Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Istoria Nestlé

Anii de pionerat

Istoria noastra incepe in 1866, o data cu fondarea Companiei de Lapte Condensat Anglo-Elvetiana. Henri Nestlé a dezvoltat un produs alimentar inovator pentru sugari in 1867, iar in 1905 compania fondata de el a fuzionat cu compania anglo-elvetiana, pentru a forma ceea ce este acum cunoscut sub numele de Grupul Nestlé. Pe parcursul acestei perioade, orasele s-au dezvoltat, iar costurile materiilor prime aduse pe cale ferata si cu vaporul s-au redus, stimuland comertul international cu bunuri de larg consum.

Repere

 

1866

Fratii americani Charles si George Page au ajutat la infiintarea Companiei de lapte condensat anglo-elvetiene. Utilizand laptele proaspat care se gasea din abundenta in Elvetia, au aplicat cunostintele dobandite in tara lor in infiintarea primei unitati de productie a laptelui condensat din Europa, in Cham. S-a inceput aprovizionarea oraselor industriale ale Europei cu produsul marca Milkmaid, acesta fiind comercializat pe piata drept o alternativa sigura si avand un termen extins de valabilitate in comparatie cu laptele proaspat.  


 

1867

Fondatorul Nestlé, farmacistul german Henri Nestlé, lanseaza formula "Lactée Farine" ( „faina cu lapte”) in Vevey, Elvetia. Aceasta combina laptele de vaca, faina de grau si zaharul, iar Nestlé dezvolta produsul pentru consumul sugarilor care nu pot fi alaptati la san, pentru a contrabalansa ratele de mortalitate infantila ridicata. In aceasta perioada, se incepe folosirea legendarului logo „Cuibul”. 


1875

Henri Nestlé isi vinde compania si fabrica din Vevey catre trei oameni de afaceri locali. Ei angajeaza chimisti si muncitori calificati pentru a ajuta la extinderea productiei si a vanzarilor.


 

1878

O concurenta acerba se dezvolta intre Nestlé si Compania anglo-elvetiana, atunci cand ambele companii incep sa vanda versiuni rivale de produse originale: lapte condensat si cereale pentru sugari. Ambele firme isi extind vanzarile si productia in strainatate.


 

1882-1902

In 1882, Compania anglo-elvetiana se extinde in SUA, dar moartea lui George Page ii impiedica planurile. In 1902 sunt vandute operatiunile din SUA, ceea ce deschide calea pentru o eventuala fuziune cu Nestlé.


 

1904

Nestlé incepe vanzarea de ciocolata pentru prima data de la preluarea vanzarilor pentru export pentru Peter & Kohler. Henri Nestlé insusi joaca un rol-cheie in dezvoltarea ciocolatei cu lapte din anul 1875, cand furnizeaza lapte condensat vecinului sau din Vevey, Daniel Peter, lapte pe care Peter il foloseste pentru a dezvolta primul produs comercial de acest fel in 1880.

Belle Époque

În 1905, Nestlé şi Compania anglo-elveţianã deţin peste 20 de fabrici și încep să înfiinţeze filiale în strãinãtate pentru a stabili o rețea de vânzări care se întinde în Africa, Asia, America Latină și Australia. Întrucât Primul Război Mondial se apropia, compania beneficia de o perioadã de prosperitate cunoscută sub numele de Belle Epoque sau „Epoca de Aur" și devine o companie de lactate la nivel mondial.

Repere

1905

Compania anglo-elveţianã fuzionează cu Nestlé pentru a forma Nestlé & Compania de lapte anglo-elveţianã (Nestlé&Co.). Compania are două sedii centrale, în Vevey și Cham și va deschide un al treilea birou in Londra, pentru a stimula vânzările pentru export de produse lactate. De-a lungul mai multor ani, compania își extinde gama de produse pentru a include laptele condensat neîndulcit și laptele sterilizat.

Supravietuirea in timpul razboiului

Izbucnirea razboiului, in 1914, conduce la cresterea cererii de lapte condensat si a ciocolatei, dar lipsa de materii prime si restrictiile in ceea ce priveste comertul transfrontalier impiedica dezvoltarea productiei noii companii. Pentru a rezolva aceasta problema, compania achizitioneaza instalatii de procesare in SUA si Australia, iar pana la sfarsitul razboiului detine 40 de fabrici.

Repere

1914

Razboiul izbucneste in toata Europa si perturba productia companiei si, de asemenea, ostilitatile conduc la cresterea cererii de produse lactate Nestlé, sub forma unor contracte guvernamentale importante.


