Sort by

Cartea de Rețete Nestlé for Healthier Kids, realizată cu aportul mai multor părinți și chefi, își propune să ne arate cât de ușor putem pregăti mâncăruri echilibrate nutrițional alături de copiii noștri, implicându-i în tot procesul, de la achiziționarea ingredientelor până la spălatul vaselor după masă. Cartea de Rețete Nestlé for Healthier Kids cuprinde rețetele chefilor și food bloggerilor Chef Sorin Bontea, Chef Ștefan Popescu, Greta Apostol și Larisa Sferle, care sunt la rândul lor și părinți, rețetele unor părinți din comunitățile lor, precum și 56 de rețete ale comunității de părinți din mișcarea națională ,,Și eu trăiesc sănătos! – SETS”,  program inclus sub umbrela Inițiativei Nestlé for Healthier Kids. Fiecare rețetă este bine structurată și ușor de urmat chiar și de către cei care au mai puțină experință în bucătărie, are valorile și recomandările nutriționale. Toate rețetele din carte sunt extrem de valoroase pentru faptul că sunt simple, tradiționale și ușor de gătit cu ingrediente locale, sunt echilibrate respectând toate categoriile de nutrienți (carbohidrați, grăsimi, proteine), și sunt realizate de către părinți români pentru gusturi românești. 

“O alimentație corectă, sănătoasă înseamnă să avem grijă de copiii noștri și de viitor. Îmi face tot timpul plăcere să susțin proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea adecvată a copiilor.”

Chef Sorin Bontea

“Când ești părinte, experiențele celorlalți părinți pot fi de un real folos pentru tine, deoarece sunt o sursă de inspirație pentru meniul de zi cu zi al copilului tău sau chiar un ajutor pentru cei un pic mai mofturoși, pentru că acestea sunt încercate, sunt reale, ele vin din casele altor părinți către tine. Aici ne-am strâns la un loc, noi, cei încercați de aceste experiențe, și am pus pe hârtie câteva rețete delicioase, dar și sănătoase, așa...ca de la părinte, la părinte.”

Chef Ștefan Popescu

„Nutriția este foarte importantă atât pentru creșterea și dezvoltarea în timpul copilăriei, cât și pentru prevenția bolilor la vârsta adultă. Nutriția ne influențează starea de bine, atât fizică, cât și emoțională. În România, cifrele arată că 1 din 4 copii sunt supraponderali sau obezi, doar 26,9% consumă legume zilnic și puțin peste 42% consumă fructe proaspete zilnic1. Cel mai adesea, dezechilibrul apare în familie, înainte ca cel mic să fie expus influențelor mediului extra-familial. Un copil învață din exemplele văzute în familie. Noi, la Nestlé, considerăm că obiceiurile alimentare sănătoase se formează încă din primii ani de viață și este esențial ca părinții să le ofere celor mici o educație alimentară corectă. De aceea, am și creat mai multe instrumente care vin în ajutorul părinților, cum ar fi NutriPorția și acum cartea de rețete sănătoase și ușor de gătit alături de cei mici. Ne dorim ca această carte să fie un ghid pentru părinții din România și să-i ajute să facă alegeri sănătoase pentru copiii lor.”

Nicoleta Tupiță Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestlé România

Descoperă Cartea de rețete sănătoase Nestlé for Healthier Kids

Răsfoiește cartea

Nicoleta Tupiță, Nutriționist – Dietetician Nutrition Health and Wellness Manager, Nestlé România, ne sfătuiește ca pentru o nutriție echilibrată la orice vârstă să ținem cont de 3 elemente fundamentale: varietate, aport caloric adecvat și o distribuție corectă a macronutrienților în meniul zilnic. După vârsta de 1 an, copiii pot participa la mesele în familie, pot să mănânce la aceeași masă împreună cu părinții. Astfel, copiii dobândesc o relație sănătoasă cu mâncarea, iar părinții trebuie să le fie exemplu. Nevoile nutriționale ale copiilor variază mult în funcție de vârsta acestora și stadiul de dezvoltare. Creșterea accelerată a copiilor în primii ani de viață trebuie susținută cu o alimentație adecvată atât caloric, cât și nutritiv. Având în vedere că nevoile copiilor evoluează o dată cu ei, urmând câțiva pași simpli, se poate stabili un plan nutrițional adaptat vârstei: evaluarea statusului nutrițional, stabilirea necesarului caloric în funcție de vârstă, asigurarea varietății în alimentație și stabilirea porțiilor.

