Venitul de trai și salariul minim

Veniturile de trai joacă un rol important în construirea comunităților reziliente și aduc o contribuție pozitivă la un sistem alimentar regenerativ.
Ne folosim rolul de companie globală din industria alimentară și a băuturilor pentru a sprijini și consolida comunități reziliente, bazate pe mijloace de trai puternice și sustenabile. Având venitul de subzistență identificat drept una dintre cele 10 probleme esențiale privind drepturile omului, am colaborat cu organizația non-profit Sustainable Food Lab pentru a crea un plan de acțiune care se concentrează pe lanțurile noastre de aprovizionare cu cacao, cafea și lactate. Vom raporta despre implementarea acestui plan în anul 2025. Veniturile decente pentru angajații noștri sunt abordate într-un plan de acțiune separat.
Am dezvoltat strategii care urmăresc îmbunătățirea mijloacelor de trai ale familiilor de fermieri din lanțul nostru de aprovizionare, ajutându-le să reducă decalajul față de un venit de subzistență și să devină mai reziliente și capabile să investească în practici agricole regenerative, atractive pentru noua generație de fermieri.
Ne angajăm să susținem creșterea și diversificarea veniturilor fermierilor prin programele noastre de sustenabilitate. În plus, ne propunem să implementăm noi programe pentru asigurarea unui venit de subzistență pentru fermierii din lanțul nostru valoric, pentru a face agricultura mai atractivă.
Calea către venituri de trai mai bune
Susținerea fermierilor și a comunităților din care fac parte
Prin intermediul Nescafé Plan și Nestlé Cocoa Plan, investim în inițiative care ajută fermierii de cafea și cacao să îmbunătățească randamentul culturilor, să oprească defrișările și să implementeze practici de agricultură regenerativă care protejează resursele de apă și îmbunătățesc sănătatea solului și fertilitatea acestuia.
Principalele noastre acțiuni privind veniturile de trai
- Consolidarea abordării noastre de evaluare a riscurilor;
- Implementarea programelor dedicate de venituri de trai în cacao, cafea și produse lactate ca materii prime prioritare pentru acest plan de acțiune;
- Alinierea abordării noastre privind veniturile de trai în toate materiile prime prioritare;
- Colaborarea cu colegii și părțile interesate pentru a ajuta la abordarea problemelor sistemice și dezvoltarea unor abordări și instrumente comune pentru susținerea veniturilor de trai;
- Creșterea gradului de conștientizare și susținerea veniturilor suficiente în sectoarele în care Nestlé este implicată, începând cu materiile prime prioritare.
Programul nostru de accelerare a veniturilor ajută familiile de cultivatori de cacao să ajungă la un venit de subzistență.
Programul de accelerare a veniturilor Nestlé recompensează fermierii nu doar pentru cantitatea și calitatea boabelor de cacao, ci și pentru adoptarea practicilor care aduc beneficii mediului și comunității lor. Printr-un mix de stimulente financiare și programe de instruire, sprijinim și motivăm fermierii și familiile lor să reducă decalajul față de venitul de subzistență, având totodată ca obiectiv combaterea riscurilor muncii copiilor. După o fază pilot de succes, programul de accelerare a veniturilor a fost extins pentru a include 30.000 de familii de cultivatori de cacao din Coasta de Fildeș. Această fază de „testare la scară largă” va continua pe baza rezultatelor pozitive inițiale: rata înscrierii la școală a crescut, tăierile de corecție au îmbunătățit productivitatea plantațiilor de cacao, iar femeile au fost împuternicite și implicate mai mult în luarea deciziilor, ceea ce a condus la o gestionare mai eficientă a resurselor familiale.
Programul va fi lansat în Ghana în 2024 și își propune să ajungă la 160.000 de familii de cultivatori de cacao la nivel global până în 2030. Mai multe detalii pot fi găsite în raportul de progres al programului nostru de accelerare a veniturilor.
