Cartea de rețete sănătoase NESTLÉ FOR HEALTHIER KIDS
Cartea de Rețete Nestlé for Healthier Kids, realizată cu aportul mai multor părinți și chefi, își propune să ne arate cât de ușor putem pregăti mâncăruri echilibrate nutrițional alături de copiii noștri, implicându-i în tot procesul, de la achiziționarea ingredientelor până la spălatul vaselor după masă. Cartea de Rețete Nestlé for Healthier Kids cuprinde rețetele chefilor și food bloggerilor Chef Sorin Bontea, Chef Ștefan Popescu, Greta Apostol și Larisa Sferle, care sunt la rândul lor și părinți, rețetele unor părinți din comunitățile lor, precum și 56 de rețete ale comunității de părinți din mișcarea națională ,,Și eu trăiesc sănătos! – SETS”, program inclus sub umbrela Inițiativei Nestlé for Healthier Kids. Fiecare rețetă este bine structurată și ușor de urmat chiar și de către cei care au mai puțină experință în bucătărie, are valorile și recomandările nutriționale. Toate rețetele din carte sunt extrem de valoroase pentru faptul că sunt simple, tradiționale și ușor de gătit cu ingrediente locale, sunt echilibrate respectând toate categoriile de nutrienți (carbohidrați, grăsimi, proteine), și sunt realizate de către părinți români pentru gusturi românești.
Nicoleta Tupiță, Nutriționist – Dietetician Nutrition Health and Wellness Manager, Nestlé România, ne sfătuiește ca pentru o nutriție echilibrată la orice vârstă să ținem cont de 3 elemente fundamentale: varietate, aport caloric adecvat și o distribuție corectă a macronutrienților în meniul zilnic. După vârsta de 1 an, copiii pot participa la mesele în familie, pot să mănânce la aceeași masă împreună cu părinții. Astfel, copiii dobândesc o relație sănătoasă cu mâncarea, iar părinții trebuie să le fie exemplu. Nevoile nutriționale ale copiilor variază mult în funcție de vârsta acestora și stadiul de dezvoltare. Creșterea accelerată a copiilor în primii ani de viață trebuie susținută cu o alimentație adecvată atât caloric, cât și nutritiv. Având în vedere că nevoile copiilor evoluează o dată cu ei, urmând câțiva pași simpli, se poate stabili un plan nutrițional adaptat vârstei: evaluarea statusului nutrițional, stabilirea necesarului caloric în funcție de vârstă, asigurarea varietății în alimentație și stabilirea porțiilor.
Să mănânci sănătos nu este costisitor
Să mâncăm sănătos este chiar mai ieftin și nu exagerez când fac această afirmație. A mânca sănătos nu înseamnă a mânca doar chia, quinoa, broccoli, avocado, rodie, goji sau alte alimente mai „exotice” pentru climatul nostru. Este mai sănătos să mâncăm alimente produse local, specifice locurilor în care trăim. Pentru România, o dietă sănătoasă înseamnă să includem fructe și legume locale, ideal cumpărate din piață, fasole boabe, mazăre boabe, să mâncăm lactate degresate, ouă, carne slabă de pasăre, porc, nuci și alune de pădure, ciuperci și hribi culese local. Prin urmare, merele românești sunt mai sănătoase decât un mango de import, varză cultivată local este mai sănătoasă decât broccoli, nucile sunt mai sănătoase decât caju sau fistic, spanacul este mai bun pentru români decât kale etc.
Ingredientul secret al alimentației copiilor
Ingredientul secret al alimentației copiilor este exemplul părinților și familiei. Dacă în familie se mănâncă sănătos, într-o atmosferă linistită și plină de dragoste, copiii vor mânca și ei sănătos. O relație sănătoasă cu mâncarea trebuie dezvoltată din copilărie. Copiii nu trebuie să privească mâncarea ca pe un inamic, trebuie să mănânce cu plăcere, dar să știe cum să facă alegerile corecte și care sunt cantitățile potrivite.
Listă de cumpărături esențiale unui stil de viață sănătos
Lista de cumpărături a unei familii cu copii ar trebui să includă: multe fructe și legume de sezon și de la producători locali, pâine integrală, cereale integrale de mic dejun, paste din faină integrală, orez, mazăre verde, năut, fasole sau alte leguminoase, iaurt parțial degresat, brânză de vaci/cottage cu 2% grasime, lapte de vacă sau vegetal neîndulcit, ouă, peste, carne slabă de pasăre și puțin mușchiuleț de porc, o cantitate mică de nuci și semințe, uleiuri vegetale (ideal ulei de măsline), ierburi aromatice proaspete sau uscare, lămâie pentru așezonarea salatelor, ciocolată sau ingrediente pentru a pregăti ceva dulce în casa. Toate aceste alimente asigură varietate și un aport de nutrienți din toate grupele alimentare principale.
Corelația dintre alimentație și performanțele școlare
Studiile2,3,4 arată că există o corelația între alimentație și performanțele școlare, ținând cont de rolul nutriției în dezvoltarea creierului la începutul vieții, dar și a funcțiilor cognitive. Astfel, unele deficiențe nutriționale pot afecta capacitatea de concentrare și de memorare a copiilor. Fierul, vitaminele B1, B2, B3, B6, B8, B12, acidul folic, cuprul, iodul, magneziul, potasiul, vitamina C, acizii grași omega 3 sunt nutrienții cu roluri în funcționarea sistemului nervos5. Părinții trebuie să se asigure ca toți acești nutrienți sunt prezenți zilnic în alimentația copiilor. Majoritatea acestor nutrienți sunt asigurați de o dietă variată, care corespunde necesarului energetic al copiilor, aceștia având nevoie de energie pentru a se putea concentra la școală. Micul dejun este prima masă a zilei și trebuie să conțină cereale integrale, fructe, proteine din lactate sau ouă și grăsimi sănătoase din nuci, pește sau ulei de măsline. La fel de echilibrate trebuie să fie și prânzul și cina. Jumătate din farfuria copiilor trebuie să fie umplută cu legume, un sfert cu alimente bogate în proteine (carne, pește, ouă, lactate sau leguminoase) și un sfert cu alimente bogate în carbohidrați (cereale, pâine, paste, orez, cartofi).
Surse de informație:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468747/
2 https://www.who.int/bulletin/volumes/94/3/15-161315/en/
3 https://www.researchgate.net/publication/338412821_Diet_a_factor_for_academic_performance_in_school-aged_children_systematic_review_of_recent_studies
4 https://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/overview_en
5 https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search