Anemie feriprivă, deficiența nutrițională ce poate fi prevenită prin asigurarea unei alimentații variate și echilibrate
Micuțul tău este palid? Nu are energie? Are în ultima perioadă un apetit capricios? Atunci este posibil să sufere de deficiență de fier.
Studiile recente* arată că 14.5% dintre copiii de 6 ani din România suferă de anemie feripriva, o deficiență care poate fi prevenită prin asigurarea unei alimentații variate și echilibrate, care să furnizeze necesarul zilnic de fier.
Cât de des consumă cei mici alimente bogate în fier?
Cele mai noi rezultate* au arătat că prichindeii de 6 ani din România consumă mai ales alimente bogate în fier precum:
- carnea de pasăre
- carnea de porc
- ouăle
Alte alimente care pot contribui semnificativ la aportul zilnic de fier sunt neglijate de multe ori în alimentația celor mici, astfel:
- doar 12% dintre copii mănâncă leguminoase cu o frecvență recomandată – de 2 sau 3 ori pe săptămână;
- 40% dintre copiii de 6 ani nu consumă niciodată organe, cum este ficatul;
- 30% dintre copii consumă foarte rar sau niciodată legume cu frunze verzi;
- doar 8.4% consumă pește de 2-3 ori pe săptămână, așa cum este recomandat**.
Pentru a sublinia consecințele deficienței de fier și pentru a-i ajuta pe părinți cu informații despre importanța unei alimentații echilibrate, care să asigure și necesarul zilnic de fier, Nestlé România a lansat, în 2014, campania de conștientizare ”Împreună creștem copii puternici”. Mai mult decât atât, Nestlé își aduce contribuția și prin produsele cu adaos de fier din portofoliu, care pot completa necesarul zilnic de fier al copiilor. Cerealele și batoanele de cereale Nestlé Nesquik sunt o sursă de fier, vitamine și alte minerale. De asemenea, și cacaua instant Nesquik Opti-Start furnizează per porție 17% din necesarul zilnic de fier.
Doamna prof. dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie, ne-a povestit despre importanța fierului pentru dezvoltarea celor mici:
”Fierul este considerat un mineral important, care influențează creșterea sănătoasă a copiilor. El are un rol esențial în sinteza hemoglobinei, o proteină prezentă în eritrocite (globule roșii), implicată în transportul oxigenului în organism, de la plămâni la țesuturile și organele din corp. Acesta intervine în producția de energie, în menținerea tonusului muscular și în funcționarea normală a organelor și sistemelor din corp. În cazul în care cel mic are un aport insuficient de fier, raportat la nevoile zilnice, crește riscul apariției anemiei feriprive, o carență care are consecințe grave asupra dezvoltării cognitive și fizice a copilului.”
* Studiu: „Prevalența anemiei și obiceiurile de alimentație ale copiilor de 6 ani din Romania”, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului-Alessandrescu-Rusescu, București, 2016
** Pediatric Nutrition in Practice, Berthold Koletzko, 2008