Planul Nestlé EMENA pentru emisii nete zero până în 2050

Schimbările climatice prezintă un risc imens pentru viitorul alimentelor. În același timp, producția și consumul de alimente reprezintă o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră (GES). Prin urmare, Nestlé își va reduce la jumătate emisiile de GES până în 2030, pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050. Emisii nete zero înseamnă reducerea drastică a emisiilor de GES de-a lungul întregului lanț alimentar, Farm-to-fork, împreună cu implementarea de proiecte de stocare a dioxidului de carbon în sol și prin plantări de copaci.
emisii nete zero EMENA

Trecerea la agricultura regenerativă
Peste două treimi din emisiile Nestlé provin din producția de ingrediente agricole pe care le folosește. Compania obține aceste ingrediente de la 500.000 de ferme cu care lucrează direct și alte 4,5 milioane de ferme implicate prin intermediul furnizorilor din întreaga lume. Pentru a combate emisiile agricole, Nestlé va transforma împreună cu partenerii săi modul de producție a alimentelor. Practicile agricole intensive vor fi transformate în agricultură regenerativă, în beneficiul naturii și în vederea asigurării unui venit decent fermierilor. O atenție deosebită este acordată sprijinirii generației tinere care lucrează în agricultură.

Soluri sănătoase
O treime din suprafața solului la nivel mondial este deja degradată prin practicile agricole curente. Pentru a opri această tendință, Nestlé susține și recompensează fermierii pentru utilizarea unor cantități cât mai mici de pesticide și aplică tehnici, precum: acoperirea permanentă a solului, rotația culturilor și prelucrarea redusă a solului. Acest lucru va ajuta la captarea unei cantități mai mari de carbon și apă în pământ, și la crearea de soluri mai sănătoase. Nestlé a inițiat deja astfel de programe în Franța și Marea Britanie și le va extinde în toată regiunea, începând cu Italia și Ungaria. În următorii cinci ani, compania va obține 20% din ingredientele sale cheie din agricultura regenerativă, și 50% până în 2030.

Aprovizionare durabilă cu cacao și cafea
Cacao și cafea sunt două ingrediente cheie pe care Nestlé le folosește în multe dintre produsele sale din regiune. Până în 2025, 100% din cacaua și cafeaua utilizate de Nestlé vor fi obținute în mod sustenabil. Pentru aceasta, Nestlé cooperează cu fermierii pentru eliminarea despăduririlor și lansează un plan ambițios de reîmpădurire. În 2020, compania a lansat un parteneriat public-privat pentru conservarea și restaurarea pădurii Cavally, unul dintre ultimele puncte fierbinți rămase în biodiversitate din Coasta de Fildeș. Pentru compensarea cantității de gaze cu efect de seră până la emisii nete zero, compania s-a angajat să planteze în fiecare an cel puțin 20 de milioane de copaci până în 2030, în zonele din care obține ingrediente.

Regândirea metodelor de producție și transport
Până în 2025, Nestlé va utiliza energie electrică 100% verde în toate cele 800 de fabrici și birouri internaționale. Deja peste 80 de fabrici din cele 129 din zona EMENA folosesc exclusiv energie verde, iar investiții în hub-uri logistice din UK, Franța și Italia împreună cu tranziția, acolo unde este posibil, la mijloace alternative de transport (spre exemplu trenurile franceze tractate de locomotive electrice) fac posibilă reducerea semnificativă a gazelor cu efect de seră.

Promovarea produselor sustenabile în rândul consumatorilor
Un loc deosebit în portofoliul Nestlé global este ocupat de produsele sustenabile, oferind consumatorilor interesați de produse sănătoare, ecologice sau prietenoase cu mediul o alternativă care nu compromite gustul și savoarea. Cel mai recent exemplu este reprezentant de oferta vastă de alimente și  băuturi pe bază de plante.

Unele dintre mărcile noastre de top vor avea în curând o amprentă de carbon neutră: Garden Gourmet, S.Pellegrino, Perrier, Acqua Panna, Vittel, Nespresso, toate până în 2022. Brandurile cu amprentă de carbon neutră ale Nestlé respectă standardele internaționale stabilite care evaluează impactul asupra mediului pe parcursul întregului ciclu de viață al produsului.

Pe plan local, Nestlé România își va accelera demersurile deja începute în anii anteriori, de la reducerea constantă a cantității de gaze cu efect de seră, apă, deșeuri, la tranziția către energie electrică verde în proporție de 100% în anii următori, jucând în același timp un rol cheie în procesul de adoptare a unor practici sustenabile pe plan național.

În cadrul proiectului POPAS 2020, Nestlé România a lansat primul studiu de biodiversitate pentru Parcul Național Cozia, concentrându-se pe arealele ecologizate în 2019, când 500 de voluntari au colectat peste 40 de tone de deșeuri, trimise către reciclare sau valorificare. De asemenea, a avut loc și o acțiune de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, care vor neutraliza în total peste 200.000 de tone de dioxid de carbon până în 2050. Puieții, plantați pe o suprafață de 20 hectare, vor ajuta la extindera arealului de hrănire pentru albine, favorizarea polenizării speciilor autohtone, precum și remedierea vegetativă a solului în anumite zone din parc. Puieții de salcâm au fost aleși special atât pentru a răspunde necesităților solului din zonele vizate, care au nevoie de remediere vegetativă, dar și pentru sprijinirea activității melifere din zonă, apicultorii putându-și dezvolta afacerile cu circa 80 de familii de albine care vor produce pentru comunitatea locală peste 35 de tone de miere până în 2050.

Indicatorii de sustenabilitate pentru România arată o scădere de 88% a consumului de apă începând cu 2011, o scădere de 85% în ceea ce privește cantitatea de deșeuri și o scădere de 72% în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, urmând să lucrăm în continuare îndeaproape cu partenerii locali pentru extinderea acestor practici.

Nestlé va investi la nivel global 3,2 miliarde CHF în următorii cinci ani pentru a accelera activitatea pentru emisii nete zero, inclusiv 1,2 miliarde CHF pentru a declanșa agricultura regenerativă pe întregul lanț de aprovizionare, de la fermă la consumator (Farm-to-fork).

Despre Nestlé
Inițiativele globale Nestlé:

În 2017, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu.

Nestlé for Healthier Kids
Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. în România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela programului „Și eu trăiesc sănătos - SETS”, inițiat de Fundația Prais.

Nestlé needs YOUth
Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.

Nestlé for a Waste Free World
Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.