Să mănânci sănătos nu este costisitor

Să mâncăm sănătos este chiar mai ieftin și nu exagerez când fac această afirmație. A mânca sănătos nu înseamnă a mânca doar chia, quinoa, broccoli, avocado, rodie, goji sau alte alimente mai „exotice” pentru climatul nostru. Este mai sănătos să mâncăm alimente produse local, specifice locurilor în care trăim. Pentru România, o dietă sănătoasă înseamnă să includem fructe și legume locale, ideal cumpărate din piață, fasole boabe, mazăre boabe, să mâncăm lactate degresate, ouă, carne slabă de pasăre, porc, nuci și alune de pădure, ciuperci și hribi culese local. Prin urmare, merele românești sunt mai sănătoase decât un mango de import, varză cultivată local este mai sănătoasă decât broccoli, nucile sunt mai sănătoase decât caju sau fistic, spanacul este mai bun pentru români decât kale etc. 

Ingredientul secret al alimentației copiilor

Ingredientul secret al alimentației copiilor este exemplul părinților și familiei. Dacă în familie se mănâncă sănătos, într-o atmosferă linistită și plină de dragoste, copiii vor mânca și ei sănătos. O relație sănătoasă cu mâncarea trebuie dezvoltată din copilărie. Copiii nu trebuie să privească mâncarea ca pe un inamic, trebuie să mănânce cu plăcere, dar să știe cum să facă alegerile corecte și care sunt cantitățile potrivite.

Listă de cumpărături esențiale unui stil de viață sănătos 

Lista de cumpărături a unei familii cu copii ar trebui să includă: multe fructe și legume de sezon și de la producători locali, pâine integrală, cereale integrale de mic dejun, paste din faină integrală, orez, mazăre verde, năut, fasole sau alte leguminoase, iaurt parțial degresat, brânză de vaci/cottage cu 2% grasime, lapte de vacă sau vegetal neîndulcit, ouă, peste, carne slabă de pasăre și puțin mușchiuleț de porc, o cantitate mică de nuci și semințe, uleiuri vegetale (ideal ulei de măsline), ierburi aromatice proaspete sau uscare, lămâie pentru așezonarea salatelor, ciocolată sau ingrediente pentru a pregăti ceva dulce în casa. Toate aceste alimente asigură varietate și un aport de nutrienți din toate grupele alimentare principale. 

Corelația dintre alimentație și performanțele școlare

Studiile2,3,4 arată că există o corelația între alimentație și performanțele școlare, ținând cont de rolul nutriției în dezvoltarea creierului la începutul vieții, dar și a funcțiilor cognitive. Astfel, unele deficiențe nutriționale pot afecta capacitatea de concentrare și de memorare a copiilor. Fierul, vitaminele B1, B2, B3, B6, B8, B12, acidul folic, cuprul, iodul, magneziul, potasiul, vitamina C, acizii grași omega 3 sunt nutrienții cu roluri în funcționarea sistemului nervos5. Părinții trebuie să se asigure ca toți acești nutrienți sunt prezenți zilnic în alimentația copiilor. Majoritatea acestor nutrienți sunt asigurați de o dietă variată, care corespunde necesarului energetic al copiilor, aceștia având nevoie de energie pentru a se putea concentra la școală. Micul dejun este prima masă a zilei și trebuie să conțină cereale integrale, fructe, proteine din lactate sau ouă și grăsimi sănătoase din nuci, pește sau ulei de măsline. La fel de echilibrate trebuie să fie și prânzul și cina.  Jumătate din farfuria copiilor trebuie să fie umplută cu legume, un sfert cu alimente bogate în proteine (carne, pește, ouă, lactate sau leguminoase) și un sfert cu alimente bogate în carbohidrați (cereale, pâine, paste, orez, cartofi).

Surse de informație:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468747/ 
2 https://www.who.int/bulletin/volumes/94/3/15-161315/en/
3 https://www.researchgate.net/publication/338412821_Diet_a_factor_for_academic_performance_in_school-aged_children_systematic_review_of_recent_studies
4 https://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/overview_en
5 https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search