1915

Laptele condensat are un termen extins si este usor de transportat, ceea ce il face popular in randul fortelor armate. De exemplu, in 1915 armata britanica incepe introducerea conservelor de lapte Nestlé in ratiile de urgenta ale soldatilor sai. Cererea crescuta pentru acest produs a determinat productii record ale rafinariilor de lapte ale companiei.


1916

Nestlé&Co. achizitioneaza compania norvegiana de lactate Egron, care a brevetat un procedeu de uscare prin pulverizare pentru producerea de lapte praf – un nou produs in portofoliul companiei.


1917-1918

Penuria de lapte din Elvetia a determinat Nestlé&Co. sa livreze lapte proaspat pentru a sprijini populatia urbana. Pentru a satisface cererea de lapte condensat din natiunile aflate in conflict, compania cumpara rafinarii din SUA si incheie contracte de aprovizionare cu companii australiene, pe care le achizitioneaza ulterior.

Criza si oportunitate

In 1921, scaderea cererii de lapte conservat cauzate de razboi a provocat o criza majora pentru Nestlé&Co. Totusi, compania se redreseasa, insa este zguduita din nou de criza economica din 1929, care reduce drastic puterea de cumparare a consumatorilor. Cu toate acestea, perioada inregistreaza o serie de rezultate pozitive: personalul de management al companiei este profesionalizat, cercetarea este centralizata, iar produse de avangarda, precum cafeaua Nescafé, sunt lansate.

Repere

1921-1922

In 1921, scaderea preturilor si nivelurile ridicate ale stocurilor conduc la prima si singura pierdere financiara inregistrata vreodata pentru Nestlé & Co. Bancherul Louis Dapples se alatura echipei de management in calitate de Manager de Criza si incurajeaza societatea sa numeasca manageri profesionisti pentru prima data. Administratia este centralizata, iar cercetarea este consolidata intr-un laborator din Vevey, Elvetia.


1929

Este preluata cea mai mare companie de ciocolata din Elvetia – Peter-Cailler-Kohler, ale carei origini dateaza din anul 1819, cand Francois Louis Cailler creeaza una dintre primele marci Cailler de ciocolata din tara. Ciocolata devine acum o parte integranta a afacerii Nestlé&Co.


1934

Milo, bautura pe baza de ciocolata si malt, este lansata in Australia, iar succesul sau a determinat exportul ulterior si pe alte piete. Compania continua sa produca alimente pentru copii si sugari in perioada interbelica si, in 1934, lanseaza Pelargon, un lapte praf pentru sugari imbogatit cu bacterii de acid lactic, care ajuta la imbunatatirea digestibilitatii produsului.

Cititi mai mult: Faceti cunostinta cu supraoamenii Milo, care au inspirat super-brand-ul nostru


1936

Piata competitiva de ciocolata din Elvetia incurajeaza Nestlé-Peter-Cailler-Kohler sa inoveze, prin lansarea ciocolatei albe Galak si a marcii Rayon, o ciocolata cu miere si bule de aer, in anul urmator. Vitaminele sunt un important reper in vanzarea de produse sanatoase in 1930, iar Nestlé lanseaza suplimentul cu vitamine Nestrovit in 1936.


1938

Nescafé este lansat ca un "extract de cafea pura sub forma de pudra”, care pastreaza aroma naturala de cafea, dar care poate fi preparat prin simpla adaugare de apa calda. Produsul este creatia lui Max Morgenthaler, care incepe sa lucreze la el in anul 1929, cand guvernul brazilian solicita Nestlé&Co. sa gaseasca o piata de desfacere pentru surplusul de cafea.

Rezistenţa

 

Declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939, afectează aproape fiecare piață, dar Nestlé & Co. continuă să funcționeze în condiții dificile, furnizând produse de calitate atât civililor, cât și forțelor armate. În 1947, compania adaugă supa și condimentele Maggi în gama sa de produse și adoptă numele Nestlé Alimentana.

Repere

1939

 

Temându-se că puterile Axei ar putea ocupa Elveția, Nestlé&Co. relochează mai mulţi manageri la un nou birou din Stamford, Statele Unite, care va funcţiona ca un sediu secundar al companiei pe timpul războiului. Luptele din Europa fac imposibil pentru Nestlé să exporte lapte de acolo, astfel încât compania furnizează produse pentru Africa și Asia din materii prime procurate din Statele Unite ale Americii și Australia și totodată extinde producția în America Latină. Citiţi mai mult: Ce am făcut când a sunat banca? Am inventat Nescafe!


