Sort by

10 idei eficiente de exerciții fizice pe care să le faci la birou

Foto 10 idei eficiente de exerciții fizice pe care să le faci la birou

 

Munca la birou și statul pe scaun pentru o perioadă lungă de timp au efecte nefavorabile asupra sănătății. Cercetările recente legate de postura corpului la birou arată că lipsa mișcării a crescut riscul de obezitate cu peste 80%, iar pe cel de cancer cu peste 60%

În plus, concluziile specialiștilor arată că, la rândul său, excesul de greutate constituie un obstacol major, atât pentru tonusul muscular al angajatului, cât și pentru capacitatea sa de concentrare la muncă. 

În consecință, multe firme depun din ce în ce mai multe eforturi pentru a-și încuraja angajații să aibă un stil de viață activ și sănătos. Este discutabil dacă aceasta trebuie să fie, în principal, preocuparea angajatorului sau dacă este o răspundere sau conștientizare personală.

Pentru a evita sedentarismul, avem zece idei de exerciții fizice pe care le puteți face cu ușurință la locul de muncă. 

  1. Mișcă gâtul mai întâi întorcând capul spre dreapta, după aceea spre stânga. Apoi fă mai multe mișcări circulare cu capul, într-o parte și în cealaltă. 
  2. Mișcarea umerilor. Îndreaptă-ți spatele și îndoaie-ți brațele din coate. Din această poziție începe să efectuezi, cu ambele mâini, mișcări pivotante în spate, după care repetă în direcția opusă.
  3. Mișcarea mijlocului. Pune mâna stângă în talie, iar pe cealaltă întinde-o deasupra și îndoaie-o ușor deasupra capului. Începe să te apleci spre stânga, după care schimbă mâinile și apleacă-te spre dreapta. Repetă exercițiul de mai multe ori. 
  4. Mișcarea picioarelor. În timp ce stai pe scaun, ridică piciorul stâng și ține-l vertical timp de 10 secunde, după care repetă exercitțul cu cel drept. Rotește-te cu călcâiele pe podea, apoi ridică degetele, lăsând călcâiele lipite de podea. Acest exercițiu zilnic poate preveni apariția varicelor. Cu fiecare ocazie fă mișcări de rotire a gleznelor, în cele două direcții. 
  5. Flexiuni. Sprijină-te cu palmele mâinilor de marginea biroului, la un unghi mai mic de 45 grade și fă o serie de flexiuni.
  6. Încordarea mușchilor fesieri. Stai drept, în picioare, lângă scaun și începe să faci o serie de genuflexiuni, așezându-te și ridicându-te de pe scaun.
  7. Antrenarea brațelor. Înlocuiește ganterele cu cea mai grea carte pe care o ai la birou. Ține-o în mâini la spate și fă o serie de ridicări sus-jos. 
  8. Plimbarea este importantă! De fiecare dată când vorbești la telefon activează opțiunea de hands-free și fă câțiva pași prin birou.
  9. Întinderi. Îndreaptă spatele, ridică mâinile, încrucișează degetele și trage de tine cât de sus poți. Relaxează-te, apoi repetă.
  10. Scările sunt mereu o idee bună! Dacă ai nevoie de o înviorare, mai bine dă o tură pe scările de la birou în loc să exagerezi cu cafeaua.
Amintește-ți să consulți un medic înainte de a începe!