Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Istoricul cafelei

 

Majoritatea lucrurilor care ne inconjoara au o legenda privind originea lor. Legenda originii cafelei este legata de Kaldi, un pastor de capre, care a trait an Etiopia an urma cu mai mult de 1000 de ani. El a observat comportamentul ciudat al caprelor dupa ce acestea se hraneau din tufele de cafea. Kaldi a spus povestea unor calugari, iar acestia au obtinut o bautura din boabele de cafea care ii ajuta sa stea treji toata noaptea. Bautura a devenit cunoscuta sub numele de ‘kahweh’, termen Arab pentru ‘revigorant’. 

Dincolo de legenda, descoperirea cafelei a dus la cultivarea sa comerciala, care este atestata  pentru prima oara an secolul al XV-lea in Etiopia, unde cafeaua creste salbatic. Consumul de cafea s-a raspandit in Yemen, Egipt, Siria si Turcia. Cafeaua era cunoscuta sub denumirea de ’vinul Arabiei’, aparent datorita faptului ca musulmanii care nu aveau  voie sa consume vin foloseau cafeaua ca si substitut datorita efectului ei stimulator. 

Obiceiul de a bea cafea s-a raspandit rapid si in 1615 ajungea in Venetia primul transport pe mare din Turcia. In secolul al 17-lea, existau deja in Europa numeroase cafenele. Din Marea Britanie si alte tari europene, cafeaua a fost dusa in Virginia, America. 


ISTORIA NESCAFÉ 

Compania Nestlé a fost abordata de un reprezentant al Institutului Brazilian de Cafea, care cauta o modalitate de a pastra surplusurile enorme de cafea verde. La acel moment, o parte din recolta se distrugea pentru a preveni prabusirea pretului deja scazut al cafelei.


Institutul a solicitat ca Nestlé sa produca niste cuburi de cafea care sa retina aroma cafelei si sa fie in acelasi timp solubile in apa.


O alta intentie a Institutului Brazilian era sa beneficieze de forta de vanzare a companiei Nestlé si sa sporeasca cererea pentru acest produs prin activitati de marketing.
Nestlé a acceptat provocarea intr-un laborator din Elvetia, condus de domnul Max Morgenthaler. Dupa sapte ani de cerecetare, rezultatele dorite au fost obtinute in primavara anului 1937.



1938 - s-a nascut NESCAFÉ

NESCAFÉ, derivat din numele companiei NESTLÉ si CAFE, a fost produs pentru prima oara in Orbe la aproximativ 50 kilometri de Nord Vest de Vevey.
NESCAFÉ a fost introdus oficial in Elvetia, la 1 Aprilie 1938, sub forma de pudra – nu cuburi cum s-a solicitat initial si a fost ambalat in cutii. La acel moment problema delicata a conservarii aromei de cafea a putut fi solutionata numai prin adaos de carbohidrati.

1939

Nestlé a reusit sa infiinteze un centru de productie NESCAFÉ in Franta, apoi in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

1939 - 1945

Pe timp de razboi, nevoile armatei aveau prioritate, iar NESCAFÉ a devenit un produs obisnuit pe listele de cumparare ale agentiilor guvernamentale, in special in Statele Unite. 
Datorita intrebuintarii sale de catre armata, NESCAFÉ a devenit o bautura de prima necesitate in Europa. Spre sfarsitul anilor 40, centre de productie fusesera infiintate in Elvetia, Statele Unite, Franta, Africa de Sud, Argentina si Mexico. Consumul deja se raspandise la nivel mondial.
Americanii au introdus cafeaua in Japonia, care ulterior a devenit una dintre cele mai mari piete de desfacere pentru NESCAFÉ.

1952

O realizare spectaculoasa: pentru prima oara, NESCAFÉ a fost produs fara carbohidrati. Din acest moment se produce 100% din cafea pura. 


1965

Nestlé a inventat tehnologia freeze dryed, permitand imbunatatirea calitatii cafelei solubile. Cu aceasta ocazie Nestlé a segmentat pe vertical piata prin lansarea produsului NESCAFÉ Gold (si TASTER’S CHOICE in Statele Unite) la un pret superior, in paralel cu mentinerea brandului pudra la pret de mijloc.

1967

Procesul de ‘aglomerare’ este dezvoltat pentru produsele spray-dried. Prin urmare, NESCAFÉ se prezinta in granule atractive si cu grad sporit de solubilitate.

1970 - 1980

Pentru a veni in intampinarea cererii consumatorilor pentru o mare diversitate de gusturi, s-a trecut la segmentarea orizontala prin oferirea de amestecuri cu grade variate de prajire, intr-o gama completa NESCAFÉ: de la variante foarte aromate si delicate la variante tari cu gust intens de cafea prajita. Mai tarziu, la inceputul anilor 1980, NESCAFÉ a inceput sa se extinda in retete precum cappuccino, cafea cu lapte, bauturi ready to drink.