Sort by

Ai bicicletă? Iată 7 motive pentru care merită să pedalezi mai des

Foto Ai bicicletă? Iată 7 motive pentru care merită să pedalezi mai des

 

Vremea frumoasă de afară a scos din casă bicicliștii ca pe niște albinuțe. De la an la an pe străzile din România observăm tot mai mulți pasionați de biciclete. Un aer modern se simte atunci când în timpul săptămânii vezi persoane serioase, la costum, pedalând cu zâmbetul pe buze către locul de muncă. Noi nu ne mirăm de acest avânt… pentru că mersul pe bicicletă ne face viața mai frumoasă, mai sănătoasă și relațiile mai bune cu cei dragi. 

1. Te menții în formă fără să depui eforturi prea mari 

Persoanele care merg pe bicicletă se mențin în formă fără prea multă bătaie de cap. Asta deoarece cicliștii se bucură de metabolismul unei persoane cu zece ani mai tânără, potrivit Național Forum for Coronary Heart Disease. 

În plus, la câteva ore după ce ne-am oprit din pedalat corpul nostru continuă să ardă calorii, chiar dacă am pedalat doar 30 de minute. 

2. Îți îmbunătățești sistemul imunitar

Mersul pe bicicletă este benefic pentru că efortul pe care îl depui în această activitate este unul mediu. Din acest motiv tipul acesta de exerciții moderate ne îmbunătățesc sistemul imunitar. Astfel suntem mai puternici în fața infecțiilor. Drept dovadă cei care merg cu bicicleta timp de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, își iau mai puțin concediu medical, potrivit studiilor University of North Carolina. 

3. Dormi mai profund

O cursă de 20-30 de minute la începutul dimineții are rolul de a te trezi definitiv din somn, dar și de a te ajuta să ai un somn lin pe seară.

De ce? Mersul pe bicicletă te lasă să te bucuri de lumina zilei, ceea ce ajută la reducerea nivelelor de cortisol, hormonul stresului care afectează calitatea somnului. 

4. Ești mai fericit

Atunci când pedalezi se eliberează endorfinele (hormoni produși de creier care au rol de analgezic-suprimă durerea de orice fel) care sunt responsabile cu fericirea și reducerea stresului.

Ce poate fi mai bun după o zi de stat pe scaun, în spatele monitorului, decât o plimbare pe înserat cu bicicleta? Cu siguranță vei ajunge acasă mult mai relaxat și vei lăsa undeva departe toate problemele de peste zi în momentul în care vântul și soarele îți vor mângâia fața în viteza ușoară a roților. 

5. Te bucuri împreună cu cei dragi

Foarte multe cupluri folosesc pedalatul ca o alternativă la date-urile clasice. De ce este benefică plimbarea cu bicicleta în doi? În primul rând în timpul pedalatului, așa cum am văzut mai sus, se eliberează hormonii fericirii, și, în al doilea rând, găsești un ritm comun cu persoana dragă ție și va veți simți conectați ca în timpul unei conversații. Genul acesta de gesturi vă vor face să simțiți doar căldură și afecțiune unul față de celălalt.

Atunci când din viața ta fac parte unul-doi prichindei, pedalatul poate fi o modalitate grozavă de timp de calitate petrecut împreună, departe de tentațiile electronice. 

6. Ai mai mult randament la job

Un studiu realizat pe 200 de persoane de University of Bristol a arătat că angajații care fac exerciții înainte să vină la muncă sau în timpul pauzei de masă sunt mai motivați și se descurcă mai bine cu task-urile. De asemenea, relațiile interpersonale se îmbunătățesc, iau mai puține pauze și le vine mai ușor să își termine sarcinile la timp. În toate aceste condiții...cum ar putea șeful tău să nu te iubească? 

7. Devii mai creativ

Cireașa de pe tort a pedalatului este creșterea creativității. Scriitorii, muzicienii, artiștii și toți cei din zona creativă pot avea un “boom” de creativitate după 25 de minute pe bicicletă. Asta pentru că nivelul de oxigen din creier crește și astfel creierul nostru funcționează mult mai bine. 

 

Noi ne-am hotărât. Ne-am luat casca, cotierele și ne-am suit pe bicicletă. Tu ce mai aștepți? 

Știai că:   
  • Mersul pe bicicletă este un tratament recomandat în cazul depresiei; 
  • 20 de biciclete pot fi parcate pe locul unei mașini; 
  • Poți construi 20 de biciclete cu materialele și energia dedicate unei singure mașini; 
  • Cu bicicleta mergi de trei ori mai repede decât pe jos.