1942-1945

Al Doilea Război Mondial încetineşte inițial vânzările de Nescafé, dar ele cresc, pe mãsurã ce ostilitățile continuă. După ce SUA a intrat în război, brandurile Nestlé câştigã rapid popularitate în rândul personalului american de servicii. La sfârșitul războiului, Nescafé este, de asemenea, inclusă în livrările de suport, CARE, in Japonia si Europa. Nestea este lansat la sfârșitul anilor 1940.


1947

Nestlé&Co. fuzionează cu compania elvețiană Alimentana, care produce supe, condimente şi bulion Maggi, si este redenumitã Nestlé Alimentana. Istoria Alimentana datează din 1884, când Julius Maggi a dezvoltat o supă bogată în proteine uscate pentru a combate malnutriția.

Un mai mare confort in consum

Perioada postbelica este marcata de o prosperitate in crestere, iar populatia din Statele Unite si Europa achizitioneaza aparate care fac viata mai usoara, cum ar fi frigidere si congelatoare. De asemenea, acestea favorizeaza alimentele semipreparate, iar Nestlé Alimentana satisface aceasta necesitate, cu produse noi, inclusiv prin produsele gata preparate Nesquikand Maggi.

Repere

1948

Nestlé Alimentana lanseaza in SUA ceaiul solubil Nestea, care este fabricat folosind aceeasi metoda ca in cazul Nescafé si poate fi servit atat cald, cat si rece. Nesquik, un alt produs care se dizolva cu usurinta in lapte rece, este, de asemenea, lansat in SUA si devine un produs de top.

Cititi mai mult: "Doriti o ceasca fierbinte de... Nestea?"


1954

Cerealele Nestlé pentru sugari erau disponibile din anul 1948 ca un produs sub forma de pulbere, dar acum sunt redenumite Cerelac. Initial vandute doar ca un cub de bulion, condimentele Maggi marca Fondor sunt lansate sub forma de pudra. Ambalate intr-un shaker corespunzator, acestea poate fi acum folosite drept condimente in sala de mese, precum si in bucatarie.


1957

Conservele de ravioli sunt lansate sub brandul Maggi. Succesul imens determina Nestlé sa lanseze o gama mai larga de conserve, preparate care devin un nou segment in crestere.

De la alimente congelate la produse farmaceutice

 

Achizitiile permit Nestlé sa intre pe noi zone cu crestere rapida, cum ar fi produsele alimentare congelate, si sa-si extinda afacerile sale traditionale cu lapte, cafea si alimente conservate. In 1970, compania si-a diversificat portofoliul prin intrarea pe piata produselor farmaceutice si cosmetice. Aceasta incepe sa atraga critici din partea grupurilor de activisti care pretind ca producerea si comercializarea de produse alimentare pentru sugari este lipsita de etica. Nestlé devine mai tarziu una din primele companii ce aplica codul theWHO pentru inlocuitorii de lapte matern, in intreaga sa activitate.

Repere

1960

Odata cu cresterea numarului de gospodarii dotate cu un congelator, cererea pentru inghetata este in crestere. Pentru a profita de aceasta crestere, Nestlé cumpara producatorul german Jopa si producatorul francez Heudebert-Gervais si adauga brandul elvetian Frisco in 1962. De asemenea, compania cumpara compania de conserve din Marea Britanie Crosse & Blackwell.


1962

Nestlé cumpara brandul de produse alimentare congelate Findus de la producatorul suedez Marabou si extinde brandul pe pietele internationale. Findus este una dintre primele companii ce vinde produse alimentare congelate in Europa, din 1945.


1968

Produsele lactate refrigerate sunt tot mai populare, iar Nestlé cumpara producatorul francez de iaurt Chambourcy. La inceputul anilor 1970, acesta din urma lanseaza gama de iaurturi Sveltesse, destinate consumatorilor pentru mentinerea greutatii si sanatatii.


1969

Nestlé intra pe piata apelor minerale prin cumpararea unui pachet de actiuni in cadrul companiei franceze Vittel.


1973

Pentru a sustine portofoliul de produse alimentare congelate si conserve de pe pietele anglo-saxone, Nestlé preia compania de alimente congelate Stauffer Corporation din SUA si cumpara producatorul de conserve Libby, McNeill & Libby in 1976.


1974

Pentru prima data, Nestlé isi diversifica gama si in afara sectorului de alimente si bauturi, devenind actionar minoritar in compania de cosmetice la nivel mondial L'Oreal.


