Sort by
Sort by

Nestlé aduce pe piața din România Resource - alimente recomandate pentru regimul dietetic al malnutriției la pacienții oncologici

Gama Resource
Înapoi la comunicatele de presă

București, 12 decembrie 2022. Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, prin Divizia Nestlé Health Science, aduce pe piața din România gama Resource, o dietă polimerică, nutrițională completă recomandată  pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție în afecțiunile oncologice, în tratamentul afecțiunilor oncologice sau asociat cu alte afecțiuni pentru adulți și copii, începând cu vârsta de 3 ani. Malnutriția este o problemă majoră de sănătate în întreaga lume. În Europa, aproximativ 33 de milioane de oameni prezintă risc de malnutriție, adică 1 din 4 pacienții din spitale, 1 din 3 pacienți îngrijiți la domiciliu sau 1 din 3 vârstnici care trăiesc independent. 

Cauzele malnutriției sunt diverse, de la aport inadecvat, reducerea absorbției la nivel intestinal sau boli acute sau cronice, însă în centrul problemei stă malnutriția asociată bolilor și/sau tratamentelor. Până la 80% dintre pacienții oncologici prezintă simptome gastrointestinale în timpul chimioterapiei. De asemenea, malnutriția este asociată cu o morbiditate crescută în bolile acute și cronice, cu o calitate mai slabă a vieții și cu creșterea utilizării resurselor din sistemul de sănătate publică.

Peste 50% dintre pacienții cu anumite tipuri de cancer sunt afectați de malnutriție, 50% prezintă scădere în greutate la diagnosticare și până la 45% suferă de pierdere severă în greutate (>10%) în timpul evoluției bolii. Tipurile de cancer cu cea mai mare prevalență a malnutriției sunt: ale tubului digestiv superior – 49,5%, cap și gât – 45,6%, plămâni – 40,2%, hematologie – 34,2%, ginecologice – 32%, colo-rectal – 31,2%, de sân – 18,3% [1]. 80% dintre pacienții cu cancer din sfera digestivă superioară au prezentat deja un anumit grad de scădere în greutate la diagnosticare [2].

Un studiu realizat pe un număr de 4.500 pacienți a arătat că între 25% - 50% dintre pacienții spitalizați sunt malnutriți și alți 25% prezintă risc de malnutriție. Riscul de malnutriție este mai ridicat în rândul pacienților vârstnici. Costul asociat îngrijirii unui pacient malnutrit poate reprezenta până la 20% din costul total cu un pacient (aflat într-un centru de îngrijire permanentă).

În România sunt diagnosticați aproximativ 95.000 pacienții oncologici pe an [3]. Mulți dintre aceștia prezintă semne de subnutriție la momentul diagnosticării, ceea ce duce la reacții adverse sau mai severe la tratament. Spre exemplu, pe lângă stare de vomă, dureri de oase, pot să aibă o scădere excesivă în greutate în urma citostaticelor. Malnutriția și pierderea în greutate duc la un răspuns redus la tratamentul oncologic și la scăderea calității vieții.

„În urma experienței mele, am observat că scăderea involuntară în greutate este problema legată de nutriție, cel mai des întâlnită la pacientul oncologic și cel mai greu de rezolvat. Malnutriţia pacientului cu cancer nu este doar o scădere în greutate sub nivelul considerat normal de kilograme. Scăderea în greutate la pacientul cu cancer se combină cu scăderea masei musculare şi cu modificări metabolice ce pot fi influenţate de boală și de tratament și uneori poate să nu fie complet reversibilă. Pentru a vedea amploarea problemei la nivelul țării noastre, în 2021 am realizat un studiu, despre problemele pacientului oncologic din România, în care 1.040 de pacienți, din toate județele, au răspuns la un chestionar despre accesul la suport nutrițional pe perioada tratamentului. Astfel am putut observa că 79% dintre aceștia au avut probleme nutriționale și mai mult de jumătate au pierdut din greutate, fără voia lor.

Dacă vrem să avem cea mai bună abordare, atunci trebuie să intervenim pentru a preveni apariția problemei și să ajutăm pacientul, la care scăderea involuntară în greutate apare, să nu scadă pe perioada tratamentului mai mult de 5% din greutatea sa corporală totală. De aceea, pacientul oncologic trebuie să primească consiliere nutrițională pentru a-și atinge necesarul caloric și proteic și, atunci când este necesar, trebuie să fie ghidat și spre corecta alegerea alimentelor dietetice lichide speciale cu aport caloric și proteic crescut și ușor de înghițit sau mai departe, spre nutriție enterală sau parenterală”, declară Dr. Irina Mateieș, medic primar medicină de familie și nutriționist-dietetician cu o experiență de peste 8 ani în nutriția pacientului oncologic.

