câștiga anual până la 500 de franci, prin bonusuri directe, dacă își ating obiectivele. Pe măsură ce veniturile fermierilor cresc din surse suplimentare și randamente mai bune, stimulentul în numerar va fi plafonat ulterior la 250 de franci.

Programul de accelerare a veniturilor plătește stimulente în numerar direct familiilor care cultivă cacao, prin transfer. Stimulentul în numerar este împărțit în mod egal între bărbații și femeile cap de gospodărie pentru a încuraja egalitatea de gen, a împărți responsabilitățile financiare și a construi gospodării mai rezistente. 

Două femei fermier africane

Colaborarea are un rol crucial

Programul nostru ambițios nu ar fi posibil fără sprijinul și contribuția partenerilor noștri de lungă durată. Alături de IDH (The Sustainable Trade Initiative), ICI (International Cocoa Initiative), Rainforest Alliance, guverne, furnizori, cooperative și fermieri, vom măsura, evalua și optimiza continuu programul pentru a sprijini la maximum familiile de fermieri.

Fermier care tine boabe de cafea în mâini

Creșterea trasabilității și a transparenței

Regândim strategia noastră pentru a putea urmări toate sursele de aprovizionare cu cacao, de la origine la fabrici. Astfel, avem mai multă transparență asupra operațiunilor noastre din lanțul de aprovizionare.

Aceste eforturi vor stimula responsabilitatea și transparența în lanțul nostru de aprovizionare, atât intern, cât și la nivelul întregii industrii, oferindu-le consumatorilor noștri mai multă vizibilitate cu privire la originea ingredientelor folosite în produsele noastre. 

Fermier care sortează boabele de cafea
CSV 2023