Cartea de rețete cu Chef Ștefan Popescu
În România, cifrele arată că 1 din 4 copii sunt supraponderali sau obezi. Statisticile sunt îngrijorătoare peste tot în lume și este bine știut că obezitatea este o boală, nu este doar o problemă de aspect fizic. 60% dintre copiii care sunt supraponderali înainte de pubertate, vor fi supraponderali sau obezi și la vârstă adultă. Părinții trebuie să fie conștienți și să încerce să își schimbe și ei stilul de viață. Un copil învață din exemplele văzute în familie. În cazul în care problema de greutate este cauzată de factorii din mediul extern, aceștia trebuie identificați și părinții trebuie să facă mai multă educație pentru un stil de viață sănătos cu acei copii. Copiii nu trebuie crescuți izolați de societate pentru a-i feri de influențele negative, ci trebuie învățați cum să facă față acestor influențe și să ia deciziile corecte pentru sănătatea lor.
Nutriția echilibrată pentru orice vârstă înseamnă 3 lucruri: varietate, aport caloric adecvat și un raport corect al macronutrienților în meniul zilnic. Macronutrienții sunt carbohidrații (li se mai spune și glucide), proteinele și lipidele (sau grăsimi). La copii, un aspect important este adaptarea aportului caloric în funcție de vârstă și dezvoltarea fizică. Părinții trebuie să știe că după perioada de diversificare și chiar în timpul acesteia, undeva după vârsta de 1 an, copiii trebuie să participe la mesele în familie. Mesele unei familii cu copii trebuie să fie echilibrate. În cazul copiilor, părinții trebuie să fie atenți la consumul de vitamine și minerale, mai ales fier, calciu și vitamina D, dar și de lipide și proteine. Proteinele sunt esențiale în procesul de creștere. De asemenea, copiii pot consuma puțin mai multe grăsimi decât adulții, dar acestea să provină din surse sănătoase, cum sunt uleiul de măsline, avocado, peștele sau alte surse de omega-3, nucile și semințele. Recomandarea de consum de lipide puțin mai crescut nu trebuie înțeleasă greșit, nu înseamnă că le putem da copiilor mai mult unt, carne grasă sau alte grăsimi nesănătoase.
Cartea de Rețete Nestlé își propune să ne arate cât de ușor se pot pregăti mâncăruri echilibrate nutrițional alături de copiii noștri, implicându-i în tot procesul, de la achiziționarea ingredentelor până la spălatul vaselor după masă. Cartea cuprinde rețetele lui Chef Ștefan Popescu, dar și rețetele brandurilor noastre. Fiecare rețetă este bine structurată și ușor de urmat chiar și de către cei care au mai puțină experință în bucătărie, are valorile și recomandările nutriționale.