Sort by

7 destinații de vacanță care te provoacă la sport și activitate fizică

Foto 7 destinații de vacanță care te provoacă la sport și activitate fizică

 

Când ne gândim la concediu ne imaginăm de cele mai multe ori că lenevim la soare sorbind o băutură răcoritoare. Pentru cei mai activi acesta este un timp în care obiceiurile de peste an nu se uită și vor încerca, chiar și în concediu, să se "țină de program". Pentru alții, concediul este dedicat experiențelor pe care le trăiești măcar o dată în viață. Ce spui de o incursiune în lumea sporturilor ce pot fi făcute în munții, râurile sau marea din România?

 

1. Hiking & trekking


Gradul de dificultate al activității: mediu

Locație: Alba, Hunedoara, Brașov, Piatra Neamț

Natura este mai impresionantă decât orice resort pe care omul îl poate construi. Din acest motiv, nimic nu este mai frumos decât o drumeție pe munte. Dacă alegi să faci hiking atunci trebuie să te pregătești de o plimbare pe trasee marcate, iar între timp poți admira natura. Pentru aventuroși este recomandat trekking-ul, un sport mai riguros și mai solicitant. În funcție de zona de țară pe care dorești să o vizitezi, în România există multe piscuri de munți și numeroase trasee pe care te poți desfăta.

Încearcă Cheile Râmețului și Ghețarul Scărișoara din județul Alba, munții Piatra Craiului și traseele de aici de mare curaj, mergi spre Lacul fără fund - locul din care vulturii beau apă sau fă o incursiune în ținuturile dacice din Hunedoara și Retezat. Nu mai spunem de Ceahlău și izvorul din vârf de munte cu apă rece, limpede și repede. Daca te decizi să cucerești un vârf de munte nu uita să îți iei cu tine bocancii, geaca de ploaie, apă și mâncare și să vorbești din timp la cabană ca să te poți bucura de odihna drumețului.

2. Trasee de bicicletă


Gradul de dificultate al activității: mediu-dificil

Locație: Apuseni, Colinele Transilvaniei, Sighișoara, Delta Dunării, Vadu.

Este clar că muntele este o plăcere în orice sezon. Copaci umbroși, ape reci, mâncare sănătoasă și mulți-mulți kilometri de parcurs. O plimbare cu bicicleta însă îți dă aripi. Pentru cineva experimentat traseele cu bicicleta în munți sunt perfecte. Poți încerca în Apuseni. Un traseu frumos, în Colinele Transilvaniei, este cel de 47 de km dintre Sighișoara și Viscri. De asemenea, de parcurs pe două roți este Delta Dunării sau porțiunea dintre Vadu și Gura Portiței.

3. La cățărat


Gradul de dificultate al activității: dificil

Locație: Bucegi, Piatra Craiului, Cheile Bicazului, Rarău, Gutâi

Ca să escaladezi o stâncă trebuie să ai condiție fizică, forță și curaj. Dacă nu ai încercat această experiență până acum, îți recomand să te pregătești pentru o senzație de milioane. Trasee de stâncă sunt destule în România și au diferite grade de dificultate, unele pot fi ușoare, iar altele foarte complicate. Când vorbim de escaladă, munții Bucegi sunt o referință. Trasee frumoase sunt și în Piatra Craiului și Cheile Bicazului. Pentru începători Munții Gutâi și Rarău sunt numai buni. Pe lângă o condiție fizică de invidiat, vei avea nevoie de încălțări speciale, sisteme de cățărat și o echipă care să te susțină și îndrume.

4. Yoga pe plajă

Gradul de dificultate al activității: mediu

Locație: la mare

Când valurile mării se întâlnesc cu soarele și pământul, este clar vreme de relaxare. Imaginează-ți că soarele abia iese dintre ape și că nisipul fin te gâdilă între degete. Ia cu tine o rogojină și mergi să te bucuri de avantajele practicării yoga în aer liber: te relaxezi mai repede, exercițiile de respirație sunt îmbunătățite, soarele îți întărește oasele și te conectezi cu natura. Lasă-ți trupul să respire.

5. Parc de aventuri


Gradul de dificultate al activității: ridicat

Locație: Gura Humorului, Harghita, Brașov, Giurgiu, Hunedoara

Un parc de aventuri este un loc în care poți să te distrezi și să faci mișcare în același timp. De asemenea, este un loc numai bun pentru o savuroasă zi în familie. Tot ce trebuie să faci este sa te înarmezi cu ceva curaj, haine comode și papuci antiderapanți. Sunt multe parcuri de aventuri în Romania: Escalada (Gura Humorului), Balu (Harghita Băi), Cheile Grădiștei (Brașov), parcul de aventură Comana (județul Giurgiu), Arsenal parc (Orăștie, Hunedoara). De regulă, traseele sunt împărțite pe grade de dificultate astfel încât îți poți testa abilitățile. La început fă rutele ușoare.

6. Sporturi de apă


Gradul de dificultate al activității: mediu

Locație: Olt, Jiu, Buzău, Bistrița

Distrează-te cu prietenii la un volei pe plajă, un meci de badminton cu persoana iubită sau joacă-te cu mingea în apă. Împătimiții de adrenalină pot încerca kaiac canoe, windsurfing sau rafting. Cele mai interesante trasee de rafting sunt pe Olt, Buzău, Jiu sau Bistrița.

7. Aquagym


Gradul de dificultate al activității: ușor

Locație: piscină sau mare

Fie că te relaxezi cu un cocktail la piscină sau te bălăcești la mare, oricând poți să faci câteva mișcări în apă care să te facă să te simți zeița flexibilității. Pe scurt, este ca și cum ai face yoga în apă, doar că este mai distractiv și mai ușor.

Tu cum te menții în formă în concediu?