Sort by
Sort by

Prevenirea obezității infantile prin informare și educare | Nestlé

Înapoi la comunicatele de presă

 

Mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos! SETS” inițiată de Fundația PRAIS și Nestlé România ca membru fondator în anul 2011, continuă pentru următorii 3 ani, printr-un rol activ și model de bune practici în cadrul rețelei Epode International Network (EIN) care reunește 34 de programe similare din 23 de țări. Obiectivul proiectului este informarea și educarea tinerei generații, a familiilor, prin promovarea activităților fizice zilnice și sportului, dietei echilibrate, calității somnului, stării de bine în general, integrarea copiilor și adolescenților din categorii sociale vulnerabile fiind o prioritate în cadrul intervențiilor sale la nivelul comunităților.

Pe parcursul celor 7 ani de implementare, echipa Fundației PRAIS a inițiat o serie de studii privind obiceiurile de stil de viaţă ale copiilor. Unul dintre acestea a fost realizat pe un eşantion de 677 de părinţi ai elevilor de clasa I din 30 de şcoli bucureştene. Potrivit studiului, doar 38% dintre acești copii fac mişcare în fiecare zi. 68% mănâncă 3 mese principale pe zi, jumătate obişnuiesc să mănânce şi între mese, iar 2 din 5 copii mănâncă doar în cadrul meselor principale. Cei mici se hidratează bând mai mult de 4 pahare de lichide pe zi. Circa jumătate dintre copiii de clasa I petrec în medie 2 ore pe zi în faţa unui ecran în timpul săptămânii, respectiv 3 ore în week-end, iar o treime petrec mai mult de 4 ore pe zi la final de săptămână.

Timp de 3 ani mișcarea SETS din România a fost parte din proiectul EPHE* la care și-au adus contribuția programe similare din alte 5 ţări: Belgia, Franţa, Olanda, Portugalia, Grecia și Bulgaria. Rezultatele sondajului realizat pe un eșantion reprezentativ de 180 de familii din orașul Otopeni a relevat existența unor diferenţe semnificative între grupurile socio-economice în ceea ce priveşte practicile parentale şi mediul familial: cum ar fi disponibilitatea consumului fructelor şi legumelor pentru copii, monitorizarea timpului petrecut în faţa unui ecran și abilitatea de a reţine reguli.

Existenţa unui ecran în dormitorul copilului sau urmărirea programelor TV în timpul meselor în familie au fost identificate ca factori cu impact asupra stării generale de sănătate. În grupul de familii respondente cu un nivel scăzut de educaţie din România, 71% dintre copiii acestora, respectiv 60% din Bulgaria, şi 74% din Portugalia au un televizor în camera lor.

În studiile cross-countries din care proiectul nostru a făcut parte, s-au evidențiat cauze multiple care pot influența stilul de viață sănătos, starea de bine: situația economică a familiei, nivelul acesteia de educație, tradițiile, localizarea citadină/ rurală, sedentarismul, tipurile de dietă, stresul, nivelul activităților fizice, alături de mulți alți factori generali de sănătate. De aceea, prevenirea obezității infantile se poate face și prin programe solide de informare și educare constantă a familiei. Modificarea percepţiilor şi a comportamentelor umane necesită timp. După monitorizarea timp de trei ani a implementării proiectului nostru a rezultat că odată ce obiceiurile bune au fost încorporate în practica zilnică a familiei, acestea pot fi durabile, cu condiția continuării pe termen lung a procesului de educare”, a declarat Silvia Bucur, Președinte Fundația PRAIS, inițiatoarea proiectului.

În 7 ani, mișcarea națională SETS a fost prezentă în 252 de şcoli din Bucureşti, Timişoara Cluj-Napoca, Ploieşti, Otopeni, Roman. A ajuns la 156.480 de elevi din clasele I-IVși familiile acestora, la 3.000 cadre didactice, 2 milioane public larg. 504 de voluntari studenţi sportivi de la UNEFS au susţinut 459 de lecţii deschise în școli la care au participat peste 27.580 de elevi. 20.624 de elevi s-au înscris voluntar în 448 de Cluburi SETS de Mişcare şi Distracţie create de școlile participante, desfăşurând peste 10.150 de activităţi fizice şi sportive. Din acest an, 3 noi competiții sunt dezvoltate în școli: SETS GymClass - Gimnastică de înviorare în clasă, #SETS FlashMob - Dans în grup, 10 Minute SETS - Alergare Ușoară, care au generat deja o largă participare-a peste 3.000 de elevi și învățători. Pe lângă intervențiile directe în şcoli, mişcarea SETS a dezvoltat portalul de informare publică dedicat părinţilor şi copiilor www.sets.ro, precum și platformele social media FB @miscarea SETS și YouTube.

Totodată, Fundația PRAIS a fost parte a proiectului OPEN** care a avut ca scop sprijinirea mai multor comunități din 16 țări din Europa - copii și adolescenți, să aleagă și apoi să își mențină un stil de viață echilibrat și activ. Alături de proiectul SETS din România, s-au aflat programe din Belgia, Cipru, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Franța, Grecia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania. Monitorizarea timp de 3 ani a implementării metodologiilor EIN, schimburile de bune practici între specialiștii din țările participante au contribuit major la creșterea impactului programului derulat la noi în țară.

Mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos! SETS” este posibilă datorită alianței sale de valori locale și internaționale alcătuită din reprezentanți ai partenerilor instituționali, organizații, universități, consiliul științific, care își aduc contribuția prin expertiza lor, cum ar fi: Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nutriţie şi Boli Metabolice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Federaţia Română de Scrimă, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Inspectoratele Şcolare din Bucureşti, Cluj, Neamţ, Prahova, Timiş. Proiectul este posibil datorită suportului constant acordat de partenerii săi privați, 5 companii membre din cadrul Federaţiei Romalimenta și un mare lanț de retail.

* EPHE - „EPODE pentru promovarea egalităţii în ceea ce priveşte starea de sănătate” 
** OPEN - „Prevenirea obezităţii în cadrul reţelei europene”