Abordarea decalajului de venituri din comunitățile cultivatoare de cafea
Nescafé Plan a fost lansat în 2010 ca inițiativă globală de sustenabilitate a acestui brand. În 2022, Nescafé Plan a anunțat un program pilot de sprijin financiar în Mexic, Coasta de Fildeș și Indonezia pentru a ajuta fermierii să accelereze tranziția către agricultura regenerativă. Activitățile includ:
- Stimulente financiare condiționate de adoptarea practicilor de agricultură regenerativă;
- Protecție a veniturilor prin utilizarea asigurărilor meteo;
- Acces crescut la linii de credit pentru fermieri.
Sprijinirea inovației și antreprenoriatului
Practici agricole mai bune pot îmbunătăți randamentul culturilor. De exemplu, tăierea poate îmbunătăți sănătatea și rezistența la boli a culturilor de cacao, rezultând o creștere a randamentului de trei până la patru ori. În același timp, Nescafé Plan distribuie fermierilor mai mulți puieți de cafea rezistenți la condițiile climatice și cu randament mai mare. Planul oferă instruire specială pentru fermieri - inclusiv pentru femeile fermier - pentru a cultiva spiritul antreprenorial.
De asemenea, ajutăm fermierii să acceseze capital pentru a investi în afacerile lor atunci când este nevoie (de exemplu, prin co-investiții în agricultura regenerativă sau prin Village Savings și Loans Associations). De mulți ani încurajăm familiile de fermieri să-și diversifice veniturile, de exemplu, prin cultivarea altor culturi sau creșterea animalelor. Acest lucru ajută la reducerea expunerii lor la volatilitatea pieței, boli ale culturilor sau secetă și îmbunătățește fluxul de numerar între recoltele culturii principale. În 2022, am introdus, de asemenea, programe inovatoare de stimulente pentru a ajuta fermierii să atingă un venit suficient (vezi mai jos).
Monitorizăm progresul nostru - în practici economice, îmbunătățiri la nivel social și beneficii pentru mediu - în parteneriat cu Rainforest Alliance.

Un salariu decent pentru toți angajații Nestlé
Încă din 2013, Nestlé implementează Living Wage Program, cu scopul de a se asigura că toți angajații noștri, inclusiv cei cu contracte temporare, câștigă un salariu care le permite un trai decent. Colaborăm cu partenerul nostru Business for Social Responsibility (BSR) pentru a defini pragul salariului decent în fiecare țară în care operăm. Folosim aceste informații pentru a identifica și corecta cazurile în care nivelul nostru minim de remunerare și salariul minim legal nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile de bază ale lucrătorilor. Aceste cifre sunt actualizate periodic pentru a ne asigura că angajații noștri continuă să fie plătiți la sau peste nivelul salariului decent.
În Regatul Unit, Nestlé a fost primul mare producător care, încă din 2014, s-a angajat să plătească salariul decent tuturor angajaților, iar în 2017 a extins acest angajament pentru a acoperi toți contractanții de pe toate locațiile sale.
Acțiunile noastre cheie privind salariul decent
- Continuarea Living Wage Program pentru angajații Nestlé la nivel global;
- Lansarea de proiecte pilot privind salariul decent pentru contractanții de pe amplasamentele noastre;
- Implicarea și sprijinirea furnizorilor direcți prioritari pentru a aborda riscurile și impactul salariului decent în propriile lor operațiuni;
- Colaborarea cu parteneri din industrie și alte părți interesate pentru a aborda problemele sistemice și pentru a dezvolta abordări și instrumente comune privind salariul decent.
Ne bazăm pe cei peste 500 000 de fermieri și 150 000 de furnizori de la care ne aprovizionăm. Pentru a transforma sistemele noastre alimentare, îmbunătăți mijloacele de trai ale fermierilor și crește reziliența comunităților rurale e nevoie de colaborare. Recompensarea fermierilor și a furnizorilor pentru prestarea de servicii sociale și de mediu este una dintre soluții: va avea un impact pozitiv atât asupra oamenilor, cât și asupra planetei.