1977

Redenumita Nestlé S.A., compania isi continua strategia de diversificare, prin achizitionarea producatorului de produse farmaceutice si oftalmice Alcon Laboratories din SUA. Scaderea procentului mamelor care alapteaza natural ii determina pe unii activisti sa puna la indoiala strategiile de marketing ale companiilor de alimente pentru copii, inclusiv pe cele promovate de Nestlé. In 1977, acestia fac apel la populatie sa boicoteze produsele companiei Nestlé.

Nutritie, Sanatate si Frumusete

 

Dupa ani de progres, Nestlé dispune de branduri profitabile si le promoveaza pe cele care satisfac din ce in ce mai mult cerintele consumatorilor constienti de sanatatea lor, in conformitate cu noul sau obiectiv "Nutritie, Sanatate si Frumusete". Compania se extinde in SUA, Europa de Est si Asia si are drept obiectiv sa devina lider la nivel mondial in apa, inghetata si hrana pentru animale.

Repere

1981

Produsele congelate Lean Cuisine Stauffer sunt lansate cu un continut scazut de grasime si un continut scazut de calorii, iar brandul inregistreaza vanzari impresionante. Nestlé si L'Oreal infiinteaza Galdermas ca o asociere in participatie in domeniul dermatologic. Adunarea Mondiala a Sanatatii adopta codul OMS privind inlocuitorii de lapte matern, iar Nestlé este una dintre primele companii ce dezvolta politici bazate pe acest cod, aplicandu-le in activitatea sa.


1985

Prin achizitionarea companiei americane Carnation pentru suma de 3 miliarde de dolari, Nestlé adauga branduri precum Carnation si Coffee-Mate in portofoliul sau. Nestlé intra, de asemenea, pe piata produselor alimentare pentru animale de companie atunci cand cumpara Friskiesbrand.

Mai mult: Cum a ajuns Carnation la nivel de brand?


1986

Povestea Nespresso incepe cu o idee simpla: permite oricui sa creeze o ceasca de cafea perfecta, la fel ca un barman priceput.

Citeste mai mult: Chemarea pelerinilor de cafea de peste tot! Nespresso


1988

Nestlé cumpara compania britanica de patiserie Rowntree Mackintosh, adaugand branduri, inclusiv KitKat, After Eight si Smarties in portofoliul sau. De asemenea, achizitioneaza grupul italian Buitoni-Perugina ce are in portofoliu produse precum paste, sos si produse de cofetarie.


1991

Nestlé infiinteaza o asociere in participatie cu General Mills, denumita Cereal Partners Worldwide S.A., pentru a produce si cereale pentru micul dejun pentru piata globala. Compania creaza, de asemenea, o asociere in participatie cu compania Coca-Cola, pentru a crea bauturi partenere la nivel mondial, pentru fabricarea si comercializarea de branduri, inclusiv Nestea.


1992

Nestlé isi dezvolta pozitia pe piata apelor minerale prin achizitionarea grupului francez Perrier. Nestlé Source Internationales este creata ca o afacere separata de imbuteliere a apelor minerale, in 1993, si este redenumita Nestlé Waters in 2002.

Mai mult: Cum un gentleman cu maniere a modelat sticla de Perrier


1997

Noul CEO, Peter Brabeck-Letmathe, vede potentialul de crestere in nutritia personalizata. El reformeaza pozitia Nestlé ca lider in "Nutritie, Sanatate si Frumusete”", pe masura ce noul mileniu se apropie.


1998

Nestlé cumpara afacerea italiana de ape minerale Sanpellegrino Group. Nestlé Pure Life este lansat in tarile in curs de dezvoltare, pentru a garanta o apa potabila curata si sanatoasa, iar Aquarel este lansat in Europa, doi ani mai tarziu.


2000

Initiativa Nestlé pentru o Agricultura durabila (SAIN) este lansata pentru a promova colaborarea cu fermierii locali. Aceasta isi propune sa imbunatateasca standardele de viata si sa asigure o aprovizionare sustenabila a marfurilor.


2001

Nestlé cumpara afacerea americana de produse alimentare destinata animalelor de companie Ralston Purina si fuzioneaza cu Nestlé Friskies Petcare pentru a stabili noul lider de piata in domeniul ingrijirii animalelor de companie, Nestlé Purina PETCARE.


2002

Dupa extinderea afacerii sale cu inghetata din anii 1990, Nestlé dobandeste drepturile de licentiere pentru producatorii premium Häagen-Dazs din SUA si Canada si cumpara Mövenpick si Dreyer Cream Grand Ice in 2003. Compania achizitioneaza, de asemenea, afacerea de alimente congelate Chef America pentru 2,6 miliarde USD.

