Sort by

Alimentația și rolul ei în adolescență

Foto Alimentația și rolul ei în adolescență

 

De-a lungul perioadei de adolescență au loc o serie de schimbări importante în organism care pot influența semnificativ alimentația. Aceste modificări le întâlnim la nivel fizic, psihologic și hormonal.

În adolescență are loc o creștere semnificativă în înălțime și greutate. Este momentul în care se atinge maximul densității osoase. Din acest motiv cerințele energetice și nutriționale cresc. Adolescenții consumă mai multă energie și au nevoie de susținere printr-o alimentație adecvată. 

Caracteristici principale ale alimentației adolescenților 

  1. Cresc cerințele energetice și nevoile de nutrienți, în special calciu și fier; 
  2. Băieții au un apetit mai mare din cauza creșterii taliei și a masei musculare; 
  3. La fete creșterea se realizează în special la nivelul țesutului adipos; 
  4. Alimentația adolescentului nu este cu mult diferită față de cea a adultului și trebuie să fie echilibrată, variată și completă; 
  5. Principalele obiective nutriționale în adolescență sunt: menținerea unui ritm de creștere adecvat și prevenirea deficiențelor nutriționale;
  6. Alimentația trebuie susținută de practicarea activităților fizice și adoptarea unui stil de viață sănătos. 

Adolescența este o perioadă delicată. Și tu ai trecut prin asta, știi cum este. Are nevoie de susținere pentru că la finalul etapei se va naște adultul de care te vei bucura toată viața.

Pornește cu dreptul, mănâncă echilibrat, menține-te în formă! 

Știai că:

  • Adolescenților le place să ia decizii chiar și în ceea ce privește alimentația.
  • Asigură-te că le pui la dispoziție o gamă variată de alimente și preparate gustoase, dar și echilibrate în același timp.
  • O masă musculară bine dezvoltată necesită mai multe calorii, de aceea băieții trebuie să consume o cantitate mai mare de energie zilnic;
  • Părinții continuă să fie un exemplu pentru copii lor, chiar și în perioada adolescenței, prin urmare adoptă obiceiuri sănătoase în familie.