Sort by
Sort by

Cei 7 caini faimoși care au rămas în istorie

Foto 7 căței celebri care au rămas în istorie

 

Scriitorul francez Anatole France spunea că, până când cineva nu îndrăgește cu adevărat un animăluț, sufletul său este incomplet și nu poate înțelege conceptul de iubire în totalitate. Cele mai frumoase povești pe care le întâlnim în copilărie sunt cele care ne istorisesc despre prietenia dintre om și animal. De aici se trag cele mai valoroase învățăminte despre loialitate, încredere, sacrificiu și dragoste necondiționată. 
  
Câinii au un parcurs fascinant în relația lor cu omul și au alimentat legendele și poveștile spuse la gura sobei. Au devenit personaje celebre în literatură și cinematografie. Unii dintre ei ne-au dat puternice lecții de viață tuturor despre ce înseamnă loialitatea și dragostea. Cei mai curajoși dintre ei au ajutat oamenii în operațiuni de salvare sau și-au dovedit curajul pe front.  

Cea mai frumoasă poveste despre devotament 

Se înserează ușor, gara devine din ce în ce mai liniștită. Pe peron, cu boticul pe labe, un câine cafeniu își așteaptă stăpânul. Își ridică atent capul de fiecare dată când se apropie un tren și se pregătește să sară în întâmpinare. 
  
Hachiko

În cazul în care vizitezi Japonia și ajungi în zona stației Shibuya vei fi surprins să vezi că foarte mulți oameni pozează lângă statuia unui câine. El se numește Hachiko, iar în cultura japoneză a devenit un simbol pentru loialitate și iubire. Acest câine și-a iubit atât de mult stăpânul încât devotamentul lui a rămas în istorie, s-au scris cărți despre el și s-au făcut filme. 
  
Adoptat pe când era doar un pui de către profesorul Hidesaburo Ueno, Hachiko a fost crescut cu multă dragoste și atenție. Cățelul s-a obișnuit să își aștepte stăpânul în fiecare zi în stația Shibuya, după lucru. Reîntâlnirea celor doi era cel mai așteptat moment al zilei. A făcut asta ani de-a rândul până într-o zi în care profesorul Ueno nu s-a mai întors acasă. Ueno s-a stins într-o zi, la lucru, din cauza unei hemoragii cerebrale. Evenimentul avea loc pe 21 mai 1925. Hachiko l-a așteptat până târziu în acea zi, însă profesorul nu și-a mai făcut apariția. 
  
Timp de zece ani de zile de la nefericitul eveniment, cățelul nu și-a pierdut speranța că îl va revedea pe Ueno și a mers constant, zi de zi în stație, așteptându-l. Hachiko a murit de bătrânețe în 1935, pe 8 martie. I s-au dedicat cărți, statui și filme. Cea mai celebra ecranizare este ''Hachi: A Dog's Tale (2009)'', cu Richard Gere. 
  
Fido 

O poveste asemănătoare cu cea a lui Hachiko a devenit celebră în Italia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fido a fost găsit rănit, pe stradă, de către un muncitor italian pe nume Soriani. Înduioșat de soarta cățelului, Soriani l-a dus acasă să îl îngrijească. El și soția să s-au atașat repede de el și au decis să îl adopte. L-au numit Fido (credință), l-au îngrijit și i-au oferit toată dragostea lor. 
  
Fido își iubea enorm salvatorul și îl urma în fiecare zi la autobuzul care îl ducea la lucru și îl aștepta la întoarcere. Soriani muncea într-o fabrică, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când orașul a fost bombardat, fabrica a fost distrusă complet. Au murit mulți muncitori printre care și Soriani. Timp de 14 ani după moartea stăpânului, Fido s-a întors în stația de autobuz așteptând zi de zi întoarcerea lui. S-a scris mult în presa vremii despre această dovadă de devotament. 
  
Dacă pentru un om definițiile prieteniei, afecțiunii și devotamentului sunt de o complexitate nemaipomenită, pentru un cățel ele se traduc în hrană, culcuș, atenție, joacă și mângâieri. 
  
Te poți asigura că nu-i lipsește nimic: un culcuș confortabil, un bol cu apa proaspătă mereu și multă hrană sănătoasă. De exemplu, hrană uscată pentru căței adulți Darling conține un complex de vitamine și minerale care oferă prietenului tău necuvântător tot ceea ce are nevoie pentru a fi plin de viață și jucăuș. 

În numele științei

La pupitrul de comandă, inginerii încep numărătoarea inversă, iar naveta spațială Sputnik 2 se pregătește de lansare. Un suflețel curajos, cu boticul umed, se pregătește să rămână în istoria zborurilor spațiale. 
     
Laika 

Când încă nu se cunoșteau multe lucruri despre zborurile spațiale și mai ales despre impactul pe care l-ar avea asupra unei ființe vii la lansarea în spațiu, savanții au pregătit un cățel pe nume Laika pentru a fi trimis în spațiu. 
  
