Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

FIERUL - parte importanta din reteta sanatatii pentru copii.

Înapoi la comunicatele de presă
Bucuresti

Zilnic auzim la televizor, in presa sau chiar printre prieteni despre diferite probleme de sanatate cauzate de lipsa de vitamine si minerale la care sunt expusi copiii si poate ca de multe ori ne punem intrebarea - Ce e de facut pentru a evita o astfel de situatie?

Nu exista un raspuns standard, cu atat mai mult cu cat copilaria se caracterizeaza printr-un proces de crestere si dezvoltare a organismului deosebit de complex si rapid care nu se mai regaseste in alte perioade ale vietii.  Cu toate acestea, exista un element cheie in cadrul unei astfel de etape, si anume fierul.

In situatia in care nivelul de fier din organism este redus, capacitatea celulelor rosii ale sangelui de a transporta oxigen de la nivelul plamanilor catre celelalte organe si sisteme se reduce semnificativ. Oxigenarea deficitara a tesuturilor organismului are consecinte pe termen mediu si lung, mai ales pentru un organism in plin proces de dezvoltare, afectand buna functionare a acestuia.

De cate ori nu vi s-a intamplat sa il vedeti pe cel mic obosit,  fara pofta de mancare, neatent? Ei bine, in astfel de situatii, trebuie sa va ganditi ca este posibil ca acesta sa sufere de anemie prin deficit de fier, cea mai frecventa problema nutritionala care ii afecteaza pe copiii din Romania. Fierul este un mineral cheie din alimentatie care poate preveni si ajuta in rezolvarea acestei probleme. Campania Nestle si-a propus sa vina in ajutorul parintilor din Romania si sa ofere solutii cat mai simple, care sa-i ajute pe acestia sa asigure aportul adecvat de fier in alimentatia copiilor. Campania ”Impreuna crestem copii puternici” are un mesaj simplu: Nu uita! Fier in fiecare zi! De ce? Pentru ca fierul este mineralul esential in cadrul unei alimentatii echilibrate si adaptate nevoilor celui mic. Fierul  ajuta la imbunatatirea capacitatii de concentrare si atentie si ii poate oferi copilului energia si puterea de care are nevoie pentru a-si desfasura activitatile zilnice.

Rolurile fierului pentru organism:

  • Contribuie la formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei, asigurand astfel transportul oxigenului in organism.
  • Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
  • Contribuie la un metabolism energetic normal.
  • Este un nutrient cu rol esential in dezvoltarea normala a functiei cognitive la copii.

Alimentatia, cea mai buna metoda pentru a asigura necesarul zilnic de fier

O alimentatie variata,  care sa contina alimente precum spanac, oua, carne rosie si peste, ii va oferi celui mic aportul de vitamine, fier si alte minerale, necesar varstei si il va ajuta sa se dezvolte armonios. ”Alimentele bogate in fier adauga un plus de echilibru in dezvoltarea organismului si il ajuta sa faca fata provocarilor zilnice. Totodata, cel mic isi va imbunatati performantele scolare, deoarece fierul este unul dintre acele minerale care contribuie la optimizarea capacitatilor cognitive.”, a declarat Nicoleta Tupita, specialist in nutritie, Nestlé Romania.

Ce presupune un meniu echilibrat in nutrienti pentru copii?

Meniu echilibrat în nutrienți

Cum ar arata un meniu bogat in fier pentru un copil cu varsta cuprinsa intre
6 si 12 ani?

  1. Mic-dejun
    1 pahar de lapte cu Nesquik Opti-Start sau o portie de cereale Nesquik cu lapte (30g cereale + 125 ml lapte)
    10 migdale crude
    1 mar mic
  2. Gustare 1 - 3 smochine deshidratate
  3. Pranz
    1 bucata de piept de curcan gatit la cuptor
    Orez brun gatit
    Sote de morcovi cu menta si seminte de dovleac
    1 pahar suc de portocale
  4. Gustare 2 - O banana
  5. Cina
    Salata verde cu sardine, ciuperci, naut si mazare verde
    1 felie de paine integrala
    1 iaurt semi-degresat

O alimentatie echilibrata, completata de un aport de lichide de 1,5-2L pe zi, precum si activitate fizica zilnica sunt parti importante ale unui stil de viata sanatos.

Impreuna crestem copii puternici!

Articole pe aceeaşi temă: