Sort by

Nutritie la caini

 

Pentru a-l ajuta sa aiba o viata activa si sanatoasa, regimul alimentar al cainelui trebuie sa ofere echilibrul optim al celor sase grupe majore de nutrienti: proteine, grasimi si uleiuri, minerale, vitamine, carbohidrati si apa. Cu exceptia cazului in care cateaua este gestanta sau alapteaza, nu exista niciun motiv pentru a tulbura acest echilibru din primele zile ale stadiului de adult si pana la stadiul de senior (dupa varsta de 7 ani).

Cainii au nevoi nutritionale diferite fata de oameni. Este cunoscut faptul ca oamenilor le este recomandat sa consume fructe si legume proaspete pentru a obtine vitamina C, dar in cazul cainilor bacteriile din stomacul acestora produc o cantitate suficienta  de vitamina C, astfel ca nu mai au nevoie de aceasta in hrana. De asemenea cainii pot trai si fara carbohidrati, dar ei nu sunt carnivori adevarati si nu pot trai doar cu carne. Pentru a obtine echilibrul ideal, cainii trebuie sa consume carne, cereale si legume.

Toate tipurile de hrana de calitate produsa special pentru caini au fost atent formulate pentru a oferi echilibrul optim de nutrienti de care acestia au nevoie, dar si un gust foarte bun. In pofida tentatiei, adaugarea de hrana umana si de resturi la o hrana echilibrata din punct de vedere nutritional nu aduce nici un beneficiu cainelui si deseori va afecta echilibrul nutritional.

 

Proteinele

Proteinele, compuse din aminoacizi, reprezinta un nutrient fundamental. Proteinele (cum ar fi cele din carnea de vita si de pui) oferite prin hrana cainelui sunt responsabile de eliberarea energiei si de formarea muschilor, pielii, blanii, anticorpilor, enzimelor, cheagurilor de sange, hemoglobinei si hormonilor.

 

Grasimile

Grasimile si uleiurile furnizeaza „combustibilul” de care cainii au nevoie pentru a fi activi – oferind de 2 ori mai multa energie decat proteinele si carbohidratii. Grasimile si acizii grasi sunt o sursa de vitamine si sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii pielii, blanii si a sistemului imunitar. Grasimile sunt de asemenea importante in imbunatatirea gustului si a digestibilitatii.

 

Carbohidratii

Carbohidratii comuni, cum sunt cerealele, orezul si pastele sunt o sursa excelenta de energie. Fibrele de asemenea ajuta procesul digestiv.

 

Mineralele

Mineralele, cum ar fi calciul sau fosforul, sunt esentiale pentru a avea dinti si oase puternice, pentru dezvoltarea celulelor si a tesuturilor, pentru mentinerea echilibrului umoral si pentru procesele metabolice. Mineralele trebuie oferite intr-o proportie optima, deoarece un mineral in exces poate conduce la un deficit al altui mineral.

 

Vitaminele

Vitaminele sunt necesare in cantitati reduse pentru a ajuta la sustinerea cresterii, la mentinerea sanatoasa a pielii si a blanii si la sustinerea sistemul imunitar. O cantitate prea mare din anumite tipuri de vitamine poate dauna si in acelasi timp o deficienta poate cauza probleme. Vitaminele liposolubile (A,D,E si K) sunt depozitate in tesuturile grase ale cainelui, iar vitaminele hidrosolubile (complexul vitaminic B si vitamina C) sunt eliminate prin urina. Spre deosebire de oameni, cainii nu au nevoie de vitamina C sub forma de supliment nutritiv.

 

Apa

Apa este un element vital pentru toate fiintele vii, cainii nefacand exceptie. Cantitatea de apa necesara cainilor depinde de o serie de factori cum ar fi temperatura aerului, starea vremii, nivelul de activitate al cainelui si de tipul de hrana consumat (umeda sau uscata). Aceasta regleaza temperatura corpului, reprezinta un mijloc de transport al nutrientilor in interiorul corpului si un mijloc pentru eliminarea substantelor reziduale. Asigura-te ca apa proaspata si curata este in permanenta la dispozitia companionului tau.

 

Alimentatia interzisa

Trebuie sa ai deosebita grija daca prepari hrana cainelui din resturi sau carne special achizitionata. Deseori acest tip de alimentatie este foarte bogata in carne si nu contine destui nutrienti si minerale esentiale, cum ar fi calciul. Unele alimente destinate oamenilor, cum ar fi rubarba, soia, ceapa, spanacul, radacina de sfecla de zahar, fasolea sunt otravitoare pentru caini. Ciocolata poate fi extrem de daunatoare si nu trebuie sa fie oferita cainilor. 85g de ciocolata pot ucide un animal de talie medie!

 

Suplimente alimentare

Acestea nu sunt necesare in cazul unui caine dezvoltat normal si sanatos, hranit in mod complet si echilibrat. Factori precum resturile de la masa, lipsa de miscare si anumite stari medicale pot genera nevoi nutritionale speciale.

 

Unii proprietari de caini considera ca trebuie sa ofere mai mult calciu femelelor gestante sau care alapteaza si puilor. Desi este adevarat ca in aceste conditii sunt necesare mai multe minerale, acestea ar trebui sa fie obtinute printr-o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional si de inalta calitate. Excesul poate conduce la deformarea scheletului si la alte probleme de sanatate. Hrana special formulata pentru juniori va oferi femelei gestante sau care alapteaza necesarul de care are nevoie.