Sort by

Beneficiile pepenelui roșu

Foto Beneficiile pepenelui roșu

 

Sinonim cu vara, pepenele roșu este unul dintre cele mai iubite fructe de către cei mici și cei mari în egală măsură. Și nu numai că ne potolește setea, dar ne încântă papilele gustative cu savoarea sa proaspătă. Mai mult, are un conținut foarte mic de calorii, putând fi consumat în cantități mai mari. 

Descoperă beneficiile acestui fruct popular al verii, în rândurile următoare. 

  • Pepenele roșu hidratează organismul

Acest fruct dulce de culoare roșie conține o cantitate foarte mare de apă, aproximativ 92%, contribuind semnificativ la hidratarea organismului în zilele de vară. 

  • Conținut redus de calorii

Fiind un fruct cu un conținut mare de apă, valoarea lui energetică este mică. 100 grame de pepene roșu au doar 30 kcal, iar o felie de ~300g sub 100 kcal. Pepenele roșu se transformă astfel în aliatul dietelor de vară, putând fi consumat în cantități mari fără grija caloriilor în plus. 

  • Importantă sursă de vitamina A și potasiu

Culoarea roșie este un bun indiciu al conținutului mare în provitamina A al acestui fruct de vară. 

O felie mare de pepene roșu contribuie cu 10% la cantitatea zilnică recomandată de vitamina A și de potasiu. 

Potasiul este un electrolit important care contribuie și el la menținerea balanței hidrice și trebuie să fie prezent în alimentație pe parcursul verii, când se elimină mult mai multă apă prin transpirație. O dată cu apa eliminată din organism, se elimină și electroliți, cum este sodiul și potasiul care trebuie restituiți prin alimentație. 

  • Pepenele roșu furnizează ⅓ din necesarul de vitamina C 

O felie de pepene roșu este o modalitate bună de a consuma vitamina C în sezonul estival. În 300g de pepene roșu, mărimea unei felii mari, se află ⅓ din necesarul zilnic de vitamina C. 

Pe lângă beneficiile nutriționale, pepenele roșu este un fruct foarte versatil, se poate consuma ca atare, în deserturi, băuturi sau salate. Este și un bun însoțitor al brânzeturilor și poate transforma o gustare simplă într-un preparat rafinat. 

Așadar, taie câteva felii de pepene roșu și savurează-l ca atare. 

Știai că: 

  • Pepenele era considerat fruct sacru și era îngropat odată cu regii egipteni în morminte, pentru a se hrăni în viața de apoi; 
  • Prima carte de bucate publicată în State Unite, în anul 1776, conținea o rețetă de murături pentru pepenele roșu; 
  • Pepenele roșu poate fi consumat în totalitate, cu tot cu coajă; 
  • Cel mai mare pepene roșu a cântărit aproape 122 kg și a fost cultivat în anul 2015, în Arkansas (USA).