Pentru acești pacienți, o soluție eficientă și non-invazivă în gestionarea malnutriției poate fi reprezentată de suplimentele orale nutriționale. În acest sens, gama Resource, lansată de Divizia Nestlé Health Science, constituie o dietă polimerică, nutrițională completă pentru regimul dietetic al malnutriţiei la pacienții oncologici. Această gamă poate fi folosită ca unică sursă de nutriție sau ca și supliment. Beneficiile suplimentelor orale nutriționale sunt îmbunătățirea calității vieții, a activității și a independenței în special la pacienții vârstnici malnutriți, precum și reducerea cu 56% a complicațiilor și cu 24% a ratei mortalității.[1]

Această gamă are o serie de beneficii pentru pacienții oncologici: o nutriție adecvată stării de sănătate, ca unică sursă de nutriție sau înlocuirea unei mese, având un aport adecvat de vitamine, minerale și alți nutrienți ca de exemplu: vitaminele A, C, E, Seleniu, Zinc, acizi grași polinesaturați și neconținând gluten. În prezent, în România se pot găsi 3 sortimente ale gamei Resource: Resource 2.0 (arome: vanilie, ananas-mango, caise), Resource Protein (căpșune, cacao) și Resource 2.0 cu fibre (cafea).  

Resource 2.0 este o băutură gata preparată, hipercalorică ce nu necesită preparare și care este disponibilă în format de 200 ml cu trei variante de arome (vanilie, ananas-mango, caise). Resource Protein este o dietă lichidă completă, cu aport sporit de proteine, conținut mediu de calorii și două arome (cacao și căpșune), și este indicată pacienților cu malnutriție cu necesar ridicat de proteine. Iar Resource 2.0 +Fibre este o dietă lichidă completă – hipercalorică, cu aport sporit de proteine, îmbogățită cu fibre și este indicată pacienților malnutriți care au nevoie de suplimentare a aportului de fibre.

Despre Nestlé Health Science

Bazată pe decenii de inovație si dedicare, divizia Nestlé Health Science a fost fondată în 2011 de oameni pasionați de puterea nutriției. De la nou-născuți până la seniori, oferim nutriție si hrană acolo unde contează cel mai mult.

Pentru a obține toate acestea, este nevoie de știință. Printr-o cercetare extinsă si valorificarea progreselor științifice, lucrând cu profesioniști in domeniul sănătății și concentrându-ne pe inovație, aducem lumii cele mai noi progrese în nutriție, pentru că suntem devotați consumatorilor, pacienților, personalului medical și aparținătorilor de pretutindeni. Promisiunea noastră către ei este să îi ajutăm să se bucure de viață în fiecare zi.

Nestlé Health Science face parte din compania Nestlé, fiind o divizie la nivel global contribuind major la strategia de nutriție, sănătate și wellness. Acest lucru înseamnă că beneficiem de resursele grupului Nestlé, având în același timp libertatea de a căuta noi oportunități de dezvoltare.

Construim parteneriate noi, investim în companii cu scopuri asemănătoare nouă, le achiziționăm pe cele care ne completează portofoliul global. Sediul nostru central este la Nestlé Research Center in Vers-chez-les- Blancs, Elveția, având totodată sedii la nivelul fiecărei țări în care suntem prezenți.

Despre Nestlé

Inițiativele globale Nestlé:

În 2017, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu. Nestlé își menține poziția de lider global în industria de alimente și băuturi prin portofoliul de produse sănătoase accesibile consumatorilor. Indicele global The Access To Nutrition Initiative (ATNI) evaluează cei mai mari 25 de producători de alimente din lume, concentrându-se pe politicile, practicile și performanțele lor legate de nutriție. Poziția de top conferită Nestlé este recunoașterea angajamentului său permanent față de nutriție și sănătate, precum și angajamentul său de a ajuta la abordarea provocărilor globale ale obezității și subnutriției.

Nestlé for Healthier Kids                       

Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. În România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela programului „Și eu trăiesc sănătos - SETS”, inițiat de Fundația Prais.

Nestlé needs YOUth

Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.

Nestlé for a Waste Free World

Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.

 

[1] Stratton R et al. Prevalence of disease-related malnutrition. In: Stratton RJ, Green CJ, Elia M (Eds), Disease-related malnutrition: An Evidence-based Approach to Treatment. CABI Publishing, Wallingford, Oxon, UK, 2003;35-92.

[2] Muscaritoli M et al. Prevention and treatment of cancer cachexia: New insight into an old problem. Europ J Cancer 2006; 24:31-41.

3https://health.ec.europa.eu/system/files/2022-01/2021_chp_romania_romanian.pdf