Laika este primul câine care a fost lansat pe orbită. Zborul către orbita Pământului s-a făcut într-o navetă Sputnik, pe 3 noiembrie 1957. Acest zbor a deschis calea următoarelor misiuni spațiale, ajutându-i pe ingineri să învețe despre reacțiile unei ființe vii la procesul lansării pe orbită. 
  
După perioadă de training, cu puțin timp înainte de lansare, unul dintre savanții implicați în proiect a luat-o pe Laika acasă la el pentru a-i oferi câteva clipe plăcute alături de copiii lui. În una din cărțile dedicate cățelului, savantul a spus că “Laika era tăcută și fermecătoare.” Cățelul a dat dovadă de mult curaj și de o inteligență extraordinară pe toată perioada training-ului. 
  
Povestea a făcut înconjurul lumii și Laika a rămas în istoria zborurilor spațiale. În aprilie 2008, Rusia a dezvelit o statuie dedicată ei. 
  
Nu toți cățeii ajung membri ai echipajelor de savanți care trimit navete în spațiu, dar vor fi membri în familiile noastre. De aceea, trebuie îngrijiți cu maximă atenție, la fel ca orice alt membru al casei. Știai că în compoziția hranei Darling găsești o combinație de cereale, legume deshidratate, carne și extracte de proteine vegetale

Căței eroi 

Balto 

Balto a fost un câine de tracțiune de rasă husky siberian. Numele său vine de la exploratorul polar Samuel Balto. Cățelul a rămas cunoscut ca liderul atelajului care a dus antitoxină difterică în Nome, Alaska. Orașul se afla într-o perioadă de criză în iarna anului 1925 când, izolat fiind din pricina condițiilor meteo, devenea pierdut în fața unei epidemii. Singura soluție pentru a duce antidotul în oraș au fost atelajele de sănii trase de câini. Balto a dat dovadă de un curaj extraordinar și a condus sania la -23°C, pe timp de noapte, prin viscol. Publicului i-a plăcut povestea lui, aceasta făcând înconjurul lumii la acea dată. În memoria lui Balto există acum o statuie în Central Park din New York. 
  
Appollo 

Mai recentă ca dată este povestea lui Appollo, un ciobănesc german pregătit pentru misiuni de căutare  salvare de Departamentul de  Poliție din New York.  A primit o medalie Dickin (un echivalent  Crucii Victoria). Ajutorul cățelului  fost neprețuit  în căutarea și salvarea victimelor după atacurile de la 11 septembrie. Datorită simțurilor  puternice, acesta a ajutat la salvarea victimelor de sub dărâmături, reușind să se strecoare  locuri greu accesibile sau să audă strigătele de ajutor foarte slabe. 
  
Multe dintre operațiunile de salvare fac apel la ajutorul dragilor noștri prieteni necuvântători, astfel încât, în situații de genul acesta este vital  ca membrii patrupezi  echipei să se bucure de gustări îmbogățite cu nutrienți necesari pentru a face față solicitării fizice. Darling, de exemplu, este o gustare care oferă organismului lor vitamine  minerale   menține mereu în formă. Pregătește- cățelului tău o gustare, ieșiți la alergat și vei avea un cățel puternic și fericit. 

Sergentul Stubby 

Stubby este cel mai medaliat câine din Primul Război Mondial. După ce a fost găsit pe front de un soldat și transportat pe un vas, cățelul a devenit mascotă într-un regiment al armatei Statelor Unite. A participat apoi în 17 bătălii. Povestea lui a trezit interes la Hollywood și a fost ecranizat recent.

Rin Tin Tin

Rin Tin Tin a fost salvat în Primul Război Mondial de un soldat american pe nume Lee Duncan care l-a numit Rinty și l-a dresat obținând pentru el mai multe roluri în câteva filme mute. A devenit un personaj extrem de iubit atât de public cât și de colegii de breaslă. În 1929, la prima ediție a premiilor Oscar, ar fi primit cele mai multe voturi la categoria "Cel mai bun actor", însă premiul a fost acordat unui om pentru a păstra credibilitatea ceremoniei.

Câinii sunt micii noștri prieteni extrem de capabili și puternici. Îngrijiți, iubiți cu atenție și constanță, ei devin cei mai importanti aliați. Cei mai mâncăcioși dintre ei pot fi răsfățați cu diferite sortimente de la Darling. Rețetele sunt gândite cu dragoste pentru căței și vin încărcate cu vitamine și minerale.

Inteligența, afecțiunea și devotamentul lor sunt cele mai frumoase daruri pe care ni le pot oferi. Tu le oferi ceea ce au nevoie? Le-ai construit un cămin cu atenție, le oferi afecțunea ta și o hrană diversificată și bogată? Un cățel fericit, înainte de toate, e un cățel bine hrănit.

Știai că?

  • Cel mai longeviv câine, pe numele său Bluey, a trăit 29 de ani și 5 luni?
  • Cel mai mare câine din istorie se numea Zorba și cântărea 155.6 kg, avea o înălțime de 94 cm și o lungime de 251 cm?
  • Cea mai lungă calatorie a fost efectuată de Bobbie? Rătăcit de familie în timpul unei excursii, a parcurs 2,551 mile (aproximativ 4100 de km) pentru a se întoarce acasă.