Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Care este temperatura minimă de gătire a alimentelor?

Foto Care este temperatura minimă de gătire a alimentelor?

 

Te-ai întrebat vreodată care este secretul unei rețete savuroase? Să fie aromele sau alte condimente? Dar te-ai gândit cât de importantă este temperatura la care gătești alimentele? 

Setarea unei temperaturi atunci când prepari un anumit fel de mâncare are un rol important: nu doar îi va da o savoare specială rețetei, dar va avea un aspect apetisant și o consistență care va "înnebuni" papilele gustative. Pe lângă acestea, temperatura bine aleasă păstrează și calitatea nutrițională a alimentelor. 

Gătirea alimentelor timp îndelungat și la temperaturi înalte diminuează cantitatea de vitamine și minerale. De aceea, este indicat că legumele să fie gătite la temperaturi joase. 

Specialiștii recomandă ca timpul de gătire să fie cât mai limitat, dar ținând cont de:  

  1. natura alimentelor alese; 
  2. cantitatea alimentelor; 
  3. temperatura la care gătim-dacă o putem controla/verifica; 
  4. nivelul focului (încet, mediu și tare). 

De exemplu, cartofii gătiți la aburi pot lua un timp preparare de 50 minute, iar fasolea verde sau spanacul doar 5-10 minute, în aceleași condiții de preparare. 

În privința cărnii de porc, gătirea ei necesită un timp mai îndelungat față de fileurile de pește. 

Pentru a te asigura că ai un preparat gustos și nutritiv, iată mai jos o listă cu temperaturile recomandate de gătire la cuptor și timpii necesari de preparare a diferitelor alimente. 

Alimente Temperatura la cuptor Timp de gătire/cantitate
Vită (antricot cu os)        163 °C 25-30 minute/500g
Vită (mușchi)       218 °C 35-45 minute/1-1,5kg
Vițel (cotlet cu os) 163 °C 30-34 minute/500g
Vițel (mușchi) 163 °C 25-30 minute/500g
Porc (cotlet cu os) 163 °C 20-25 minute/500g
Porc (mușchi) 218 °C 20-30 minute/200-700g
Pește 176 °C 10 minute/2,5cm
Pui 190 °C 20-30 minute/500g
Miel (cu os) 163 °C 20-25 minute/500g
Fructe de mare (creveți, homar, scoici) 176 °C 10 minute/700g
Legume (ciuperci, fasole verde, morcovi)  230 °C 15-20 minute
Legume (vinete, ardei, conopidă) 230 °C 20-30 minute
Legume (cartofi, sfeclă) 230 °C 30-50 minute

 

Valorile de mai sus sunt pentru gătirea la cuptor, pentru alte procedee de gătit pot exista alte valori. De exemplu, pentru prepararea ouălor moi timpul indicat este de 2 minute, 4 minute pentru cele fierte mediu și 8 minute pentru cele tari. 

De asemenea, pentru legumele preparate la abur este indicat un timp care variază între 3 și 20 de minute (pentru spanac 3 minute, pentru conopidă, broccoli sau fasole verde – 7 minute, pentru cartofi și morcovi – 20 de minute). Pentru alimentele congelate sau cu umplutură este recomandat ca timpul de gătire să se prelungească cu 15 minute. 

Reține un aspect important: timpul de gătire a legumelor trebuie să fie cât mai mic pentru a le păstra proprietățile nutritive. Mai mult, gătite ușor acestea vor avea o consistență mai fermă. Produsele din carne gătite insuficient pot fi nocive (multe tipuri de bacterii pot fi prezente în carnea crudă sau gătită la temperaturi reduse). 

Așadar, reglează cuptorul, setează timpul și apoi bucură-te de rețeta ta savuroasă.