Crearea Valorii Comune

Nestlé reformeaza abordarea sa in crearea de valoare comuna pentru prima data si lanseaza Planul Nestlé pentru cacao si Planul Nescafe pentru dezvoltarea in continuare a lanturilor de aprovizionare sustenabila, de cacao si cafea. In timp ce formula pentru sugari si alimente congelate isi consolideaza pozitia in cadrul segmentelor traditionale, Nestlé pune accentul pe nutritia medicala.

Repere

2006

Nestlé reformeaza abordarea sa in crearea de valoare comuna in afaceri, prin care orice actiune derulata in beneficiul actionarilor trebuie sa creeze, de asemenea, valoare adaugata pentru comunitatile in care acestia isi desfasoara activitatea si societatii in general. Nestlé preia mangementul importantei afaceri Jenny Craig si compania australiana de cereale Uncle Toby.


2007

Un accent tot mai mult pus pe nutritia medicala conduce Nestlé la achizitionarea companiei Novartis Medical Nutrition. Aceasta achizitioneaza, de asemenea, compania de alimente pentru copii Gerber si concernul elvetian de ape minerale Sources Minerales Henniez. 

Citeste mai mult: Membrii familiei Gerber nu pot iesi din casa!


2009

Primul forum de creare a valorii comune din New York reuneste experti pentru a discuta provocarile globale in domeniul nutritiei, apei si dezvoltarii rurale, precum si rolul afacerilor in a-i ajuta sa le rezolve. Forumul devine un eveniment anual. Nestlé creeaza departamentul economic de servicii alimentare, denumit Nestlé Professional in 2009.


2010

Nestlé achizitioneaza afacerea Kraft Foods, de pizza congelata. Planul Nestlé pentru cacao si Planul Nescafe sunt lansate pentru dezvoltarea lanturilor de aprovizionare sustenabila cu cacao si cafea ale companiei, imbunatatirea conditiilor sociale in comunitatile agricole si pentru a asigura profitabilitatea acestora.


2011

Sunt infiintate Programul Nestlé de Ştiinta in Sanatate si Institutul Nestlé de Ştiinte Medicale pentru cercetarea stiintifica a produselor nutritive care au ca scop prevenirea si tratarea afectiunilor medicale cronice. Nestlé devine prima companie de alimente ce lucreaza cu Asociatia Muncii Echitabile, pentru a ajuta la combaterea exploatarii copiilor prin munca in cadrul lantului de aprovizionare cu cacao.


2012

Nestlé achizitioneaza Wyeth Nutrition, fosta Pfizer Nutrition, pentru suma de 11,9 miliarde de dolari, cu scopul de a-si consolida pozitia pe piata alimentelor pentru sugari.


2013

Programul Nestlé de Ştiinta in Sanatate cumpara compania americana Pamlab de alimente medicale, specializata in nutritie medicala pentru pacientii cu anumite afectiuni, inclusiv insuficiente cognitive usoare si depresie. Afacerea de gestionare a greutatii Jenny Craig este vanduta in America si Oceania.


2014

Odata cu crearea Nestlé pentru Sanatatea Pielii, Nestlé preia controlul deplin al asocierii in participatie cu scop dermatologic Galdermas pe care a creat-o impreuna cu L'Oréal in 1981. Companiile infiinteaza, de asemenea, asocierea in participatie Innéov, o afacere de produse cosmetice constand in suplimente nutritive, in anul 2002. Galdermas dobandeste ulterior unele din activele sale.


2015

Nestlé lanseaza Cailler, cea mai veche marca de ciocolata elvetiana, ca prima ciocolata super- premium de nivel mondial. Afacerea franceza de alimente congelate Davigel este vanduta.

2016

Nestlé sarbatoreste 150 de ani de existenta. Inghetata, alimentele congelate si alte produse lactate sunt incorporate intr-o asociatie comuna - Froneri - cu producatorul de inghetata din Regatul Unit R&R.

2017

Nestlé anunta ca va explora optiunile strategice pentru US Confectionery si va extinde portofoliul pentru consumatori cu achizitia Atrium Innovations. Aceasta miscare sustine cautarea de oportunitati de crestere oferite de Nestlé in domeniul healthcare, care completeaza concentrarea companiei asupra categoriilor de produse alimentare si bauturi cu crestere rapida, cum ar fi cafeaua, ingrijirea animalelor, nutritia pentru sugari si apa imbuteliata.

2018

Companiile Nestlé si The Coca-Cola isi încheie compania comuna Beverage Partners Worldwide.